Η κατάρρευση του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήλθε να επιβεβαιώσει το βάρος των συνεπειών και των απωλειών της προηγούμενης, άγονης για την κυβέρνηση, περιόδου. Και ακόμη να φανερώσει σε όλους πόσο έχει επιβαρυνθεί το κλίμα για την ελληνική οικονομία.

Οι μαζικές πωλήσεις μετοχών είναι δηλωτικές της απώλειας εμπιστοσύνης και ισχυρό σήμα για όσα θα επακολουθήσουν αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στις εξελισσόμενες διαπραγματεύσεις με το κουαρτέτο εταίρων και δανειστών.
Σε αυτές τις τόσο ζοφερές συνθήκες είναι ενθαρρυντικό πάντως το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις «τρέχουν» με ταχύτητα και καταγράφεται καλή διάθεση από τις δύο πλευρές. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες και από τις δύο πλευρές οι συνομιλίες είναι εντατικές και διεξάγονται κατά τρόπο εποικοδομητικό.
Κατά τα φαινόμενα έχει ανατραπεί πλήρως η προσέγγιση του κ. Βαρουφάκη και ο διάδοχός του κ. Τσακαλώτος κινείται σε γραμμή συνεννόησης με τους ξένους. Ενδεικτικές του θετικότερου κλίματος είναι οι πολλές συναντήσεις υπουργών της κυβέρνησης με τους εμπειρογνώμονες του κουαρτέτου.
Όπως όλα δείχνουν έχουν λάβει οδηγίες να διευκολύνουν τις διαπραγματεύσεις ώστε αυτές να καταλήξουν το συντομότερο σε συμφωνία. Η οποία επιδιώκεται να είναι πλήρης και οργανωμένη, με προκαθορισμένες τόσο τις προαπαιτούμενες δράσεις, όσο και τα μέτρα που θα εγγυώνται την ορθή εφαρμογή της σε τριετή βάση, όσο δηλαδή θα διαρκέσει το νέο μνημόνιο και η νέα δανειακή σύμβαση.
Τα κείμενα που προετοιμάζονται παραπέμπουν σε ένα πλήρες μνημόνιο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του οποίου οι εκταμιεύσεις θα συνδέονται με μέτρα και αξιολογήσεις σε τακτά χρονικά διαστήματα. Ουσιαστικά δεν θα δίνονται χρήματα χωρίς προηγουμένως να έχουν υιοθετηθεί και εφαρμοσθεί τα προβλεπόμενα για κάθε χρονική περίοδο μέτρα.
Μια τέτοια συμφωνία, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, επιδιώκεται να κλείσει μέχρι τα μέσα Αυγούστου, ώστε να έλθει μαζί με τα πρώτα προαπαιτούμενα προς ψήφιση στη Βουλή, το αργότερο στις 17 Αυγούστου.
Όπως λένε οι γνωρίζοντες το εγχείρημα μοιάζει δύσκολο, αλλά η μέχρι πορεία των διαπραγματεύσεων δείχνει ότι είναι εφικτό.
Το ζήτημα είναι ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή, όπως κατέδειξε και το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου Αθηνών τη Δευτέρα.

Ενδεχόμενη αποτυχία στις διαπραγματεύσεις θα οδηγήσει σε απόλυτη οικονομική καταστροφή. Εδώ που φθάσαμε δεν υπάρχει γυρισμός.

Η διαπραγμάτευση είναι απαραίτητο να κλείσει εντός των προθεσμιών, η συμφωνία να ψηφισθεί εγκαίρως από τη Βουλή και η χώρα να αποκαταστήσει κατά το δυνατόν γρηγορότερα τις λειτουργίες της.

Αλλιώς το χάος παραμονεύει και οι απώλειες οικονομικές και άλλες θα είναι πρωτοφανείς και αβάσταχτες για τον ελληνικό λαό.


ΤΟ ΒΗΜΑ