Ο κύβος ερρίφθη. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (φωτογραφία) μένει εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ. Την απόφαση, όπως έμαθα, έλαβε προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός και διαβιβάστηκε ήδη για τα περαιτέρω στο κομματικά επιτελεία. «Η Ζωή είναι τελειωμένη», μου το επιβεβαίωσε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού, λέγοντας μάλιστα ότι έχει λάβει άνωθεν εντολή να μην τη συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια.
Τώρα δεν γνωρίζω μετά την εξέλιξη αυτή εάν θα προχωρήσει ή όχι η πρόταση μομφής που έχει κατατεθεί εναντίον της ΠτΒ, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός δεν την υπολογίζουν πλέον στους όποιους σχεδιασμούς τους. Το ποτήρι (αλλά και η οργή) για τη Ζωή ξεχείλισε στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής (για την ψήφιση του Μνημονίου) όταν η Ζωή είπε ότι δεν πρόκειται πλέον να υποστηρίζει τον κ. Τσίπρα. Ρώτησα ωστόσο εάν ισχύει το ίδιο και για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η απάντηση;«Περιμένετε λίγο ακόμα, μπορεί να παραδώσει αυτοβούλως την έδρα του. Αναμένει απλώς ένα νεύμα του κ. Τσίπρα…».
Ψήφος εμπιστοσύνης ή εκλογές;
Εάν εξαιρέσει κανείς μία δήλωση της Ολγας Γεροβασίλη περί πιθανότητας να ζητήσει η κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις 20 Αυγούστου (όταν ολοκληρωθούν δηλαδή οι ψηφοφορίες στα ξένα κοινοβούλια), ουδείς άλλος στο κυβερνητικό επιτελείο κάνει για λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης. Το αντίθετο, μαθαίνω, συμβαίνει. Ο Πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις από τους πλέον στενούς συνεργάτες του να μην προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια, η οποία προβλέπεται και από τον κανονισμό της Βουλής, αλλά και από το Σύνταγμα. Το κύριο επιχείρημα είναι ότι έτσι και αλλιώς οι εκλογές σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας θα είναι αναπόφευκτες. Αλλά, μαθαίνω, υπάρχει και μια άλλη εισήγηση από το νομικό επιτελείο την οποία ο Πρωθυπουργός την εξετάζει με προσοχή: «Θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα για ψήφο εμπιστοσύνης στην παρούσα φάση. Για ποιον λόγο να υπάρξει; Για να καταψηφίσουν ή για να υπερψηφίσουν; Με αυτόν τον τρόπο υπάρχει πιθανότητα απώλειας των πολιτικών πρωτοβουλιών. Γιατί έως τώρα εμείς έχουμε την πρωτοβουλία κινήσεων ενώ οι άλλοι ακολουθούν». Αυτά αναφέρει η εισήγηση, παραπέμποντας σε εκλογές. Το θέμα επρόκειτο να εξεταστεί σε νυχτερινή σύσκεψη στο Μαξίμου.
Οταν ο κ. Τσίπρας βρήκε τη… γαλήνη
Ηταν 18 άτομα (9 μεγάλοι και 9 εννέα μικροί) όταν έφθασαν το βράδυ του Δεκαπενταύγουστου στην παραδοσιακή ταβέρνα «Γαλήνη» στην περιοχή Αγία Ειρήνη της Μήλου. Μόλις την προηγούμενη ημέρα ο Δ. Τσίπρας, πρώτος εξάδελφος του Πρωθυπουργού, πολιτικός μηχανικός και κάτοικος της Μήλου, είχε τηλεφωνήσει στην Αννα Βλάχου, την ταβερνιάρισσα, και ζήτησε να κλείσει ένα τραπέζι για «μια μεγάλη παρέα» που θα ερχόταν από την Αθήνα. Δεν είπε τίποτε ότι θα ερχόταν ο Αλ. Τσίπρας με την οικογένειά του, τον αδελφό του και τον υφυπουργό Π. Πολάκη. Και όταν έφθασαν, εκεί γύρω στις 9, η «παρέα» πεινούσε πολύ. Και τι δεν έφαγαν. Από τα παραδοσιακά πιτάκια, τους κολοκυθοκεφτέδες και τους ντομαντοκεφτέδες, έως καλαμαράκια, γαρίδες, μύδια αχνιστά, αχινοσαλάτα, πατάτες τηγανιτές και πατατοσαλάτα, αθερίνες, μαρίδες, όστρακα και εκεί που πήγαν να «παραδώσουν», να σου η ταβερνιάρισσα που πλησιάζει τον κ. Τσίπρα: «Να είσαι δυνατός» του είπε χτυπώντας τον ενθαρρυντικά στον ώμο. Ο Πρωθυπουργός την κτύπησε και αυτός στον ώμο με κατανόηση, αλλά δεν της είπε τίποτα. Οπότε η Αννα Βλάχου βγάζει από το… μανίκι της το «κρυφό χαρτί» του μαγαζιού, τη «σπεσιαλιτέ του καταστήματος»: «Να φέρω λίγη γαλήνη, πρόεδρε;» είπε, με την υπόσχεση ότι «θα γλείφουν τα χέρια τους». Μπροστά σε τέτοιον πειρασμό ποιος μπορούσε να αρνηθεί; Και μετά ήρθε η… «γαλήνη», ένα κοτόπουλο μαγειρεμένο με λαχανικά και ντομάτα, πραγματικό «λουκούμι». Το «τσάκισαν» όλοι πάραυτα. Και μετά τη «γαλήνη κοτόπουλο», ήρθε και το… «γλυκό γαλήνη», επίσης σπεσιαλιτέ του μαγαζιού, που δεν είναι τίποτε άλλο από μία δροσερή κρέμα με μπισκότα και γλυκά του κουταλιού, όλα αρμονικά ανακατεμένα. Στην ερώτηση προς την ταβερνιάρισσα πόσο ήταν ο λογαριασμός και ποιος τον πλήρωσε δεν έλαβα απάντηση, αφού όπως είπε «αυτά είναι προσωπικά δεδομένα». Της ξέφυγε ωστόσο και είπε ότι έδωσε απόδειξη, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιος πλήρωσε…

Ηταν ένα μικρό καράβι
Το ερώτημα που παραμένει είναι πώς πήγε ο Πρωθυπουργός, η σύζυγός του Περιστέρα (Μπέτυ), τα δύο παιδιά τους και ο αδελφός του στη Μήλο; Επειδή πολλά ακούστηκαν, περί «ιδιωτικού σκάφους», περί «θαλαμηγού», περί «κοτέρου», κάθησα και έψαξα το θέμα. Το μόνον βέβαιο είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν πήγε στη Μήλο με το πλοίο της γραμμής. Και επίσης βέβαιο είναι ότι το τοπικό υπολιμεναρχείο ειδοποιήθηκε την προηγουμένη ότι θα ερχόταν στο νησί ο Πρωθυπουργός ώστε να έχουν αυξημένη μεν, πλην όμως διακριτική προσοχή. Συνεπώς δεν ήταν ξαφνική η επίσκεψη στη Μήλο και ο Πρωθυπουργός ταξίδεψε όντως με σκάφος. Τι είδους σκάφος; Από τον ΣΥΡΙΖΑ με πληροφορόρησαν ότι ανήκει στον υφυπουργό Εσωτερικών, πρώην δήμαρχο Σφακίων Π. Πολάκη. Οταν ρώτησα πάντως τον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ να μου πουν τέλος πάντων πόσα μέτρα είναι αυτό το σκάφος και εάν ο ιδιοκτήτης του το έχει δηλώσει στην Εφορία η απάντηση που πήρα ήταν «δεν βαριέσαι, ένα ψαροκάικο είναι και τίποτ’ άλλο…».

HeliosPlus