Εν μέσω των κρίσιμων διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο εταίρων και δανειστών εξελίσσονται φθοροποιές για την κυβέρνηση εσωκομματικές διαδικασίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και Πρωθυπουργός της χώρας δεν κατάφερε να υπερψηφίσει αποφάσεις για τη διενέργεια συνεδρίου του κόμματος τον προσεχή Σεπτέμβριο και μπρος στο αδιέξοδο επέλεξε την έκτακτη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής την Πέμπτη.
Ωστόσο, είναι γνωστό σε όλους ότι ο κ.Τσίπρας δεν ελέγχει την πλειοψηφία του ευρύτατου αυτού κομματικού οργάνου.
Κατά τα φαινόμενα στην Κεντρική Επιτροπή επικρατούν οι απόψεις της Αριστερής Πλατφόρμας, η οποία απαιτεί διακοπή των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και επιστροφή στη λογική του «ΟΧΙ» και της ρήξης.
Ανώτεροι πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν – πιθανότατα εύχονται – ότι οι εσωκομματικές διαδικασίες δεν επηρεάζουν την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους και έχουν τις διαβεβαιώσεις ότι ο Πρωθυπουργός κινείται σταθερά προς την επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους στα μέσα του Αυγούστου.
Παρά ταύτα όμως η εσωκομματική πίεση που δέχεται ο κ. Τσίπρας δεν είναι αδιάφορο γεγονός. Επιδρά στις διαπραγματεύσεις, εντείνει την καχυποψία των εταίρων και επιβάλλει στον Πρωθυπουργό να μεταφέρει καθαρό μήνυμα στους πολλούς πια διαφωνούντες. Να ξεκαθαρίσει δηλαδή τη θέση του, ακόμη κι αν χρειασθεί να συγκρουσθεί ευθέως μαζί τους.
Καθίσταται σαφές ότι ο Πρωθυπουργός δεν έχει παρά να κάνει ότι περνά από το χέρι του προκειμένου να ασφαλίσει τη χώρα.
Να ολοκληρώσει, δηλαδή, εγκαίρως τις διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα, να ψηφίσει τα προαπαιτούμενα και τη συμφωνία μέχρι τις 18 Αυγούστου και να λάβει τη δόση των €12,5 δισ. που θα απομακρύνει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας και θα βγάλει οριστικά το Grexit από το ευρωπαϊκό τραπέζι.
Άλλο δρόμος δεν υπάρχει για τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμη κι αν απειληθεί με έξωση από το κόμμα του.

Βρίσκεται πλέον στην υπηρεσία της χώρας, εκτελεί εθνική αποστολή και αυτή προέχει.

ΤΟ ΒΗΜΑ