Μεγάλη ικανοποίηση νιώθει ,φαντάζομαι, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης για την υπογραφή – έστω και μιας κακής- συμφωνίας με τους δανειστές.

«Αδελφέ, γλιτώσαμε το GREXIT όλα τ΄άλλα θα τα βρούμε» όπως μου είπε χαρακτηριστικά ο ταξιτζής που με κατέβαζε χτες στο γραφείο γκρινιάζοντας παράλληλα για αυξημένο κόμιστρο λόγω 23 % ΦΠΑ.

Όμως έχουμε γλιτώσει το GREXIT; Αν κρίνει κανείς τον ανασχηματισμό της πλάκας που έκανε ο κ.Τσίπρας προωθώντας στην πρώτη γραμμή των μεταρρυθμίσεων – αυτή του ασφαλιστικού- τον γνωστό κωμικό και μαθητευόμενο στις υποκλοπές Παύλο Χαϊκάλη αναρωτιέται κανείς αν το Μαξίμου έχει αντιληφθεί την σοβαρότητα του εγχειρήματος που έχει αναλάβει .

Η κυρία Μέρκελ ,πάντως, το είπε ξεκάθαρα ότι μετά την πρώτη θετική αξιολόγηση του τρίτου μνημονίου, προς τα τέλη του 2015, υπάρχει η δυνατότητα ελάφρυνσης- επιμήκυνσης αποπληρωμής- του μη βιώσιμου σήμερα ελληνικού χρέους που μετά το κλείσιμο των τραπεζών έχει ξεπεράσει το 200 % του ΑΕΠ.

Μία τέτοια ελάφρυνση θα δώσει μια πρώτη ανάσα στην οικονομία της χώρας αφού ένα σημαντικό κομμάτι των φόρων δεν θα πηγαίνουν πλέον για να αποπληρώνουν δάνεια αλλά θα γίνονται δημόσιες επενδύσεις (μαζί με τα 35 δισεκατομμύρια Γιούνκερ και το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση Ντράγκι) για να δώσουν κάποια δυνατότητα ανάπτυξης της οικονομίας .

Ουσιαστικά ,δηλαδή, η κυβέρνηση Τσίπρα με στήριξη όλης της δημοκρατικής και ευρωπαϊκά προσανατολισμένης αντιπολίτευσης πρέπει να βάλει τώρα τα δυνατά της να κάνει τις μεταρρυθμίσεις που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχουμε γίνει στη χώρα (ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση επαγγελμάτων, προσέλκυση ξένων κεφαλαίων ,επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης κλπ) έτσι ώστε να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα και να υποχωρήσει η σημερινή πολιτική αβεβαιότητα.

Για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει ο κ. Τσίπρας να παραμείνει πιστός στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και να κόψει τον «ομφάλιο λώρο» με τους δραχμολάγνους της Αριστερής Πλατφόρμας αποφασισμένος να δημιουργήσει το νέο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που θα διεκδικήσει μαζί με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ την κεντροαριστερή ψήφο.

Οι χθεσινές επιθετικές διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου (κατά Λαφαζάνη-Βαρουφάκη) για «ηρωικές δηλώσεις» κάποιων που επί της ουσίας δεν έχουν εναλλακτική πρόταση στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιουλίου αφού προτείνουν «την αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή την πληρωμή των συνταξιούχων με χαρτάκια IOU αντί για συντάξεις» δείχνει να είναι μια προετοιμασία ξεκαθαρίσματος λογαριασμών .

Όσο γρηγορότερα ο κ.Τσίπρας κάνει σαφές ότι είτε με τη σημερινή κυβέρνηση είτε με μια άλλη κυβέρνηση π.χ. εθνικής ενότητας είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει το μνημόνιο ,να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και να οδηγήσει τη χώρα μέσα από ένα πλαίσιο σταθερότητας σε ένα σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό τον οποίο ζητεί η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τόσο θα αναβαθμίζεται ως ηγέτης της χώρας.

Αντίθετα ,όσο ο κ. Τσίπρας παραμένει αναποφάσιστος για το μέλλον και αρνείται να διαχωρίσει την θέση του με τον ΣΥΡΙΖΑ της δραχμής , τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η χρηματοδότηση της χώρας με άλλα 85 δισ ευρώ ενώ θα ξεπροβάλει και πάλι o στόχος του κ. Σόιμπλε -το αποκρουστικό πρόσωπο του GREXIT