Η ζημιά έχει γίνει. Από τη στιγμή που το Grexit συζητείται ανοικτά σε Eurogroup και σε Συνόδους Κορυφής και το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ αναφέρεται σε επίσημα ευρωπαϊκά κείμενα, πλέον το θέμα έχει μπει για να καλά στο μυαλό των Ευρωπαίων. Η προετοιμασία του αποχωρισμού σε διανοητικό –τουλάχιστον –επίπεδο έχει ξεκινήσει και όπως συμβαίνει σε κάθε χωρισμό, για να γυρίσει… ο ήλιος, θέλει δουλειά πολλή.
Και η ζημιά είναι καθημερινά αισθητή. Ενα ευρώ στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι το ίδιο με ένα ευρώ στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Από τη στιγμή που δεν μπορείς να το χρησιμοποιήσεις ελεύθερα, δεν έχει την ίδια αξία. Και δεν θα έχει την ίδια αξία μέχρι να αρθούν τα capital controls. Και για να αρθούν τα capital controls θα πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις ελληνικές τράπεζες. Και για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη θα πρέπει να ανακεφαλαιοποιηθούν.

Και για να ανακεφαλαιοποιηθούν θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και να εκταμιευθούν τα απαραίτητα κεφάλαια ύψους 10, 12 ή περισσοτέρων δισ. ευρώ. Και για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα, όχι μόνο αυτά που ψηφίστηκαν αλλά και αυτά που έρχονται και να υλοποιηθεί η συμφωνία. Με άλλα λόγια, να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις που δεν θέλουμε να κάνουμε.

Για την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων στην Κύπρο χρειάστηκαν δύο χρόνια. Στο μεταξύ οι κύπριοι έκαναν σειρά διαρθρωτικών αλλαγών, ιδιωτικοποιήσεων κ.λπ., αποφάσεων που στην Ελλάδα δυσκολευόμαστε να υλοποιήσουμε εδώ και πέντε χρόνια.
Η ελληνική κοινωνία αποδείχθηκε πολύ ανθεκτική στις πιέσεις για αλλαγή, πολύ συντηρητική. Δεν της αρέσουν οι μεταρρυθμίσεις και μάχεται με νύχια και με δόντια, παίζοντας φοβερή άμυνα, για να μην αλλάξει τίποτα. Να μη χάσει τα κεκτημένα.
Επειδή αυτοί που προκάλεσαν τη ζημιά δεν έχουν αλλάξει γνώμη και εξακολουθούν να παίζουν σημαντικό ρόλο στο πολιτικό γίγνεσθαι, να πιέζουν και να βάζουν εμπόδια στον Πρωθυπουργό, τόσο σε εσωκομματικό όσο και σε κυβερνητικό επίπεδο, ο Αλέξης Τσίπρας καλείται να πάρει άμεσα αποφάσεις για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας.
Το εσωκομματικό παιχνίδι του ΣΥΡΙΖΑ, οι προβληματισμοί, οι θεωρητικές ανησυχίες, οι διαδικασίες και τα όργανά του δεν αφορούν τον ελληνικό λαό, για την ευημερία του οποίου εργάζεται ο Πρωθυπουργός.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ