Ηταν περίπου 7 το απόγευμα, την Τρίτη, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» όταν έκανε την εμφάνισή του ο Π. Λαφαζάνης (φωτογραφία), συνοδευόμενος από την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου. Ο κ. Λαφαζάνης θα περνούσε μέσα στον κόσμο απαρατήρητος αν δεν τον αντιλαμβανόταν ένας… βέλγος φοιτητής (σ.σ.: και διεθνή αναγνώριση ο Παναγιώτης), ο οποίος όμως δεν ήταν απόλυτα βέβαιος για το εάν ήταν αυτός ή όχι. Και για να λύσει την απορία του απευθύνεται σε μια κυρία που μόλις πέρασε φουριόζα, λόγω καθυστέρησης, από το check in: «Is he mister Lafazanis;» τη ρωτά δείχνοντας προς το μέρος του πρώην υπουργού και του επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας. Ελα όμως που η κυρία αυτή δεν ήταν άλλη από τη βουλευτή του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, η οποία μόλις βλέπει τον κ. Λαφαζάνη και την αντιπρόεδρο της Βουλής αφήνει τον νεαρό Βέλγο στην απορία του και τρέχει προς το μέρος του κ. Λαφαζάνη. Τα όσα ακολούθησαν θα σας τα μεταφέρω με κάθε ακρίβεια…
nnn
«Πού πάτε, κύριε Λαφαζάνη;» τον ρώτησε, αφού αντάλλαξε φιλιά και χαιρετισμό μαζί του. Ο κ. Λαφαζάνης πέταξε απλώς ένα «Θεσσαλονίκη», χωρίς να θέλει να εισέλθει σε λεπτομέρειες. Η κυρία Ταχιάου όμως επέμεινε και τον ρώτησε με εκείνο το παράξενο ύφος στο οποίο είτε απαντάς είτε τρέχεις να κρυφτείς: «Μήπως πάτε Θεσσαλονίκη να κάνετε ριφιφί στα λεφτά μας στην Τράπεζα της Ελλάδος;». Ο κ. Λαφαζάνης αντί να φύγει (και να κρυφτεί) προτίμησε να απαντήσει. Χαμογέλασε και είπε: «Ναι, πάω να κάνω ένα ριφιφί στη Θεσσαλονίκη»…

nnn
Στο αεροπλάνο της Aegean κάθησε στην οικονομική θέση (7C) και διάβαζε κάποια έγγραφα. Ενα από αυτά αφορούσε μια εκδήλωση της Αριστερής Πλατφόρμας στο Βασιλικό. Εδώ θα πρέπει να σημειώσω ότι στο Βασιλικό και γενικότερα στον Δήμο Θέρμης υπάρχει μια ισχυρή ομάδα αντίστασης της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ με δυναμικές εκδηλώσεις για το περιβάλλον και άλλα τινά. Το έμαθε αυτό η βουλευτής του Ποταμιού και κοίταζε τον χάρτη της διαδρομής του κ. Λαφαζάνη. Εκπληκτη ανακάλυψε ότι για να πάει ο πρώην υπουργός στην εκδήλωση στο Βασιλικό περνούσε αναγκαστικά από τον δρόμο όπου δεσπόζει το κτίριο της Τραπέζης της Ελλάδος και στο οποίο φυλάσσονται τα χρήματα. Λες; Σκέφτηκε… Πάντως ο πρώην υπουργός δεν σκέφτηκε να επισκεφθεί και τη Χαλκιδική. Προφανώς δεν είχε αντιληφθεί ότι στη Χαλκιδική βρίσκεται για διακοπές ο (πάλαι ποτέ φίλος του) ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέι Μίλερ ώστε να τον επισκεφθεί και να θυμηθούν τα παλιά με τους αγωγούς και τις προκαταβολές των 5 δισ. ευρώ.


Τι το θέλει τόσο χαρτί η Ζωή;

Εναν τόνο… χαρτί υγείας προμηθεύεται η Βουλή. Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα του Κοινοβουλίου, Γιώργου Θαλάσση, η Βουλή θα προμηθευτεί από εταιρεία της Θεσσαλονίκης 2.000 τεμάχια χαρτιού υγείας, βάρους 500 γραμμαρίων έκαστο, έναντι μόλις 2.000 ευρώ. Μάλιστα, συστάθηκε και αρμόδια επιτροπή παραλαβής της προμήθειας, αποτελούμενη από υπαλλήλους του κοινοβουλίου, οι οποίοι θα διωχθούν διοικητικά αν τα θαλασσώσουν με την παραγγελία. Εχετε ξανακούσει να συστήνεται επιτροπή παραλαβής χαρτιού υγείας; Μόνον στο ελληνικό Κοινοβούλιο συμβαίνουν κάτι τέτοια. Τώρα θα πείτε γιατί χρειάζεται τόσο πολύ χαρτί υγείας η Βουλή; Ποιος ξέρει; Αλλά, πέραν του χαρτιού υγείας, υπάρχει και αυξημένη ζήτηση για κανονικό χαρτί. Και ξέρετε γιατί; Απλώς η Πρόεδρος της Βουλής δεν θέλει… στικάκια (θυμάστε τι έγινε με τον Ι. Στουρνάρα) και επιμένει να τυπώνει τα πάντα, όπως και το μνημόνιο με τις εκατοντάδες σελίδες του για να το μοιράσει και στους 300 της Βουλής.


Και αγροτικό μασάζ

Δεν ήταν καθόλου τυχαία η αυγουστιάτικη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Και αυτό δεν οφείλεται μόνον στο γεγονός ότι οι αγρότες στη Βόρεια Ελλάδα άρχισαν να ζεσταίνουν τις μηχανές των τρακτέρ τους διαμαρτυρόμενοι για τα φορολογικά μέτρα που έρχονται, ούτε βεβαίως στην εκτίμηση του Στ. Θεοδωράκη ότι ο κ. Τσίπρας άρχισε την προεκλογική του εκστρατεία από τους αγρότες. Απλώς ο Πρωθυπουργός θέλησε να κάνει ένα είδος… μασάζ στους αγρότες. Αλλωστε, μου λένε, γνωρίζει πολύ καλά ότι και πολλοί γαλάζιοι βουλευτές φέρνουν αντιρρήσεις για τα φορολογικά μέτρα που προωθούνται στους αγρότες και σου λέει «ας προλάβω τα χειρότερα». Παρουσίασε, λοιπόν, τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η κυβέρνηση, με πρώτο την προκαταβολή φόρου που φτάνει στο 50% και όχι στο 100%.
nnn
Και ιδού τι ήθελε να προλάβει: «Κύριε Πρωθυπουργέ, δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλα βάρη. Κάντε κάτι» ήταν η έκκληση του ροδακινοπαραγωγού από την Ημαθία Θ. Παπακωνσταντίνου και επικεφαλής της αγροτοσυνδικαλιστικής κίνησης «Πρωτοβουλία» προς τον Πρωθυπουργό. Ο αγρότης περίμενε υπομονετικά να ολοκληρωθούν οι συνομιλίες που είχε ο Πρωθυπουργός με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τη φορολόγηση των αγροτών και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020. «Γι’ αυτό παλεύουμε» του απάντησε ο κ. Τσίπρας, σφίγγοντάς του το χέρι. Αλλωστε είχαν συναντηθεί και στο παρελθόν δύο, τρεις φορές, όταν οι αγρότες των μπλόκων ζητούσαν στήριξη από το τότε κόμμα της αντιπολίτευσης.


Το bullying που δέχεται ένας υπουργός

Ρώτησα τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα τι απαντά στην Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά τα όσα τον κατηγορεί για το δημόσιο χρέος. Μου είπε ότι ασχολείται με τους τροϊκανούς που μπαινοβγαίνουν στο υπουργείο του (αλλά δεν τους έχει δει ο ίδιος), οι οποίοι όμως μετρούν σχολαστικά τα έσοδα και τις δαπάνες, ότι ετοιμάζει ένα νομοσχέδιο σε συνεννόηση με τους θεσμούς για τη μείωση των οδοιπορικών των δημοσίων υπαλλήλων (εφέτος ξεπέρασαν τα 167 εκατ. ευρώ), αλλά δεν θέλησε να σχολιάσει τη Ζωή. Αντί σχολίου, έδωσε τον ακριβή χαρακτηρισμό του… bullying έτσι όπως ακριβώς ο ίδιος τον αντιλαμβάνεται για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας: «Το bullying είναι η άσκηση ψυχολογικής, λεκτικής και ενίοτε σωματικής βίας. Κύρια προϋπόθεση του ασκούντος bullying είναι η σωματική υπεροχή του. Νο comments» είπε με νόημα. Δεν θέλησε να προσθέσει τίποτε άλλο, αλλά το ξανασκέφτηκε και ζήτησε να βάλουμε προς σύγκριση τη δική του φωτογραφία με αυτήν της Ζωής!

HeliosPlus