Το καφεδάκι των ταξιδιωτών
Αν νομίζετε ότι ο Αγιος Χριστόφορος είναι ο μοναδικός άγιος προστάτης των ταξιδιωτών, κάνετε λάθος. Υπάρχει τώρα και ο Χρ. Σπίρτζης, αναπληρωτής υπουργός Δημοσίων Εργων, ο οποίος θα πρέπει εφεξής να θεωρείται ο άνθρωπος που φροντίζει για το… καφεδάκι των ταξιδιωτών. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά: Στην Εθνική Αθηνών – Λαμίας, εκεί στο 90ό χιλιόμετρο, κοντά στην Υλίκη, το κατασκευαστικό έργο το έχει αναλάβει ως γνωστόν η «Νέα Οδός». Από τη σύμβαση η «Νέα Οδός» αποκτά το δικαίωμα να κλείνει την πρόσβαση σε επιχειρήσεις που δεν σχετίζονται μαζί της. Ελα όμως που στο 90ό χιλιόμετρο υπάρχουν δύο καφετέριες και δύο βενζινάδικα, στα οποία η κατασκευάστρια του δρόμου εταιρεία απέκλεισε την πρόσβαση, όπως άλλωστε το δικαιούνταν…
nnn
Ο ιδιοκτήτης όμως των δύο καφέ, όπως ήταν αναμενόμενο, αντέδρασε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, ελπίζοντας ότι θα κερδίσει την υπόθεση. Εχασε όμως όλες τις δικαστικές μάχες, ακόμη και στον ανώτατο βαθμό. Ετσι η κατασκευάστρια εταιρεία και με τη βούλα πλέον της Δικαιοσύνης τοποθέτησε τους κώνους και απέκλεισε την πρόσβαση στον αυτοκινητόδρομο. Πάει όμως ο κ. Σπίρτζης μια καλή πρωία και αφαιρεί… μόνος του τους κώνους, ελευθερώνοντας έτσι την πρόσβαση προς τις καφετέριες και τα βενζινάδικα. Και ξέρετε με ποιο επιχείρημα; Για να μπορούν οι ταξιδιώτες να απολαμβάνουν το… καφεδάκι τους.
nnn
Φαίνεται όμως ότι ο κ. Σπίρτζης (πρώην μέλος του ΠαΣοΚ) ήταν πολύ απασχολημένος με το καφεδάκι των ταξιδιωτών και δεν φρόντισε να προχωρήσει μια ώριμη (από κάθε άποψη) επένδυση για τα σκουπίδια, η οποία ήταν κλεισμένη από το 1997, της τάξεως των 1,2 δισ. ευρώ. Ή μάλλον ασχολήθηκε με αυτήν… ακυρώνοντάς τη! Θέλησε να προκηρύξει καινούργιους διαγωνισμούς, ενώ, όπως προανέφερα, η επένδυση ήταν ήδη ώριμη, πράγμα που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν τρία χρόνια και βάλε, με αποτέλεσμα να αφαιρείται ανάπτυξη από τη χώρα. Και τα 1,2 δισ. ευρώ; θα πείτε. Ε, αυτά θα περιμένουν τον υπουργό ώσπου να πάρει τις… καινούργιες αποφάσεις του. Και ο υπουργός προφανώς θα περιμένει τώρα να τον… προσκυνήσουν οι εργολάβοι.

Τα… Ορλοφικά του κ. Σκουρλέτη
Τώρα θα σας περιγράψω πώς έζησε τη νύχτα με το «μπλε φεγγάρι» ένας άλλος υπουργός, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος έχει αναλάβει προσφάτως το χαρτοφυλάκιο της Παραγωγικής Ενέργειας και Ανασυγκρότησης. Παρ’ ολίγον να χρεωθεί τη βύθιση της χώρας στο σκοτάδι. Το black-out ήταν ορατό εκείνο το βράδυ, λόγω καύσωνος, αφού τα κλιματιστικά δούλευαν σε όλη τη χώρα στο φουλ. Απλώς σας υπενθυμίζω ότι η ημερήσια κατανάλωση ρεύματος έφθασε τα 10.000 μεγαβάτ και τα προβλήματα πολλαπλασιάστηκαν. Τι είχε συμβεί; Ως τώρα οι ανάγκες καλύπτονταν με εισαγόμενο ρεύμα (γύρω στο 20%). Ελα όμως που τα capital controls δεν επέτρεπαν την εισαγωγή, αφού δεν είχαμε να πληρώσουμε. Και τότε δόθηκε εντολή να μπει σε λειτουργία ό,τι ήταν διαθέσιμο και παράγει ενέργεια, όπως υδατοπτώσεις, αλλά κυρίως μονάδες φυσικού αερίου. Εδώ πάλι να σημειώσω ότι τα αποθέματα που έχουμε στο φυσικό αέριο διαρκούν έναν μήνα και αν υπάρξει υπερκατανάλωση μπορεί να εξανεμιστούν νωρίτερα. Και τότε, πιθανόν να πείτε, τι γίνεται;
nnn
Θα πάμε στους Ρώσους; Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες; (Την πρώτη είχε πάει ο προκάτοχός του Π. Λαφαζάνης.) Θα ζήσει δηλαδή και ο κ. Σκουρλέτης τα… Ορλοφικά του ρεύματος; (Τα Ορλοφικά είναι η ονομασία αποτυχημένης εξέγερσης Ελλήνων, η οποία έληξε στις 26 Μαΐου 1770 και είχε υποκινητή τον τσάρο της Ρωσίας που έστειλε για αυτόν τον σκοπό στην Ελλάδα τους αδελφούς Ορλόφ.) Ας έχει λοιπόν τον νου του ο κ. υπουργός, γιατί σίγουρα θα του ζητήσουν λεφτά και οι Ρώσοι δεν κάνουν καμία χάρη.
nnn
Ενας άλλος υπουργός, ο κ. Ι. Πανούσης, Προστασίας του Πολίτη, δέχθηκε το τελευταίο διάστημα ασυνήθιστες πιέσεις από συναδέλφους του υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και ο άνθρωπος έχει να το λέει. Τι συνέβη νομίζετε; Στα πρόσφατα γεγονότα της 15ης Ιουλίου και στις συλλήψεις που ακολούθησαν υπήρξαν τηλεφωνήματα από υπουργούς στον κ. Πανούση να απελευθερώσει όλους αυτούς που έριχναν μολότοφ και κατέστρεφαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους. Και ξέρετε με ποια δικαιολογία; Οτι είναι… δικά μας παιδιά, να μην τα ταλαιπωρήσουμε με συλλήψεις ή με προσαγωγές! Ηταν τόσο μεγάλες οι πιέσεις που δέχθηκε ο κ. Πανούσης που απευθύνθηκε στον Πρωθυπουργό, ο οποίος του είπε να κάνει τη δουλειά του. Εκείνο πάντως που επίσης λέει ο υπουργός είναι ότι ο Πρωθυπουργός δεν του τηλεφώνησε ποτέ για να του ζητήσει το παραμικρό. Μόνο μία φορά στα επεισόδια στα Προπύλαια, που τον πήρε τηλέφωνο και του είπε «πρόσεχε!».

Λεφτά υπάρχουν αλλά… χάνονται
Τώρα θα σας περιγράψω πώς το κράτος χάνει αρκετά λεφτά από αμέλεια ή από πρόθεση ή από ανοργανωσιά (πείτε το όπως θέλετε). Οπως ξέρετε, τα σύγχρονα κοντέινερ διαθέτουν ηλεκτρονικά ίχνη, τα οποία καταγράφουν τα πάντα, δηλαδή τον χρόνο φόρτωσης και τον κωδικό των εμπορευμάτων, τη διαδρομή και τον προορισμό τους. Αν οι τελωνειακές υπηρεσίες διέθεταν αυτόν τον ηλεκτρονικό μηχανισμό ανάγνωσης, θα μπορούσαν εύκολα να ελέγξουν το λαθρεμπόριο. Ελα όμως που το… σνομπάρουν και επιμένουν στις φορτωτικές και στην «ύποπτη» γραφειοκρατία. Αρνούνται με δυο λόγια να κάνουν χρήση, γιατί λένε ότι τους αφαιρούνται… αρμοδιότητες. Πώς όμως να εισαχθεί ο εκσυγχρονισμός των τελωνείων με ξεπερασμένες συνδικαλιστικές (και κομματικές) νοοτροπίες; Να σκεφθείτε ότι το ίδιο περίπου με το μηχάνημα αυτό ισχύει και με το σύστημα εκροών-εισροών που θα μπορούσε να καταγράψει με ακρίβεια τη διαδρομή από τα διυλιστήρια ως τα πρατήρια των βυτιοφόρων αποτρέποντας κάθε απόπειρα λαθρεμπορίου. Το πιο κραυγαλέο; Το σύστημα αυτό υπάρχει αλλά δεν έχει ακόμη ενεργοποιηθεί από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Θα το ενεργοποιήσει άραγε τώρα ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και πρώην εφοριακός Τρύφων Αλεξιάδης; Θα τα βάλει με τους συναδέλφους του;

Τοποθέτηση με νόημα
Πηγή μου με γνώση των συριζαϊκών συστημικών διαδρόμων με ενημερώνει ότι η τοποθέτηση της Σίας Αναγνωστοπούλου ως αναπληρώτριας υπουργού Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις δεν ήταν τυχαία. Ηταν μια επιλογή που έχει σκοπό να εξισορροπήσει την επιρροή του Νίκου Κοτζιά και ένας από αυτούς που τη σκέφθηκαν ήταν ο Νίκος Φίλης. Ηδη βέβαια η Σία δέχεται χτυπήματα κάτω από τη μέση από γνωστούς –και μη εξαιρετέους –κύκλους για θέσεις της επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Γι’ αυτό συστήνω στους ενδιαφερομένους να παρακολουθήσουν στενά το διαφαινόμενο σίριαλ…

Διακοπές με«Βηματοδότη»
Θα κάνω σήμερα μια εξαίρεση, αφού συνήθως δεν μιλάμε για την αφεντιά μας. Ετυχε ο Πρωθυπουργός να συναντήσει την Παρασκευή στη Βουλή συνεργάτη μου, τον οποίο με κάπως παράδοξο τρόπο τον ενημέρωσε ότι διαβάζει τακτικά τη στήλη αυτή. Πώς; Λέγοντας πως «άλλοι μαυρίζουν, ενώ γράφουν ότι εγώ κάνω μπάνια στο Σούνιο», κάτι που όντως αναφέρθηκε πρώτα από αυτή τη στήλη. «Βηματοδότης» λοιπόν και στις διακοπές!
Οι μαοϊκοί και το αστικό σύστημα

Υπάρχουν και αιρετικές προσεγγίσεις για όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρ’ όλα τα χαρακτηριστικά διάσπασης και σύγκρουσης χωρίς επιστροφή, το γεγονός ότι κανένας δεν τράβηξε το σκοινί στην Κεντρική Επιτροπή δικαιολογεί την επιφύλαξη κάποιων και τους κάνει να πιστεύουν πως ο «δυϊσμός» δεν τελειώνει έτσι εύκολα.
nnn
Φαίνεται ότι το παρασκήνιο στη συνεδρίαση αυτή ήταν οργιώδες (από την άποψη των «διευθετήσεων» και των «προσεγγίσεων»). Για παράδειγμα, ο Τσίπρας δεν έφερε σε ψηφοφορία πρόταση για δημοψήφισμα, ο Λαφαζάνης δεν έφερε πρόταση για διαρκές συνέδριο.
nnn
Κάπου εκεί, ένας από τους πληροφοριοδότες μου παρατήρησε: «Για πολλές ώρες ήταν εξαφανισμένοι και ο Λαφαζάνης και ο Τσίπρας. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτε». Και ο νοών νοείτω. Οσο για την παραίτηση της ΚΟΕ εν σώματι από την ΚΕ (η οποία ενίσχυσε ουσιαστικά την ηγεσία), ακούστηκε από συντρόφους το εξής: «Οι μαοϊκοί έσωσαν το αστικό σύστημα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ