Ενα από τα πουλάκια που κατοικοεδρεύουν στην Ηρώδου Αττικού και που πάντα μου φέρνει εγκαίρως καλές πληροφορίες, μου είπε ότι στις λεγόμενες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου το μόνιμο θέμα συζήτησης αυτών των ημερών δεν είναι άλλο από το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Μαθαίνω μάλιστα ότι δόθηκε εντολή στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών (και εκλογολόγο του ΣΥΡΙΖΑ) Κ. Πουλάκη (φωτογραφία) να αρχίσει την προετοιμασία με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο, δηλαδή τον νόμο που δίνει το μπόνους των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα, και να «κόψει» κάθε συζήτηση για την καθιέρωση της απλής αναλογικής. Το θέμα είναι εάν προλαβαίνουν στην κυβέρνηση να προκηρύξουν εκλογές σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Στην ερώτηση αυτή η απάντηση είναι στερεότυπη: «Εδώ κάναμε δημοψήφισμα μέσα σε έξι ημέρες, εκλογές το φθινόπωρο δεν μπορούμε να κάνουμε;» μου είπε ο πλέον αρμόδιος της εκλογικής διαδικασίας του κυβερνώντος κόμματος.
nnn
Σε αυτές τις λεγόμενες κλειστές συσκέψεις μαθαίνω ότι γίνονται και άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, γράφουν και σβήνουν ονόματα για την πιθανή εκλογική λίστα του κόμματος. Αν αποφασιστεί οι εκλογές να γίνουν όντως το φθινόπωρο, τότε θα γίνουν με λίστα, άρα δεν απαιτείται και πολύς χρόνος για να συμπληρωθούν τα ψηφοδέλτια. Περίμεναν όμως στο Μαξίμου και την ψηφοφορία της Τετάρτης στη Βουλή ώστε να καταλήξουν ποια ονόματα θα είναι οριστικά κομμένα. Ισως να μην είναι τυχαία η δήλωση που έκανε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη ότι πιθανόν να είναι αναπόφευκτο το διαζύγιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, μου είπαν ότι τις τελευταίες ημέρες στο Μέγαρο Μαξίμου (διάβαζε Ν. Παππάς, Αλ. Φλαμπουράρης αλλά και Ολγα Γεροβασίλη) υπήρξε μία επιχείρηση… «μασάζ» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι στην προηγούμενη ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα ψήφισαν «παρών».

Πώς ακυρώθηκε η δεξίωση της 24ης Ιουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος ήθελε η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας στη χώρα μας να γίνει με κάθε λαμπρότητα. Να θύμιζε κάπως τις παλαιές καλές εποχές, αλλά με μηδενικό κόστος. Ετσι στην αρχή προγραμματίστηκε να γίνει δεξίωση στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, με την προϋπόθεση να γίνει πρωί και μόνο με λεμονάδες και βυσσινάδες. Μετά το ξανασκέφτηκαν λόγων των κρίσιμων ωρών που περνά ο τόπος και είπαν να κληθούν οι εκπρόσωποι κομμάτων μέσα σε κλειστή κλιματιζόμενη αίθουσα, κάτι που είχε κάνει και στο παρελθόν ο Κάρολος Παπούλιας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήθελε όμως κάτι πιο λιτό και έτσι αποφασίστηκε να μη γίνει τίποτε, παρά μόνο μία βαρυσήμαντη δήλωση για τη Δημοκρατία.


Οι offshore των κυβερνητικών

Είναι πεπεισμένοι οι γαλάζιοι βουλευτές, όσοι τουλάχιστον υπέγραψαν την ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό, ότι υπάρχει υπουργός που διαθέτει offshore εταιρεία. Δεν αποκαλύπτουν ποιος είναι αυτός, αλλά περιμένουν από τον ίδιο τον υπουργό να αποκαλυφθεί μόνος του ή να τον αποκαλύψει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Το θέμα είναι ότι κανείς από τους 20 βουλευτές που υπέγραψαν την ερώτηση δεν γνωρίζει το όνομα του υπουργού, παρά μόνο ο 21ος, ο Ελ. Αυγενάκης, ο οποίος για λόγους τακτικής δεν λέει σε κανέναν τίποτε. Απλώς οι 20 του έχουν απόλυτη εμπιστοσύνη, τη στιγμή που αυτός ήταν που ανακάλυψε την ανάληψη χρημάτων από τη μητέρα της Νάντιας Βαλαβάνη. Ετσι άρχισε ένα μεγάλο ψάξιμο στα περιουσιακά στοιχεία των υπουργών και ψάξε-ψάξε ανακάλυψαν, όπως έμαθα, και δεύτερο «ύποπτο» κάτοχο offshore εταιρείας. Δεν είναι ακόμη σίγουροι, απλώς τον ψάχνουν.
Ντάμα Κούπα, peep toe και Ζωή

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου επέλεγε λαϊκά ταβερνάκια με κοψίδια όταν επρόκειτο να κάνει το δείπνο σε όλους αυτούς του Λατινοαμερικανούς που κουβάλησε στην Ελλάδα για να βγάλουν το χρέος επονείδιστο. Για το δείπνο όμως στους ομογενείς βουλευτές επέλεξε το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης. Μόνο που αν και τους προσκάλεσε ως Πρόεδρος της Βουλής τους… έστησε, με τους ομογενείς βουλευτές να μη γνωρίζουν τι να κάνουν επί μία ώρα και έναν από αυτούς (Ελληνοκαναδός) να διαμαρτύρεται εντόνως λέγοντας ότι στον Καναδά δεν γίνονται τέτοια πράγματα. Και όταν έφθασε, φορώντας ένα λευκό σακάκι, με μουσταρδί μπλούζα, μαύρο παντελόνι και peep toe γόβες, κάθησε ανάμεσα στον υφυπουργό Εξωτερικών Ι. Αμανατίδη και στην αντιπρόεδρο της Επιτροπής Αποδήμων και βουλευτή του Ποταμιού Χριστίνα Ταχιάου, το κόμμα της οποίας ζητούσε την αντικατάστασή της Ζωής από την προεδρία της Βουλής.
nnn
Παρά το γεγονός ότι τους Λατινοαμερικανούς για το χρέος τούς κέρασε κοψίδια, τους ομογενείς βουλευτές τούς κέρασε μοσχαράκι με πουρέ (ΦΠΑ 23%) και σάλτσα από άγρια μανιτάρια, παγωτό βανίλια και λευκό κρασί Ντάμα Κούπα του Κτήματος Λαζαρίδη. Σε κάποια στιγμή κάποιος τη ρώτησε: «Με την αντιπολίτευση που κάνετε στην κυβέρνηση, τι θα κάνετε;». Η Ζωή ήπιε μια γουλιά κρασί και είπε: «Τίποτε…». Ο άλλος όμως επέμεινε και ρωτούσε τι σημαίνει αυτό το «τίποτε». Οπότε η Ζωή έκοψε τη συζήτηση λέγοντας «μη με ρωτάτε εμένα, ρωτήστε την κυβέρνηση». Το ωραιότερο όμως έγινε μετά το δείπνο. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Βαγενά πήρε το μικρόφωνο και θέλησε να απαγγείλει έναν μονόλογο από το βιβλίο της Αγγέλας Παπάζογλου, «Τα χαΐρια μας εδώ», που αναφέρεται στους πρόσφυγες της μικρασιατικής καταστροφής. Η Ζωή ενθουσιάστηκε και φώναξε δυνατά: «Μπράβο, ρε Αννα…».

HeliosPlus