Η δημόσια αποδοκιμασία ,από τον πρωθυπουργό των απόψεων Λαφαζάνη, Βαρουφάκη και των βουλευτών που τους ακολουθούν αποτελεί ένα πρώτο θετικό βήμα ,για να ξεκαθαρίσει το σκηνικό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο κ.Τσίπρας δεν παίρνει απλώς αποστάσεις από τα σχέδια για έξοδο από το ευρώ, για ΙOU και εισβολές στην Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά τοποθετείται με σαφήνεια ως προς την αναγκαιότητα υπογραφής της συμφωνίας με τους ευρωπαίους.
Αφήνοντας στην άκρη τις παλινωδίες των προηγούμενων εβδομάδων, ο πρωθυπουργός φαίνεται να ξεκαθαρίζει οριστικά ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα, είναι η ολοκλήρωση του επώδυνου συμβιβασμού που επετεύχθη στη Σύνοδο Κορυφής. Αυτή είναι και η μόνη ρεαλιστική επιλογή που μπορεί πράγματι να αποτρέψει τα χειρότερα για τη χώρα, την οικονομία και την κοινωνία.
Είναι αναμφισβήτητο γεγονός ότι ο κ.Τσίπρας έχασε πολύτιμο χρόνο και πολιτικό κεφάλαιο,υιοθετώντας τις απόψεις και την καταστροφική τακτική στενών συνεργατών του, όπως ο κ.Βαρουφάκης. Ωστόσο πέρα από τις όποιες ευθύνες αυτό που προέχει τώρα, είναι να διασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας μέσα στο ευρώ.
Ο σαφής διαχωρισμός από το τμήμα εκείνο του Σύριζα που επιμένει να θεωρεί καταστροφικό το συμβιβασμό με τους ευρωπαίους ,επιβάλλεται όμως να ολοκληρωθεί με την ενεργοποίηση όλης της κυβερνητικής μηχανής προς την κατεύθυνση της συμφωνίας.Είναι πέραν πάσης λογικής διάφοροι υπουργοί να καταδικάζουν και να ξορκίζουν δημοσίως τα μέτρα τα οποία καλούνται να νομοθετήσουν και στη συνέχεια να καλούνται να τα εφαρμόσουν.

Πέρα λοιπόν από τον όποιο διχασμό του Σύριζα, ο πρωθυπουργός πρέπει να βάλει οριστικό τέλος και στη διχαστική νοοτροπία που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβέρνησης του. Η καθοριστική διαπραγμάτευση που έχει μπροστά της η κυβέρνηση, δεν επιτρέπει ούτε καθυστερήσεις, ούτε άλλες υπονομεύσεις.Αρκετά έχει πληρώσει η χώρα ψεύτικές και ανεδαφικές υποσχέσεις.

Πέρα από τις όποιες κομματικές δεσμεύσεις και ισορροπίες, αυτό που προέχει τώρα είναι να μπει ένα οριστικό τέλος στην αβεβαιότητα που μαστίζει την οικονομία και την κοινωνία. Ο κ.Τσίπρας έκανε την επιλογή του,όπως φαίνεται. Ας την ολοκληρώσει λοιπόν ,χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος και τις κραυγές των συντρόφων του.