Το έχετε προσέξει; Τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές βγήκαν οι συγγενείς των συριζαίων να παινέψουν τα παιδιά τους. Ως και ο υπερήλικος θείος του Αλ. Τσίπρα εμφανίστηκε για να… βαθμολογήσει την πορεία του ανιψιού του Πρωθυπουργού. Ο πατέρας Δημήτριος σχολίασε τις αποφάσεις του ανιψιού του λέγοντας: «Η απόφασή του να υπογράψει αυτή τη δύσκολη συμφωνία με τους εταίρους ήταν μονόδρομος για να καταφέρει να επιβιώσει η χώρα» και δεν δίστασε μάλιστα να επιτεθεί και κατά του Π. Λαφαζάνη που ήθελε να οδηγήσει τη χώρα στη δραχμή. Αλλά και ο πατέρας του Ν. Παππά Στέλιος σχολίασε τις ψήφους κατά του Τσίπρα και την κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ με το τραγούδι για τον ηγέτη του IRA που μελοποίησε ο Μίκης Θεοδωράκης «Το γελαστό παιδί». Μου διαφεύγει κανείς; Α, ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, πατέρας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο οποίος ακόμη να μιλήσει. Τελευταία φορά που έκανε δηλώσεις ήταν όταν συνάντησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Απλώς σας υπενθυμίζω ότι τότε στήριξε με θέρμη τον Αλ. Τσίπρα λέγοντας ότι διαπραγματεύεται σκληρά και υπερασπίζεται την ιστορική οντότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της Ελλάδας. Τα αντίθετα, δηλαδή, από αυτά που λέει σήμερα η κόρη Ζωή.
Θυμήθηκαν πάλι τον Θεό
Πέρυσι τέτοια εποχή ο Αλ. Τσίπρας επισκεπτόταν ευλαβώς το Αγιον Ορος. Εφέτος, τώρα που πλησιάζουν οι εκλογές, έστειλε τον υφυπουργό Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη στο Οικουμενικό Πατριαρχείο να μεταφέρει τους χαιρετισμούς στον Πατριάρχη. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανταπέδωσε και ευχήθηκε η Ελλάδα να βρει τον δρόμο της, παρά τις δυσκολίες. Την Τρίτη ο κ. Τσίπρας δέχθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο, ο οποίος του δώρισε δύο βιβλία, το ένα για το Ισλάμ και το άλλο για την Εκκλησία της Αλβανίας. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οργανώνεται στην Αθήνα πανθρησκευτικό συνέδριο με συμμετοχή θρησκειών στο οποίο θα πάρουν μέρος και μουσουλμάνοι και εβραίοι θρησκευτικοί ηγέτες, ενώ στις 6 Σεπτεμβρίου οργανώνεται στην Αλβανία θρησκευτικό συνέδριο με θέμα την ειρήνη, με τη συμμετοχή 60 θρησκευτικών ηγετών.


Οι γαλάζιοι έχουν χιούμορ
Πώς νομίζετε ότι αντιμετωπίζουν οι γαλάζιοι τον προεκλογικό αγώνα, τι λένε για τις εκλογές και για τον Αλ. Τσίπρα στις κλειστές συσκέψεις τους; Και τι δεν λένε… Πρώτα απ’ όλα επί ώρες επιχειρούσαν να βρουν ένα προεκλογικό σύνθημα «πιασάρικο». «Το κεντρικό προεκλογικό σύνθημά μας θα πρέπει να είναι «Θα μειώσουμε τους φόρους» και «Θα ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση»» εισηγήθηκε ο Αδωνις Γεωργιάδης. Ο Ευ. Μεϊμαράκης τον κοίταξε, όπως μου είπαν, «κάτω από τα μουστάκια του», χαμογέλασε και ρώτησε: «Τίποτε άλλο;». Τότε πετάχτηκε ο Μάκης Βορίδης και είπε: «Νομίζω ότι πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός πως ο Τσίπρας είναι λίγος, δεν κάνει για ηγέτης της χώρας». «Αλλος;» ξαναείπε ο Βαγγέλης. Ηταν η σειρά της Ντόρας Μπακογιάννη να πάρει τον λόγο: «Συμφωνώ με τον Αδωνι να υιοθετήσουμε ένα απλό σύνθημα αλλά και με αυτά που είπε ο Βoρίδης». Ο Αδωνις ζήτησε και πάλι τον λόγο «επί της διαδικασίας»: «Είναι ανησυχητικό που η Ντόρα συμφωνεί…». Οπότε ο κ. Μεϊμαράκης λέει προς Βορίδη και Γεωργιάδη: «Εσείς πρέπει να ανησυχείτε που η Ντόρα συμφωνεί μαζί σας».
Ο κ. Μεϊμαράκης έλεγε ότι «ο Τσίπρας θέλει να δραπετεύσει με τις εκλογές» και πως θα πρέπει να ερωτηθεί και η ΝΔ για τους υπηρεσιακούς υπουργούς, ενώ είπε ότι επιμένει στη σύγκληση του Συμβουλίου Αρχηγών μετά την παρέλευση των διερευνητικών εντολών. Η Ντόρα Μπακογιάννη εξέφρασε την άποψη ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι «ντέρμπι» ανάμεσα στη ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο κ. Τσίπρας φαίνεται να χάνει το παιχνίδι της απόλυτης κυριαρχίας, κάτι με το οποίο συμφώνησε και ο κ. Μεϊμαράκης. Εν συνεχεία ο πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε να συναντηθεί με όλους τους υποψηφίους. Ετσι άρχισαν τα τηλεφωνήματα για να καλέσουν τους υποψηφίους στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ. Υπήρξε, σας πληροφορώ, και η πρώτη συζήτηση για ανανέωση του ψηφοδελτίου Επικρατείας και οι πάντες έψαχναν έναν… στρατηγό. Οχι, μην πάει το μυαλό σας στον γνωστό στρατηγό που οι πάντες θυμούνται σε εκλογικές αναμετρήσεις αλλά στον στρατηγό Δ. Γράψα, ο οποίος διετέλεσε αρχηγός ΓΕΕΘΑ από το 2007 ως το 2009 και αποστρατεύθηκε πρόωρα, οκτώ μήνες προτού λήξει η θητεία του. Υπήρξαν όμως και αιτήματα, όπως π.χ. η επιμονή του κ. Παπαμιμίκου να είναι στο Επικρατείας, η πρόταση να είναι επίσης στο Επικρατείας ο Σάκης Ιωαννίδης της ΟΝΝΕΔ και να πολιτευτεί ο κ. Φορτσάκης στα Χανιά και όχι στην Α’ Αθηνών, αφού αντιδρούν οι Ν. Κακλαμάνης και Αδωνις Γεωργιάδης.
Τι άλλο νομίζετε ότι έχει απομείνει; Ποιος θα διαχειριστεί την επικοινωνιακή πολιτική του γαλάζιου κόμματος. Εδώ έπεσαν πολλές ιδέες και ακούστηκαν πολλές διαφημιστικές εταιρείες χωρίς να υπάρξει ακόμη κατάληξη. Αλλά έγινε το εξής: συμφώνησαν στην αρχή αντί να συνεργαστούν με γραφεία να συνεργαστούν με επικοινωνιολόγους που είτε πρόσκεινται προς τη ΝΔ είτε είναι συμπαθούντες είτε τέλος πάντων εθελοντές. Ακούστηκαν ονόματα όπως των Σωτ. Παπαδημητρίου και Δ. Μαύρου (πρώτος εξάδελφος του κ. Μαύρου – MRB) και βεβαίως το όνομα της Αλεξίας Μπακογιάννη. Αυτό που απομένει είναι να δούμε αν θα δεχθούν όλοι αυτοί.

Ποιον εμπιστεύεται ο Τσίπρας για τα ψηφοδέλτια;
Βεβαίως και συνέστησε επιτροπή εκλογικού αγώνα και βεβαίως έδωσε τις κατευθύνσεις ο Αλ. Τσίπρας. Αλλά τα πράγματα δεν είναι τα ίδια που ήταν κατά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, τότε που το «όλον ΣΥΡΙΖΑ» βάδιζε προς εκλογική νίκη. Τώρα του έφυγε το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ και δημιούργησε το δικό του κόμμα. Ετσι, μπορεί την ευθύνη της κατάρτισης των ψηφοδελτίων να την έχει (τυπικά) η επιτροπή εκλογικού αγώνα, αλλά το κουμάντο σ΄αυτήν θα κάνει ο πλέον έμπιστος του απερχόμενου Πρωθυπουργού Αλ. Φλαμπουράρης. Απ΄αυτόν θα περνούν τα πάντα.

Η Στανίση και τα καρπούζια

«Δεν χωράνε δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη Πρόεδρε». Αυτά είπε η γνωστή αοιδός Κατερίνα Στανίση παρακαλώντας τον Πρόεδρό της Απ. Γκλέτσο να την αφήσει εκτός ψηφοδελτίων, αν και τα πήγε στην περιφέρειά της με την «Τελεία» πολύ καλά στις προηγούμενες εκλογές. Η κυρία Στανίση θα είναι απώλεια για το κόμμα του κ. Γκλέτσου, αφού του έφερνε ψήφους. Οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις δεν την αφήνουν να είναι και πάλι υποψηφία, υποσχέθηκε όμως ότι θα «βοηθήσει απ΄έξω». Οπως θα «βοηθήσει απ΄έξω» τον κ. Γκλέτσο και η καλή του φίλη και υπεύθυνη επικοινωνίας του κόμματος Σεμίνα Διγενή, η οποία επίσης δεν θα είναι υποψήφια. Ο κ. Γκλέτσος,ωστόσο πιστεύει ότι θα πάει καλά, ετοιμάζει συνδυασμούς σ΄όλη την επικράτεια «και ονόματα έκπληξη», όπως λέει. Πιστεύει ότι εάν βγει στη Βουλή θα πρέπει να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα, όποιο κι αν είναι αυτό.

Οταν η Ζωή διαβάζει… ΒΗΜΑτοδότη
Το «μονόπρακτο» της Ζωής Κωνσταντοπούλου με την σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής προκειμένου να φέρει «αμέτι μουχαμέτι» τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρα να καταθέσει για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, δεν έχει τέλος. Αφού ο κ. Στουρνάρας με επιστολή του της εξήγησε ότι δεν μπορεί να ενημερώνεται μια ημέρα πριν από την κλήτευσή του πολλώ δε μάλλον που τα κόμματα δεν συμμετέχουν στις συνεδριάσεις που συγκαλεί η Πρόεδρος της Βουλής αφού η κυβέρνηση έχει παραιτηθεί και ουσιαστικά διανύουμε προεκλογική περίοδο, εκείνη απτόητη τον ξανακάλεσε για αύριο Τετάρτη στις 5.00 το απόγευμα. Μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα ενημερωθεί σχετικώς και ο εισαγγελέας Πρωτοδικών (!), όχι για την …βίαιη προσαγωγή του κ. Στουρνάρα, την οποία φαντασιώνεται εδώ και καιρό η κυρία Κωνσταντοπούλου, αλλά υπό μορφή κοινοποίησης!

Την ίδια στιγμή που έλεγε αυτά στους μοναδικούς τρεις βουλευτές που συμμετείχαν στην συνεδρίαση – φιάσκο, την Ραχήλ Μακρή, τον Αθ. Πετράκο και τον Θ. Κώτσια (και οι τρεις υποψήφιοι με την Λαϊκή Ενότητα του Π. Λαφαζάνη), δεν παρέλειπε να εκτοξεύσει τα δηλητηριώδη βέλη της κατά του …«ΒΗΜΑτοδότη»! Αφού ο κ. Στουρνάρας τηλεφωνιέται με τον «ΒΗΜΑτοδότη», θα μάθει άμεσα για την νέα κλήτευσή του, είπε η κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι η Βουλή θα λειτουργεί μέχρι και την τελευταία μέρα πριν την επίσημη διάλυσή της.

Αλλά και μετά, θα βροντοφώναζα εγώ με θεσμική υπερηφάνεια, αφού όπως οφείλω να σας ενημερώσω από 4 έως και 7 Σεπτεμβρίου 2015 έχουν προγραμματιστεί οι εργασίες της Κ΄ Συνόδου του εκπαιδευτικού προγράμματος «Βουλή των Εφήβων», που διοργανώνει το Ίδρυμα της Βουλής. Οπότε η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής θα έχει την χαρά (και κυρίως την ευκαιρία) να ξαναμιλήσει και μάλιστα ενώπιον νεανικού ακροατηρίου, βάλλοντας κατά πάντων…

HeliosPlus