Μετά και τις τελευταίες αποκαλύψεις των φορολογικών ελέγχων πρώτα στη Σαντορίνη και στη συνέχεια στη Μύκονο για δεκάδες καταστήματα που ναι μεν έκοβαν αποδείξεις αλλά από ταμειακές μηχανές-«μαϊμού» –οι οποίες δεν είχαν δηλωθεί ποτέ στην Εφορία, ούτε ήταν συνδεδεμένες με κάποιο κεντρικό σύστημα πληρωμών –ποιος πολιτικός πλέον μπορεί να υποστηρίξει ότι πρέπει να δίνεται και έκπτωση 30% στον ΦΠΑ των νησιών για να μη θιγούν οι… κάτοικοι;
Αυτή η γελοία τοποθέτηση, μαζί με δεκάδες άλλα έωλα επιχειρήματα περί της οικονομικής πολιτικής στο όνομα στήριξης κάποιων δήθεν ασθενέστερων, οδήγησαν εδώ που οδήγησαν την οικονομία.
Οσοι ακόμη επιμένουν σε φοροελαφρύνσεις, εξαιρέσεις και συγκάλυψη της φοροδιαφυγής για να αποκτήσουν εκλογική πελατεία ας σκεφτούν μόνο ότι οι ετήσιες απώλειες του Δημοσίου από τον ΦΠΑ ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ!
Για να βγούμε από αυτό το τέλμα, σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπάρχει η ανάγκη άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και ειδικά της κλοπής του ΦΠΑ γιατί μόνο έτσι μπορεί να απαλυνθεί στο μέλλον το βαρύ κόστος από τα μέτρα λιτότητας του τρίτου μνημονίου που έρχεται.
Αξίζει να σταθούμε σε όσα είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης ο οποίος με την εμπειρία του εφοριακού, γνωρίζει καλύτερα από τους πολιτικούς τα κόλπα του εγκλήματος της φοροδιαφυγής. Αρκεί να θέλει να τα αντιμετωπίσει.
Είπε στην πρώτη του συνέντευξη.
«Το πρόβλημα των πλαστών ταμειακών μηχανών είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση φοροδιαφυγής, μια ιδιαίτερη περίπτωση απάτης και οικονομικού εγκλήματος. Και ρωτώ σε τι πραγματικά διαφέρει ο διαρρήκτης που μπαίνει στο σπίτι μας, ή αυτός που κλέβει μια τράπεζα, με αυτόν ο οποίος έχει μια πλαστή φορολογική ταμειακή μηχανή, εισπράττει παραπάνω ΦΠΑ, εισπράττει από τον πολίτη το φόρο και δεν τον αποδίδει».
Προχώρησε μάλιστα σε αποκαλύψεις. Οπως είπε, σε αυτές τις περιπτώσεις οι επιχειρηματίες δεν είναι μόνοι τους. Συνήθως έχουν συνεργάτες είτε από τον χώρο των λογιστών είτε από τον χώρο των εμπόρων ταμειακών μηχανών. Αν βέβαια ήθελε να είναι ειλικρινής θα πρόσθετε ότι στα κυκλώματα υπάρχουν (παντού) και εφοριακοί. Από εκεί πρέπει να ξεκινήσει…
Ας περιμένουμε να δούμε πότε επιτέλους οι φορολογικές αρχές θα κλείσουν τις «τρύπες» και θα θωρακιστούν από τα κυκλώματα και δεν θα χάνονται πολύτιμα έσοδα τα οποία τα αναπληρώνουν τα μνημόνια που πέφτουν βροχή…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ