Η ιστορία που θα σας περιγράψω συνέβη πριν από μερικές ημέρες και μου τη διηγήθηκε ένας επισκέπτης της πανέμορφης Σίφνου. Σε ένα εστιατόριο της Απολλωνίας (πρωτεύουσα του αιγαιοπελαγίτικου νησιού) πήγαν να δειπνήσουν ο Κώστας Σημίτης (φωτογραφία) και η σύζυγός του Δάφνη. Εκεί που απολάμβαναν το δείπνο τους, εμφανίζεται ξαφνικά ένας… πιτσιρίκος κρατώντας ανά χείρας ένα χαρτονόμισμα των 20 ευρώ και πάει στον πρώην Πρωθυπουργό ζητώντας του να το υπογράψει σαν… αυτόγραφο! Ο κ. Σημίτης χαμογελώντας και χωρίς δεύτερη σκέψη υπογράφει το εικοσάευρο και απευθυνόμενος στον μικρό τού λέει: «Πρέπει να μείνουμε στο ευρώ…». Ο πιτσιρίκος πήρε το υπογεγραμμένο χαρτονόμισμα από τον πρώην Πρωθυπουργό και έτρεξε κατευθείαν στους γονείς του, ανεμίζοντάς το περιχαρής σαν να ήταν το τελευταίο.


Ο ποδοσφαιριστής και τα capital controls

Πρώτα η εύθυμη πλευρά των capital controls: Αυτός είναι διεθνής ποδοσφαιριστής με πολλά γκολ στο ενεργητικό του, δημοφιλής σε όλη την Ελλάδα και υπό έλεγχο από το ΣΔΟΕ. Ξαφνικά βρέθηκε όμως στους οικονομικούς εισαγγελείς κ.κ. Π. Αθανασίου, Γ. Μπρη και στον επίκουρο εισαγγελέα Ι. Δραγάτση και τους παρακάλεσε να δώσουν εντολή ώστε να μπορεί να ανοίξει η τραπεζική του θυρίδα, χωρίς βεβαίως την επίβλεψη είτε των εισαγγελέων είτε προσωπικού της τράπεζας. Πώς μπορούσαν όμως να δώσουν εντολή οι εισαγγελείς για κάτι τέτοιο; Ο ποδοσφαιριστής προέβαλε ως δικαιολογία ότι έχει τα… κλειδιά του πανάκριβου αυτοκινήτου στη θυρίδα και ότι με τα capital controls έχουν εγκλωβιστεί. Οι εισαγγελείς τού είπαν ότι ευχαρίστως να δώσουν εντολή να ανοίξει η θυρίδα, με την προϋπόθεση όμως ότι θα γίνει παρουσία τους ή παρουσία υπαλλήλου της τράπεζας. Ε, τότε ο ποδοσφαιριστής δεν επέμεινε και έφυγε. Ελα όμως που η αγωνία του για να ανοίξει στο άψε-σβήσε η θυρίδα προβλημάτισε τους εισαγγελείς…
nnn
Πάμε τώρα στη σοβαρή πλευρά του θέματος. Ως σήμερα οι τρεις οικονομικοί εισαγγελείς έχουν δεσμεύσει 140 ύποπτους λογαριασμούς για φοροδιαφυγή. Οι λογαριασμοί αυτοί αφορούν καταθέσεις 1,2 δισ. ευρώ. Προσέξτε, όλοι αυτοί που ελέγχονται για διακεκριμένη φοροδιαφυγή αποδεικνύεται ότι έχουν χρήματα, πλην όμως δεν πλήρωναν τους φόρους. Η δέσμευση ωστόσο μόνο των λογαριασμών δεν ικανοποίησε πλήρως τους εισαγγελείς, αφού ελάχιστοι πλήρωσαν τους αναλογούντες προς αυτούς φόρους ώστε να ξεμπλοκαριστούν οι λογαριασμοί τους. Κυρίως επιχειρηματίες…
nnn
Η περίπτωση όμως με τον διεθνή ποδοσφαιριστή και τη θυρίδα του, που ήθελε σώνει και καλά να την ανοίξει αλλά μετάνιωσε όταν του είπαν πως αυτό θα γίνει με επιτήρηση τραπεζικού υπαλλήλου, τους έβαλε σε δεύτερη σκέψη. Ετσι εξέδωσαν τη Δευτέρα εισαγγελική απόφαση, σύμφωνα με την οποία θα μπορούν οι οικονομικοί ελεγκτές να παρεμβαίνουν στις τραπεζικές θυρίδες όσων οι λογαριασμοί τους έχουν δεσμευθεί, όχι όμως για κατάσχεση, αλλά για… καταγραφή του περιεχομένου της θυρίδας. Με αυτόν τον τρόπο όταν υπάρξουν τελεσίδικες αποφάσεις θα γνωρίζουν ακριβώς τι θα κατάσχεται. Και ο λόγος; Προσφάτως δέσμευσαν τους τραπεζικούς λογαριασμούς ενός επιχειρηματία στους οποίους βρήκαν 300 εκατ. ευρώ ενώ δήλωνε εισόδημα μόνο 70.000 ευρώ ετησίως. Και ο άνθρωπος αυτός διέθετε σε τρεις διαφορετικές τράπεζες θυρίδες με άγνωστο ως σήμερα περιεχόμενο.


Varoufakis radio silence

Το λέει προς πάσα κατεύθυνση, τη στιγμή που εξασφάλισε την πλήρη κάλυψη του Πρωθυπουργού για το περιβόητο Plan B: «Βρίσκομαι στην Αίγινα, σε κατάσταση radio silence, δηλαδή έχω επιβάλει στον εαυτό μου… σιγή ασυρμάτου, αλλά προς το εσωτερικό μόνο. Θα κάνω δηλώσεις εφεξής μόνο στο εξωτερικό» αναφέρει, με την προσθήκη ότι σταμάτησε να διαβάζει και να τον απασχολούν τα ελληνικά ΜΜΕ. Το μόνο που λέει (προς τα ελληνικά ΜΜΕ) είναι «να κοιτάξουν τη… φάτσα του Σόιμπλε, στη φωτογραφία της 13ης Ιουλίου (σ.σ.: την επομένη δηλαδή της συμφωνίας) για να διαπιστώσουν αν φαίνεται στενοχωρημένος ή όχι». Λέτε να αντέξει τη «σιγή ασυρμάτου» που επέβαλε στον εαυτό του; Δεν νομίζω. Και ξέρετε γιατί; Θα πρέπει κάποια στιγμή να δώσει εξηγήσεις για τους μισθούς που πρόσφερε απλόχερα σε συνεργάτες του (κάτι νοτιοκορεάτες και λοιπούς οικονομικούς εγκεφάλους), που τους άφησε απλήρωτους και τους πληρώνουν τώρα αδρά οι φορολογούμενοι. Και εξηγήσεις βεβαίως τι έκαναν όλο αυτό το διάστημα οι συνεργάτες του για να πληρωθούν τόσο καλά…
Γκίκας: Κακώς ο ΣΥΡΙΖΑ βρίζει τον Ντράγκι

«Ο Ντράγκι ήταν πολύ καλός με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, κακώς τον βρίζουν ότι αυτός ήταν που έκλεισε τις τράπεζες ή ότι επεδίωξε στραγγαλισμό της ελληνικής οικονομίας» λέει ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης ΝΔ – ΠαΣοΚ Γκίκας Χαρδούβελης. Και για να το αποδείξει αυτό, προσθέτει ότι ο ευρωπαίος κεντρικός τραπεζίτης ήταν γενναιόδωρος προς την Ελλάδα και δεν έκανε αυτό που έκανε (και μπορούσε να το κάνει) δύο φορές με την Κύπρο (όταν επέβαλε το μνημόνιο και όταν κούρεψε τις καταθέσεις) και μία φορά με την Ιρλανδία. Αντιθέτως, μέσω του ELA φρόντιζε να βρίσκεται η χώρα εντός του ευρώ. Αλλά ο κ. Χαρδούβελης δίνει και μια εξήγηση για τη «γενναιοδωρία» του κ. Ντράγκι προς την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: «Το έκανε αυτό επειδή τώρα αισθάνεται δυνατός, ελέγχει πλήρως τη νομισματική πολιτική και έχει αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να σώσει και την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο ισχυρός της Gazprom στη Χαλκιδική

Και ξαφνικά η VIP αίθουσα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης γέμισε από… φουσκωτούς. Δεν άφηναν κανέναν να πλησιάσει. Λίγη ώρα ενωρίτερα ένα ιδιωτικό δικινητήριο αεροσκάφος τροχοδρομούσε στο διάδρομο απο- προσγειώσεων της Θεσσαλονίκης. Σε λίγο στην αίθουσα κάνει την εμφάνισή του ο ισχυρός άνδρας της Gazprom Αλεξέϊ Μίλερ μαζί με τη σύζυγό του. Ηταν εκεί και ένας από τους σημαντικότερους τουριστικούς πράκτορες που φέρνει ρώσους τουρίστες στην Ελλάδα και όλοι μαζί αναχώρησαν για την Χαλκιδική. Οχι ο κ. Λαφαζάνης δεν ήταν εκεί να τον υποδεχτεί, δεν ξέρω εάν πήρε καν χαμπάρι την επίσκεψή του.

Πρώτη φορά αριστερή ραστώνη

Από τις 15 ερωτήσεις που είχαν προγραμματιστεί να απαντηθούν στη Βουλή, στα πλαίσια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου απαντήθηκαν μόνον δύο. Και οι δύο υπουργοί που βρέθηκαν την Δευτέρα αππόγευμα στη Βουλή δεν ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Η μία ερώτηση, για θέματα προστασίας από τις πυρκαγιές κατατέθηκε από την Χριστίνα Ταχιάου (Ποτάμι) προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ι. Πανούση και η δεύτερη προς την Ελενα Κουντουρά για τον Τουρισμό. Οι υπόλοιποι υπουργοί ήταν απόντες, μάλλον σε καλοκαιρινή ραστώνη.

HeliosPlus