Το Βήμα, The New York Times
Όπως φαίνεται μία κατάρρευση του χρηματιστηρίου στην Κίνα προκάλεσε μεγάλη πτώση σε όλο τον κόσμο, στη διάρκεια που προσπαθούσα να έχω μία προσωπική ζωή (και στην πραγματικότητα το πετύχαινα). Λοιπόν, και εσείς και εγώ θα σκεφτούμε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η Κίνα είναι μία πολύ μεγάλη οικονομία – μία τεράστια αγορά εμπορευμάτων και σημαντικός εισαγωγέας μεταποιημένων προϊόντων.
Έτσι, όταν η Κίνα βουλιάζει , μπορούμε και πρέπει να περιμένουμε παράπλευρες απώλειες παντού. Αλλά να ακούτε τους Ρεπουμπλικάνους όταν λένε ότι για όλα φταίει ο Ομπάμα. Ο Σκοτ Γουόκερ καλεί τον Ομπάμα να ακυρώσει ένα επίσημο δείπνο με τον Σι. Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει ότι αυτό γίνεται επειδή ο Ομπάμα επέτρεψε στην Κίνα να «υπαγορεύσει την ατζέντα» (όχι, δεν έχω ιδέα τί ο ίδιος πιστεύει ότι αυτό σημαίνει).
Και ο Κρις Κρίστι λέει ότι είναι επειδή ο Ομπάμα μας έβαλε βαθιά μέσα στο κινεζικό χρέος. Βασικά, ας το αναλύσουμε λίγο αυτό το τελευταίο, εντάξει; Θα μπορούσαμε να πούμε μία ιστορία στην οποία η Αμερική εξαρτάται από τον κινεζικό δανεισμό. Τότε, όταν η Κίνα έχει προβλήματα, απαιτεί αποπληρωμή, σπρώχνοντας και εμάς στην κρίση.
Αλλά μία τέτοια ιστορία θα είχε και την εξής συνέπεια: θα έπρεπε να παρατηρούμε μία απότομη άνοδο στα επιτόκια αλλά εμείς βλέπουμε πτώση. Μα γιατί ασχολούμαι; Αλλά θυμηθείτε: όλοι οι ειδικοί είπαν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα έχει μία ασυνήθιστα καλή δεξαμενή υποψηφίων και πολλούς ταλαντούχους που θα θέσουν υποψηφιότητα για την προεδρία.