ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ σε απόλυτη μορφή τον πίνακα των μεταλλίων στους «Ευρωπαϊκούς Αγώνες» στο Μπακού, τότε βλέπουμε να αναδύεται στον παγκόσμιο αθλητικό χάρτη μία νέα υπερδύναμη! Πρόκειται για το Αζερμπαϊτζάν, μία χώρα κάπου δέκα εκατομμυρίων κατοίκων που κατέκτησε τη δεύτερη θέση στον πίνακα μεταλλίων. Τόσο στο σύνολο (52) όσο και στα χρυσά (18). Η Ρωσία πρώτη με 139 μετάλλια και 69 χρυσά και τρίτη η Βρετανία (40-16). Οσον αφορά την Ελλάδα, βρίσκεται κάτω από τη μέση –επί σαράντα συμμετοχών χωρών, 26η, στον πίνακα του αριθμού των μεταλλίων, με ισχνή συγκομιδή, 8 και ένα χρυσό. Στον ίδιο πίνακα εντύπωση προκαλεί η θέση π.χ. της Γαλλίας μετά την πρώτη δωδεκάδα (32 μετάλλια, 7 χρυσά) με προφανώς επιλεγμένες κατ’ αθλήματα επιλογές. Πολυπληθής η ελληνική συμμετοχή –περίπου 130 αθλητές και αθλήτριες. Οι αριθμοί οδηγούν στην εκτίμηση ότι το μικρό πληθυσμιακά Αζερμπαϊτζάν αλλά με πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ένα απέραντο αθλητικό εργοτάξιο με μαζική παραγωγή πρωταθλητών και πρωταθλητριών!
nnn
ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ Αγώνες –δίχως άλλον προσδιορισμό –ως λειτουργική δομή είναι ολυμπιακού σχήματος, με την προσθήκη μάλιστα και μη ολυμπιακών αθλημάτων. Τελούν υπό την ομπρέλα των «Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών», γεγονός που συμβαίνει για πρώτη φορά στην Ευρώπη. Τέτοιας μορφής αγώνες καταγράφονται ως πανηπειρωτικοί (Πανασιατικοί, Παναφρικανικοί, Παναμερικανικοί κ.ά.) καθώς και σε άλλη μορφή όπως Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Μήπως μίμηση των ηπειρωτικών αγώνων;
nnn
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ από τον ακριβή προσδιορισμό, τον στόχο και τη σκοπιμότητα –κατά το προολυμπιακό έτος –είναι μάλλον εμφανές ότι οι αγώνες στο Μπακού αφενός είχαν γεωπολιτικό χαρακτήρα με την προβολή μέσω του Αθλητισμού μιας πλούσιας σε υπέδαφος, μικρής πληθυσμιακά, χώρας στη δυτική πλευρά της Κασπίας Θάλασσας, με γεωλογική σπονδυλική στήλη τους δύο Καυκάσους, θρυλικά βουνά, τον Μεγάλο ανατολικά και τον Μικρό. Ισως ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, διαπρύσιος υποστηρικτής των αγώνων, θα μπορούσε να προσδιορίσει επακριβώς ποια είναι η «φιλοσοφία», κατά την πρόχειρη χρήση σπουδαίας λέξης, σε κάθε περίπτωση. Οσον αφορά το αίτημα των αθλητών για τη συγκαταρίθμηση στον πίνακα κάποιων προνομίων (ήδη πενιχρών σε σχέση με το παρελθόν) πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι διακριθέντες ανήκουν σε κάθε άλλο παρά πλούσια αθλήματα και, επίσης, είναι νεαρής ηλικίας πολλοί από αυτούς, ώστε τίθεται θέμα ενθάρρυνσης και υποστήριξης των περαιτέρω προσπαθειών τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ