Την ώρα που εμείς βράζουμε όλο και πιο πολύ στο, λιγοστό πλέον, ζουμί μας με την κρίση να εξαπλώνεται και να βαθαίνει, νέα μελέτη της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας, της γνωστής σε όλους πια Bundesbank, αποκαλύπτει ότι ο πλούτος της Γερμανίας αυξάνεται ραγδαία: σύμφωνα με αυτήν ο πλούτος των Γερμανών αγγίζει πλέον τα 5,212 τρισ. ευρώ, καταγράφοντας άνοδο 2,8% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2014 – σε απόλυτους αριθμούς η άνοδος πλησιάζει τα 140 δις ευρώ, δηλαδή περίπου… ανταγωνίζεται πια το συνολικό ελληνικό ΑΕΠ που, αντιθέτως, διαρκώς συρρικνώνεται.

Ανεξάρτητα από το πώς και το γιατί της πορείας απόκλισης ανάμεσα στη Γερμανία και την Ελλάδα και για τα οποία καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του, η ουσία είναι ότι το πραγματικό χάσμα ανάμεσα στις δύο οικονομίες, στις δύο κοινωνίες και, εν τέλει, αναγκαστικά, στα δύο πολιτικά συστήματα ως δημοκρατίες, διαρκώς βαθαίνει. Και βαθαίνει τόσο που σύντομα θα έχει καταστεί αγεφύρωτο.

Η Γερμανία και η Ελλάδα αντιπροσωπεύουν πλέον δύο διαφορετικούς πραγματικούς κόσμους που ο συγκερασμός τους δεν μοιάζει άλλο εφικτός – γιατί δεν είναι μόνον οι ίδιες οι χώρες, είναι και εκείνο που η κάθε μία τους εκφράζει, έστω και στα άκρα: η Γερμανία τον βορρά που ισχυροποιείται, η Ελλάδα τον νότο που αργοσβήνει στην προσπάθειά του να παρακολουθήσει εκείνο που του έχουν επιβάλλει και το οποίο αντί να τον βοηθά τον αποσαθρώνει.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο την ώρα που γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί η συζήτηση περί ελληνικής εξόδου από το ευρώ ενώ ακόμα και οι δανειστές ομολογούν ότι το πρόγραμμά τους δεν βγαίνει πέρα, μια άλλη συζήτηση αρχίζει να ανεβαίνει στην Ευρώπη: εκείνη του ευρώ των δύο ταχυτήτων.

Είναι και αυτή η συζήτηση «παιδί» του Σόιμπλε: εκείνος έριξε πρώτος την ιδέα ήδη από το 1994, μόλις είχε θεσμοθετηθεί το ευρώ.

Τώρα, ως πανίσχυρος υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας και της ευρωζώνης, έχει ήδη δημιουργήσει τις αναγκαίες και ικανές προυποθέσεις για να γίνει αυτός ο σχεδιασμός πράξη.

Γιατί, στην πραγματικότητα, όπως όλα δείχνουν, εκεί πλέον, με ταχύτητα, βαδίζουμε.