Η ψηφοφορία στη Βουλή κατέδειξε με σαφήνεια ότι υπάρχει μια ευρύτατη πολιτική πλειοψηφία, για πρώτη φορά τα τελευταία πέντε χρόνια, υπέρ της συμφωνίας που διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Κατέδειξε όμως παράλληλα ότι υπάρχει και ένα βαθύτατο ρήγμα στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, που εγκυμονεί κινδύνους για την πολιτική σταθερότητα της χώρας.

Ο Πρωθυπουργός έχει τώρα τη μεγάλη ευθύνη να διαχειριστεί αφενός τη μεγάλη πλειοψηφία που εγγυάται την παραμονή της χώρας στο ευρώ και αφετέρου να αντιμετωπίσει τη ριζική, όπως φαίνεται πολιτική διαφωνία μεγάλου μέρους της κοινοβουλευτικής του ομάδας. Είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχίσει η κυβέρνηση του να στηρίζεται σε βουλευτές – και πολύ περισσότερο σε υπουργούς – που καταψηφίζουν μια θεμελιώδη συμφωνία για το μέλλον της χώρας. Ο παραλογισμός του καταψηφίζω τα μέτρα, αλλά στηρίζω την κυβέρνηση δεν αντέχει σε καμιά λογική κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Η απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή, συνεπάγεται άμεσες πρωτοβουλίες από την πλευρά του πρωθυπουργού για να εξασφαλιστεί η ομαλή πορεία της χώρας και να ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους μας. Η αντιπολίτευση, που υπερψήφισε τη συμφωνία, του δίνει με τη στάση της το περιθώριο να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Η αναγκαία ανασύνθεση – τουλάχιστον – της κυβέρνησης είναι το πρώτο επιβεβλημένο βήμα για να αποκατασταθεί η κοινοβουλευτική και κυβερνητική ομαλότητα.Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση ομοιογενή και αποτελεσματική, που θα μπορεί να διαχειριστεί τα μεγάλα προβλήματα που έχει μπροστά της.

Οι αποφάσεις που καλείται να πάρει ο Πρωθυπουργός προς αυτή την κατεύθυνση, είναι αναγκαίο να παίρνουν υπόψη τους και να στηρίζονται στα νέα πολιτικά δεδομένα που διαμόρφωσε η ψηφοφορία στη Βουλή.

Οι επιλογές που θα κάνει ο κ.Τσίπρας θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της χώρας για το επόμενο διάστημα.

Η κρίσιμη κατάσταση της οικονομίας και οι μεγάλες εκκρεμότητες που παραμένουν για την ολοκλήρωση της συμφωνίας, καθιστούν αναγκαίο, όχι μόνο να μην διαταραχθεί αλλά και να συνεχιστεί η συναίνεση που επιτεύχθηκε στη Βουλή.

ΤΟ ΒΗΜΑ