Στις 19 Μαΐου 1962 η Μέριλιν Μονρόε τραγούδησε στον Λευκό Οίκο το «Happy Birthday» διαρκείας ενός μόνο λεπτού, με συνοδεία πιάνου, στον νεότερο πρόεδρο των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι για τα 45α γενέθλιά του. Και έμεινε στην ιστορία. Στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 28 Ιουλίου 2015, στα 41α γενέθλια του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα (φωτογραφία) δεν υπήρχε ούτε πιάνο, ούτε βεβαίως η φωνή της Μέριλιν. Υπήρχε όμως η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη, η οποία φρόντισε τα των γενεθλίων του προέδρου. Πρώτα απ’ όλα έφερε την τούρτα με τα 41 κεράκια, έφερε και τα τρουφάκια για τα αναγκαία κεράσματα και εν συνεχεία πραγματοποίησε ένα είδος… εράνου ανάμεσα στους ενοίκους του Μεγάρου Μαξίμου για να αγοραστεί δώρο στον κ. Τσίπρα. Πρώτα γενέθλια, βλέπετε, στο Μέγαρο Μαξίμου και παρά τις σκοτούρες με την τρόικα, τον Βαρουφάκη, τον Λαφαζάνη και τη Ζωή, οι συνεργάτες του θέλησαν να δώσουν όλοι μια ατμόσφαιρα γιορτής. Μάλιστα, όπως μου είπε η Ολγα, θα προσπαθούσε να του τραγουδήσει η ίδια (ελλείψει άλλου πρόθυμου) και το «Χρόνια πολλά», ή «Ευτυχισμένα γενέθλια». Δεν ξέρω αν τελικά μπόρεσε να πραγματοποιήσει αυτή την επιθυμία της, εκείνο όμως που έμαθα είναι ότι ως αργά το απόγευμα συσκέπτονταν τι είδους δώρο θα έκαναν στον Πρωθυπουργό. Οταν ένας πρότεινε (μάλλον από υπερβολική δόση χιούμορ) «να του κάνουμε δώρο μια γραβάτα», του απάντησαν (πάλι με χιούμορ) «είσαι προβοκάτορας!».

nnn
Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Τσίπρας τους ευχαρίστησε όλους για τις ευχές τους, πλην όμως δεν δοκίμασε καν την τούρτα. Αρχισε, μου είπαν, δίαιτα, αφού όλο αυτό το άγχος και η κακή διατροφή του πρόσθεσαν μερικά παραπανίσια κιλά. Η εξουσία παχαίνει, ίσως να σκεφτήκατε. Και άρχισε να κάνει καθημερινώς πλέον κολύμπι στο Σούνιο (κυρίως απογευματινές ή πολύ πρωινές ώρες), στο εξοχικό που έχει ενοικιάσει για την καλοκαιρινή σεζόν η πεθερά του. Αλλωστε στο Σούνιο έχει μετακομίσει όλη η οικογένειά του και για τον Πρωθυπουργό αποτελεί μια ευχάριστη απόδραση από τις σκοτούρες της εξουσίας.
nnn
Οι σκοτούρες όμως του κ. Τσίπρα πολλαπλασιάζονται ημέρα με την ημέρα. Και το σημαντικότερο, αποφεύγει να πάρει αποφάσεις όσον αφορά το σκάνδαλο με τον Βαρουφάκη, την «ανταρσία» Λαφαζάνη και τα «καμώματα» της Ζωής. Ρώτησα τους πιο στενούς συνεργάτες του (με τους οποίους ο κ. Τσίπρας συζητεί όλα τα θέματα στον λεγόμενο πρωινό καφέ) τι σκοπεύει να κάνει με τους Βαρουφάκη, Λαφαζάνη και Ζωή και ιδού τι απάντησαν. Πρώτα απ’ όλα με τον κ. Βαρουφάκη: Του διεμήνυσαν να σταματήσει να ομιλεί και να αφήνει υπονοούμενα ότι όλα τα σχεδίαζε βάσει εντολών που πήρε από τον Πρωθυπουργό. Επιπλέον, το Μέγαρο Μαξίμου δεν έχει καμία αντίρρηση «να πάρουν όλα τον δρόμο τους» όσον αφορά τον κ. Βαρουφάκη, δηλαδή είτε να περάσει από εξεταστική επιτροπή ή να επέμβει η Δικαιοσύνη: «Μακάρι να γίνουν γρήγορα όλα αυτά, να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, ας τον ελέγξουν θεσμικά και να βρεθεί η αλήθεια» μου είπε ένας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του κ. Τσίπρα.
nnn
Οσον αφορά τον κ. Λαφαζάνη, η στάση του φαίνεται ότι πληγώνει περισσότερο από κάθε άλλον τον κ. Τσίπρα γιατί τον θεωρεί «σάρκα εκ της σαρκός» στο κόμμα. Ωστόσο, όπως μου είπαν οι συνεργάτες του, δεν μπορεί πλέον ο Πρωθυπουργός να ανέχεται όλα όσα κάνει ο Λαφαζάνης. Και τι σκοπεύει να κάνει; (πάλι ρώτησα). «Απολύτως… τίποτε» ήταν η απάντηση για να συμπληρώσουν ευθύς αμέσως: «Εδώ ο κόσμος καίγεται και εμείς θα ασχολούμαστε με τον Λαφαζάνη και τις μπούρδες που λέει; Δεν έχει άλλωστε μια αξιόλογη ή αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση. Εχει στρατηγική ρήξης, δεν το βλέπετε; Θα τον αφήσουμε να αναμετρηθεί μέσα στο κόμμα, θα χάσει και εν συνεχεία θα του αφήσουμε πάνω του την επιλογή. ‘Η θα προσαρμοστεί με την υπάρχουσα κατάσταση ή θα φύγει. Οι δρόμοι μας θα χωρίσουν υποχρεωτικά…». Οταν, τέλος, ρώτησα για τη Ζωή, η απάντηση που μου δόθηκε δεν άφηνε περιθώρια για διευκρινίσεις: «Τίποτε, τελεία και παύλα»!


Το «εφκαριστώ» της τρόικας

Του βέλγου τεχνοκράτη της τρόικας, ονόματι Ρικάρντο, θα του μείνει αξέχαστη η πρώτη ημέρα δουλειάς στην Αθήνα. Γιατί όταν πήγε στο Γενικό Λογιστήριο, μαζί με μια συνεργάτιδά του εγκλωβίστηκε στο ασανσέρ και φώναζε «help – help». Ευτυχώς τον άκουσαν οι υπάλληλοι του Λογιστηρίου, φώναξαν την Πυροσβεστική, άνδρες της οποίας τον απεγκλώβισαν υπό τις ιαχές και τις επευφημίες των δημοσίων υπαλλήλων: «Εφκαριστώ, εφκαριστώ» είπε και εν συνεχεία για να συνέλθει πήγε σε κοντινό σουβλατζίδικο και απόλαυσε έναν… πιτόγυρο (και μπίρα χωρίς αλκοόλ). Οι δε άλλοι έφυγαν πρωί από το «Χίλτον» με τέσσερα αυτοκίνητα μέσα σε δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, κρύβοντας τα πρόσωπά τους με τα… iPad από τους φωτογράφους. Ζωή κι αυτή, μεσούντος του καύσωνος!


Ο υπουργός με την offshore

Από 24 έγιναν 26 οι βουλευτές της ΝΔ που κατέθεσαν νέα ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ρωτώντας να μάθουν αν υπάρχει υπουργός που διατηρεί offshore στην Κύπρο από τον Απρίλιο του 2008 και αν υπάρχει και δεύτερος υπουργός ο οποίος πριν από τις εκλογές του 2014 μετέφερε μεγάλα ποσά στο εξωτερικό.

HeliosPlus