Τον Οκτώβριο του 1981 το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου επέτυχε μεγάλη εκλογική νίκη: προσεγγίζοντας το ποσοστό του 50% των ψήφων, σχημάτισε ισχυρότατη αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Ο ελληνικός λαός είχε δώσει στον πρόεδρο του ΠαΣοΚ την απόλυτη δύναμη για να πραγματοποιήσει τις μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που είχε εξαγγείλει στο προεκλογικό πρόγραμμά του. Και του έδειχνε την εμπιστοσύνη του με πολλούς τρόπους. Ηταν λ.χ. σύνηθες το φαινόμενο να χειροκροτούν οι πολίτες τα υπουργικά αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας.
Το κλίμα ήταν πολύ καλό για την κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου, του οποίου οι ικανότητες είχαν αρχίσει να γοητεύουν τον λαό.
Εν μέσω αυτής της ατμόσφαιρας, μία ομάδα επιχειρηματιών εμφανίστηκε στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά και ζήτησε συνάντηση με τον υπουργό. Οπως εξήγησαν, ήταν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών. Τους άφησαν να περιμένουν περίπου μιάμιση ώρα. Κάποια στιγμή τους οδήγησαν στον υπουργό. Εκείνος με ύφος ναυάρχου τεσσάρων αστέρων τους ρώτησε τι αιτήματα έχουν.
Εκείνοι με συγχρονισμένη κίνηση έβγαλαν τα πορτοφόλια τους, τράβηξαν από μέσα μία καρτ ντε βιζίτ ο καθένας και άρχισαν να τις δίνουν με τη σειρά στον υπουργό.
«Εμείς δεν έχουμε αιτήματα, κύριε υπουργέ. Αν εσείς έχετε αιτήματα, πάρτε τις κάρτες μας για να μας αναζητήσετε».
Προτού προλάβει ο υπουργός να αντιδράσει, οι εφοπλιστές είχαν γίνει καπνός. Το επεισόδιο έγινε γνωστό στο Καστρί. Με την τοποθέτηση του Γιώργου Κατσιφάρα στη θέση του υπουργού Ναυτιλίας άρχισε η προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ κυβερνήσεως και εφοπλιστών. Η θέση της κυβερνήσεως στο συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν αυτή που εκφράστηκε από τον απομακρυνθέντα υπουργό. Με την υπουργική αλλαγή η κυβέρνηση έδωσε το στίγμα της και ο νέος υπουργός ήρθε με συγκεκριμένες οδηγίες και εντολές.
Η εκκρεμότητα έληξε.
Ολα αυτά υποτίθεται ότι ανήκουν στο παρελθόν, αλλά η ιστορία συνεχίζεται. Μάλιστα τα φαινόμενα μοιάζει να είναι πιο προκλητικά από ό,τι στο παρελθόν.
Μπορεί π.χ. να φανταστεί κανείς τον Ανδρέα Παπανδρέου να δίνει εντολές για ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, να προτείνει ευρεία συνεργασία με τους Κινέζους και την ίδια ώρα, στον ίδιο χώρο, ένας υπουργός να εξαγγέλλει το αντίθετο, διαψεύδοντας ουσιαστικά την κυβέρνηση;
Παραδείγματα υπάρχουν πολλά τέτοιων αντιθέσεων που εμποδίζουν τη λειτουργία της παραγωγικής μηχανής. Χρειάζεται μία εγκύκλιος προς όλους· ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της κυβερνήσεως είναι υποχρεωτική και όσοι δεν θέλουν να τις εφαρμόσουν, να κατέβουν από το τρένο. Θα βρουν οπωσδήποτε μια άνετη (δεξιά ή αριστερή) ξαπλώστρα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ