«Το ποσό των 20.000 ευρώ ως δίκαιη ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη, καθώς τα δικαστήρια χρειάστηκαν 19 χρόνια και 6 μήνες για να εκδώσουν τελεσίδικη απόφαση επί προσφυγής που είχε καταθέσει, ζητεί με προσφυγή της στο Συμβούλιο της Επικρατείας τεχνική εταιρεία».
Οταν διαβάζει κανείς αυτή την είδηση (ΑΠΕ, 16 Ιουλίου 2015), μπορεί να αντιληφθεί πόσο δίκιο έχουν οι εταίροι μας, ακόμη κι ο φιλελεύθερος Γκι Φερχόφσταντ, όταν ζητούν να γίνουν βαθιές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.
Και οι μεταρρυθμίσεις, οι περισσότερες, μπορεί να είναι ανέξοδες για τους φορολογουμένους, αλλά είναι δύσκολες ως επώδυνες για το πολιτικό σύστημα και πολλούς άλλους.
Ας περιοριστούμε λοιπόν στην είδηση…
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών χρειάστηκε δυόμισι χρόνια για να εξετάσει την προσφυγή της τεχνικής εταιρείας και το Συμβούλιο της Επικρατείας χρειάστηκε, ύστερα από 19 αναβολές που δόθηκαν από τους δικαστές, 16 χρόνια, 2 μήνες και 9 ημέρες για να εκδώσει τελεσίδικη απόφαση.
Το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, το 1998, ύστερα από δυόμισι χρόνια, εξέδωσε την απόφασή του επί της προσφυγής τεχνικής εταιρείας και στη συνέχεια, το ίδιο έτος, κατέθεσε στο ΣτΕ αναίρεση κατά της εφετειακής απόφασης.
Στο ΣτΕ προσδιορίστηκε η συζήτηση της αναίρεσης την 5η Δεκεμβρίου 2001 και έκτοτε, λόγω κωλύματος των συμβούλων Επικρατείας και χωρίς ποτέ να ζητηθεί από την πλευρά της εταιρείας η αναβολή εκδίκασης, δόθηκαν 19 αναβολές. Τελικά η προσφυγή συζητήθηκε στις 2 Μαΐου 2014 και η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2014.
Η εταιρεία χαρακτηρίζει, και δικαίως, «συγκλονιστικά υπερβολικό και μη εύλογο» το διάστημα που χρειάστηκε το ΣτΕ ύστερα από 16 αναβολές να εκδώσει την απόφασή του και επικαλούμενη την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για ταχεία δίκη, αλλά και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με την οποία δεν δικαιολογούνται πάνω από τρεις αναβολές στην ίδια υπόθεση, ζητεί να αποζημιωθεί.
Μόνο που και αυτή τη φορά η προσφυγή της για να εκδικαστεί και να τελεσιδικήσει μπορεί να χρειαστεί άλλα 19 χρόνια και 6 μήνες…

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ