Ηρθε ο Γιάνης Βαρουφάκης (φωτογραφία) από την Αίγινα στη Βουλή, μαυρισμένος, φορώντας ένα… χαβανέζικο πουκάμισο, ειδικά για να ακούσει τον Πρωθυπουργό, όχι μόνον να τον καλύπτει για το περίφημο Plan B’, αλλά και να αποκαλύπτει ότι αυτός έδωσε την εντολή να το προετοιμάσει. Κάθησε στη μέση της αιθούσης, αλλά –πώς να το κάνουμε –το πουκάμισό του έβγαζε μάτι. Είχε προηγηθεί και η αναφορά από τον Αλ. Τσίπρα για τα «κακόγουστα» πουκάμισά του και γενικά για το ντύσιμό του, πράγμα που έδωσε το έναυσμα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να ασχοληθούν επικριτικά με αυτό. Ο αναπληρωτής υπουργός Δημοσίων Εργων Χρ. Σπίρτζης, για παράδειγμα, προσφέρθηκε εθελοντικώς να του αγοράσει «ένα πουκάμισο της προκοπής» για να μην κυκλοφορεί έτσι. Ο κ. Βαρουφάκης όμως, αφού του είπε ότι «τα λες όλα αυτά από ζήλια», προσφέρθηκε να αγοράσει αυτός καμιά 150αριά πουκάμισα, δικού του γούστου, για να ντύσει ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ! «Και τον Πρωθυπουργό;» ρώτησε μια βουλευτής από αυτές που ψήφισαν «Οχι» στα μέτρα: «Του το είπα, αλλά δεν θέλει» απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ενώ η βουλευτής απεφάνθη ότι «για να φορά κάποιος ένα τέτοιο πουκάμισο πρέπει να το υποστηρίζει κιόλας, κάτι που δεν φαίνεται να το έχει ο κ. Τσίπρας».
Ο Μαντέλα, ο Βαρουφάκης και το χαβανέζικο

Ωσάν να μην είχε προηγηθεί η επεισοδιακή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ωσάν να μην έγινε ποτέ λόγος για το… «διαζύγιο στο κόμμα που έρχεται με δόσεις», ο κ. Βαρουφάκης ασχολούνταν στη Βουλή με την κάλυψη που του πρόσφερε ο Πρωθυπουργός για το Plan B’ και με το… πουκάμισό του. Οταν μάλιστα ρωτήθηκε αν αισθάνεται ικανοποιημένος από αυτά που είπε ο Πρωθυπουργός, είπε απλώς ότι «αισθάνεται ικανοποιημένος για την ενότητα που έδειξε το κόμμα». Λίγα μέτρα πιο κάτω ο Δ. Κρεμμαστινός του ΠαΣοΚ βάλθηκε να διαλευκάνει γιατί ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Βαρουφάκη: «Μάλλον φοβήθηκε ότι τον είχε καταγράψει σε μαγνητόφωνο και σου λέει, να πω τι ακριβώς συνέβη, μήπως και βγάλει καμία κασέτα» έλεγε ο πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ. Οταν ο κ. Βαρουφάκης έμαθε τι λέει ο κ. Κρεμμαστινός, πέταξε ένα… «ανοησίες» και θέλησε να πει μια ιστορία για τα πουκάμισά του.
***
Αρχισε λοιπόν να περιγράφει μια συνάντηση του τότε προέδρου του ΠαΣοΚ Γ. Παπανδρέου, το 2002, με τον Μαντέλα στην Αθήνα. Ηταν μια συνάντηση γεμάτη συγκινήσεις, με επίσημα δείπνα, με τον Α. Τσοχατζόπουλο να τον προσφωνεί, με τον Δ. Αβραμόπουλο να θέλει να του απονείμει το κλειδί της πόλεως των Αθηνών (όμως η τελετή ακυρώθηκε λόγω ασθενείας του υψηλού επισκέπτη) και με τον Γιάνη Βαρουφάκη να «τρυπώνει» ως σύμβουλος του κ. Παπανδρέου σε ένα επίσημο γεύμα, φορώντας το ίδιο πουκάμισο (που φορούσε στη Βουλή) ή κάποιο παρόμοιο. Οι υπόλοιποι ήταν γραβατωμένοι, με σκούρα κοστούμια. Κάποια στιγμή τον πλησίασε ο Μαντέλα, ο οποίος φορούσε και αυτός ένα εμπριμέ πουκάμισο. Και αντί άλλης κουβέντας, του είπε: «Είσαι όπως πρέπει ντυμένος («You’re to the point»)!
Ο Τσίπρας, η Φώφη και οι… χαζομάρες
Πυρ και μανία ήταν η πρόεδρος του ΠαΣοΚ Φώφη Γεννηματά με τον Πρωθυπουργό επειδή της είπε από το βήμα της Βουλής (στην ερώτηση για το Plan B του κ. Βαρουφάκη) «τι σαχλαμάρες λέτε, κυρία Γεννηματά;» και αμέσως μετά, θέλοντας να δικαιολογήσει την εντολή που έδωσε στον κ. Βαρουφάκη για «σχέδιο ανάγκης» σε περίπτωση που θα υπήρχε έξοδος από το ευρώ, της είπε: «Μας φέρατε στη Βουλή για έναν αστείο λόγο». Η κυρία Γεννηματά ήταν οργισμένη και έλεγε ότι ο κ. Τσίπρας τα κάνει όλα αυτά επειδή δεν έχει τίποτε άλλο να πει και ότι θέλει να δημιουργήσει εντυπώσεις για τις εντολές που έδινε στον κ. Βαρουφάκη. Κάποια στιγμή ρώτησα τον Πρωθυπουργό γιατί είπε στην κυρία Γεννηματά ότι λέει… σαχλαμάρες. Στην αρχή είπε ένα «ε, μα;» και εν συνεχεία εξήγησε ότι δεν το είπε στην κυρία Γεννηματά, αλλά στον… κ. Γρηγοράκο που καθόταν στην Ολομέλεια ακριβώς από πίσω της. Αν είναι έτσι τα πράγματα, πρόκειται για το μεγαλύτερο σαρδάμ της ημέρας, αφού μπέρδεψε τη Φώφη με τον Λεωνίδα (ο οποίος δεν είχε μιλήσει καθόλου).
Ο Πρωθυπουργός και το μαύρισμα

Τώρα δεν ξέρω πώς ανακαλύπτει κάθε φορά ο Πρωθυπουργός ποιοι… μαύρισαν και ποιοι όχι, αλλά δεν χαρίζεται σε κανέναν. Να, πάρτε για παράδειγμα τον επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκη, που όταν τον συνάντησε στο γεύμα αρχηγών στο Προεδρικό Μέγαρο, το πρώτο πράγμα που τον ρώτησε ήταν «πώς μαύρισες έτσι, Σταύρο;». Την Παρασκευή συνάντησε συνεργάτη μου στη Βουλή και αντί οποιουδήποτε άλλου χαιρετισμού, του είπε «βλέπω ότι μαύρισες και γράφεις ότι εγώ κάνω μπάνια». Γιατί τα λέει όλα αυτά άραγε; Ισως επειδή γνωρίζει πως δεν υπάρχουν για αυτόν εφέτος διακοπές; Αλλωστε «όχι» ήταν η απάντησή του κάθε φορά που τον ρωτούσαν αν θα πάει έστω και για λίγες ημέρες διακοπές. Ακόμη και όταν ο γαλάζιος περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός τον προσκάλεσε να περάσει λίγες ημέρες στην περιφέρειά του, είπε «εφέτος δεν έχει διακοπές».

Νέο ακροδεξιό κόμμα

Χρυσαυγίτες που έχουν αποσκιρτήσει από την οργάνωση, πρώην στελέχη του «Ελληνικού Μετώπου», αλλά και ακραίοι δεξιοί που έως τώρα ήταν ανένταχτοι, αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρεθούν την Κυριακή στον Πύργο Ηλείας σε εκδήλωση με στόχο τη δημιουργία ενός νέου μορφώματος, το οποίο θα κινείται ακόμα πιο ακραία από την Χρυσή Αυγή. Την εκδήλωση, την οποία οργανώνουν δύο πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη της Χρυσής Αυγής, που αποσκίρτησαν, θεωρώντας την «εγκληματική οργάνωση», ότι πλέον έχει μετατραπεί σε αστικό κόμμα και ότι έχει αποκλίνει από τις αρχές του… εθνικισμού!!

Γιατί οι συριζαίοι φοβούνται τον Σαμαρά

Ηταν μια παρέα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο καφενείο της Βουλής, ακριβώς την επομένη της κρίσιμης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής και συζητούσαν τι άλλο; Πώς το κόμμα βρέθηκε κομμένο στα δύο. Σε κάποια στιγμή ένας από τους βουλευτές (για να τον προστατεύσω δεν πρόκειται να τον αποκαλύψω) είπε: «Σύντροφοι, έχει γούστο τώρα η ΝΔ να βγάλει το προεκλογικό βίντεο με τον Σαμαρά που όλα όσα προειδοποιούσε έγιναν;». Επεσε σιωπή στο «πηγαδάκι».

HeliosPlus