Σιμά στη φλαμουριά

Μια φορά στις χίλιες, τέτοια χείλη

Ζέστη· καταβρέχω και ξανακαταβρέχω το πυρωμένο πλακόστρωτο, το σκιερό χώμα του κήπου, τη γέρικη βερικοκιά, την καταπράσινη φλαμουριά, τις κουρασμένες ορτανσίες –έχουμε άφθονο νερό στη Δράκεια, συνεχώς κυλάει στα τσιμενταύλακα δίπλα στους δρόμους του χωριού να κατέβει χαμηλότερα, να ποτίσει μποστάνια, δενδρώνες, μπαξέδες.

Οι φυσικοί νόμοι αγαπούν τη ζέστη: η γενική τάση είναι να αυξάνεται η εντροπία και μαζί της η θερμοκρασία, με κάθε bit οργανωμένης πληροφορίας που διαγράφεται και αυξάνει την αταξία. Για τούτο οι άνθρωποι ήξεραν να ανάβουν φωτιά από την εποχή του Προμηθέα ενώ έμαθαν να φτιάχνουν πάγο και ψυγεία μόλις πριν από 150 χρόνια.
  • Εκεί στο Χίλτον που συναντήθηκαν Τσακαλώτος – Σταθάκης με το δανειστικό κουαρτέτο δεν είχαν τέτοια προβλήματα, τα κλιματιστικά δουλεύουν φουλ. Μπορεί να έκαναν διάλειμμα στην πισίνα του ξενοδοχείου και οι έξι μαζί –καλόμαθε η συριζαριστερά, προτιμά τα άνετα διεθνή ξενοδοχεία για να διαπραγματεύεται. Αρκετές διαδηλώσεις έκανε, τριγυρνώντας με σακίδια σε ξενώνες νεότητας ανά την Ευρώπη. Ηρθε η ώρα της δικαίωσής της.
  • Εδώ, έχουμε και βρύση πέτρινη σιμά στη φλαμουριά –εντάξει, δεν είναι σαν αυτή του Σούμπερτ αλλά τη δουλειά της την κάνει. Την επιδιόρθωσα κιόλας, έβγαινε με μεγάλη πίεση το νερό, μισόκλεισα τη βάνα που την τροφοδοτεί, άλλαξα το μεταλλικό με πλαστικό ρακόρ και έβαλα ταχυσύνδεσμο για να μπαινοβγαίνει εύκολα το λάστιχο.
Η δύσκολη δουλειά ήταν να διορθώσω χαλκοσωλήνα που έσπασε τον χειμώνα από την παγωνιά και έσταζε. Εκοψα δέκα πόντους γύρω από το σημείο που είχε τρυπήσει, ένωσα με μαύρη σωλήνα από PVC, έβαλα και σφιγκτήρες –τζίφος, πάλι στάζει. Πρέπει να κάνω χαλκοκόλληση, είδα στο YouTube βίντεο που δίνουν σχετικές οδηγίες, εύκολο είναι. Αύριο.
  • Ούτε το ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται εύκολο να κλείσει, ημερολόγιό μου. Από τη μια οι επαναστάτες που δεν παραιτούνται από την προσπάθεια να καταφέρουν τα όνειρά τους να γίνουν οι εφιάλτες μας. «Εχουμε συναλλαγματικά αποθέματα, 35 δισ., μπορούμε να περάσουμε στη δραχμή» –εννοούν αυτά που είναι κρυμμένα σε σεντούκια, σε στρώματα, σε χρηματοκιβώτια και θυρίδες, σε καταψύκτες που εφευρέθηκαν πριν από 150 χρόνια και μειώνουν την εντροπία της ψευδοαριστεράς.
Αλλά για να τα πάρει ο Λαφαζάνης αυτά, πρέπει να τα κατασχέσει –«έλα εδώ εσύ, εξηντάρι το εξηντάρι, μάζεψες 600 ευρώ. Δώσ’ τα μας και πάρε δραχμές! Απαγορεύεται να κατέχεις ξένα χαρτονομίσματα». Αυτό δεν το λέει όμως, πώς θα μαζέψει όλα τα λεφτά για να κάνει τον λαό ευτυχή. Γιατί όσα λιγότερα ξέρει ο λαός τόσο ευτυχέστερος είναι.
Exit και ακόμα παραπέρα
  • Εγώ είμαι ευτυχής λαός που ξέρει να διορθώνει και τη βρύση της κουζίνας, έσταζε και αυτή. Επρεπε πρώτα να τη στερεώσω γιατί είχε φύγει από τη θέση της –όταν τα αφήνεις τα σπίτια, σε αφήνουν και αυτά, έναν χρόνο είχα να ανέβω στη Δράκεια, δούλευε ανενόχλητη η εντροπία. Μούφες, ρακόρ, λινάρι, τεφλόν –και σιλικόνη, μπόλικη σιλικόνη. Λιγότερη όμως από αυτήν που χρησιμοποίησε η Νικόλ Κίντμαν για να αντιμετωπίσει την εντροπία του χρόνου, που όπως είπαμε δημιουργεί αταξία, χαλαρώνει ιστούς. Η μπαταρία της κουζίνας είναι τώρα καλύτερη από τη δική της.
  • Από την άλλη, στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας μετά τη νίκη του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να ξαναγεμίσει τις πολιτικές του μπαταρίες. Δεν είμαι σίγουρος αν θα τα καταφέρει, ημερολόγιό μου: λέει συνεχώς τόσα ψέματα που, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα τον πάρουν είδηση ακόμη και οι φανατικότεροι ψηφοφόροι του.
Η αλήθεια πάντως είναι πως, όπως κάποτε είχε τεθεί το δίλημμα «Καραμανλής ή τανκς», τώρα το δίλημμα είναι «Τσίπρας ή δραχμή»: αν καταρρεύσει η κυβέρνησή του, τινάζονται όλα στον αέρα. Η τεράστια διαφορά είναι βέβαια πως το πρώτο δίλημμα υπήρχε, δεν την κατασκεύασε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής την απειλή των τανκς. Την απειλή της χρεοκοπίας και της δραχμής τη δημιούργησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στους έξι μήνες της διαπραγμάτευσης, με τη βοήθεια απύθμενης γελοιότητας όντος που του αξίζει η μέγιστη εντροπική τιμωρία damnatio memoriae, διαγραφή κάθε bit πληροφορίας που το αφορά.
Αυτοί οι δύο δεν έλεγαν πως «αν αποκλείσεις τη ρήξη, δεν μπορείς να κάνεις διαπραγμάτευση»; Αυτοί δεν έλεγαν και πριν από τις εκλογές πως «το ευρώ δεν είναι ταμπού»; Θα είχαν φύγει τα δεκάδες δισεκατομμύρια που οδήγησαν στην επιβολή capital controls αν δεν υπήρχε ο φόβος της ρήξης; Ο ΣΥΡΙΖΑ γκρέμισε και τα λίγα που είχαν μείνει όρθια για να κερδίσει τις εκλογές και να εδραιωθεί στην εξουσία. Γεμάτοι αλαζονεία και αυτοπεποίθηση για την πολιτική, ηθική και διαπραγματευτική ανωτερότητά τους, την αλαζονεία κάθε ημιμαθούς επαρχιώτη, πήγαν στην Ευρώπη και έσπασαν τα μούτρα τους –και μετά άρχισαν να φωνάζουν «μας εκβιάζουν».
  • Το δημοψήφισμα δεν το προκήρυξε ο Αλέξης Τσίπρας για να έχει «ισχυρή διαπραγματευτική εντολή» αλλά για να καταρρεύσουν οι παγκόσμιες αγορές μπρος στην απειλή του Grexit, όπως προέβλεπαν οι γραφές και οι προφήτες Πατροκοσμάς, πατήρ Παΐσιος, θετός υιός damnatio memoriae. Οι αγορές είπαν «exit και ακόμα παραπέρα», οι περήφανοι διαπραγματευτές πήγαν με την ουρά στα σκέλια να υπογράψουν. Ο θετός υιός θυσιάστηκε.
Πάλι καλά, διότι οι περήφανοι λαφαζανοβαλαβανικοί δεν απαρνούνται τις ηλιθιότητες πάνω στις οποίες έστησαν τις «ηθικά ανώτερες» καριέρες τους –σαν να μην ξέρουμε πόσο ανήθικες και σκληρές είναι οι εσωκομματικές μάχες για τα οφίτσια και τη διανομή της κρατικής επιχορήγησης. Μερικές δεκάδες επαγγελματίες επαναστάτες (που τους πληρώνουμε οι φορολογούμενοι 14 μισθούς τον χρόνο) και το ακίνδυνο πλέον Ζωώδες Σούργελο ήθελαν να ανατρέψουν την απόφαση της Βουλής. Δημοσιοϋπαλληλικός μπολσεβικισμός.
  • Φτηνά τη γλιτώσαμε –και από τη ζέστη με γλιτώνει η δύση του ήλιου. Δροσίζει πια, δεν χρειάζονται καταβρέγματα, πρέπει να ετοιμάζομαι για την πανσέληνο που παραλίγο θα ήταν αυγουστιάτικη. Και από αύριο συνεχίζω τις αντι-εντροπικές ασχολίες μου αποκατάστασης των φθορών, ημερολόγιό μου.

γραμματοκιβώτιο

diodorus@tovima.gr

Το χύδην ήταν ανέκαθεν φτηνό, γι’ αυτό και προσφιλές ως νεοελληνική σταθερά· τώρα πια, φτηνό και με τον Νόμο.
ΣΤΑΥΡΟΣ, 13% ΧΥΜΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ
nnn
Το τερτσέτο έγινε κουαρτέτο. Στο νιοστό δάνειο οι αντιπρόσωποι των θεσμών θα είναι ν+1 το πλήθος –τουτέστιν ορχήστρα. Ο χώρος συνεύρεσής τουςδικαιωματικά θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μουσικής…
Γ.Κ., @OTENET.GR
nnn
Αναρωτιέμαι, περιμένοντας στην ουρά των ΑΤΜ υπό τον καύσωνα, για τα κριτήρια των δικαστών που κρατούν επιμόνως μια σύζυγο πολιτικού φυλακισμένη για πράξεις του άνδρα της, ενώ δεν ασχολήθηκαν ποτέ με τη σύζυγο ετέρου πολιτικού προσφάτως αποφυλακισθέντος. Η μία πιθανώς «ήξερε και δεν μιλούσε», η δε άλλη «ούτε ήξερε ούτε μιλούσε» (Primo Levi).
ΚυρΠαπ., ΜΑΚΕΔΩΝ ΕΚ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ
nnn
Τελικά η μόνη πραγματικά κερδοφόρα επιχείρηση τα τελευταία 5 έτη είναι η «Αντιμνημόνιο ΑΕ». Σταθερά κέρδη, γρήγορη ανέλιξη, απαλλαγή φόρων. Σιγά σιγά μαθαίνουμε τους βασικούς μετόχους. Μένει να μάθουμε τον καινούργιο CEO –Λαφαζάνης ή Κωνσταντοπούλου;
ΠΑΝ. ΑΡΓΥΡΗΣ, @YAHOO.GR
nnn
Εκλογή Παυλόπουλου στην Προεδρία, επανεμφάνιση Ρουσόπουλου, Βουλγαράκη, Καραμανλή, αποφυλάκιση Παπαγεωργόπουλου –Ψωμιάδης και Λιάπης απουσιάζουν μόνο από το κάδρο της συμπόνιας και συγχώρεσης των «περιπεσόντων» ιδεολογικοπολιτικών αντιπάλων της «πρώτη φορά» Αριστεράς.
ΠΕΤΡΟΣ ΤΣ., @HOTMAIL.COM
nnn
Μας οδηγούν για τρίτη φορά στις κάλπες και ψάχνουν να βρουν συνώνυμα της ελπίδας, της αξιοπρέπειας, της υπερηφάνειας. Περί αντωνύμων ουδέν γνωρίζουν οι της νυν πεφωτισμένης Αριστεράς.
ΑΒΑΔΑΙΟΣ, ΜΕ ΣΥΝΩΝΥΜΑ ΚΑΙ ΑΝΤΩΝΥΜΑ
nnn
Τελικά χωρίζει ο Πρωθυπουργός ή όχι; Δεν μας έλεγε ότι η σύζυγός του θα τον αφήσει αν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές; Ανησυχούμε σφόδρα. Εχουμε χάσει τον ύπνο μας. Ούτε στην ουρά στα ΑΤΜ δεν μπορούμε να κάτσουμε.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΞ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
nnn
Σαφέστατα υπήρχε Plan B. Ηταν το λεγόμενο Rantanplan.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΣΕΧΙΑΣ

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ