Ανεξάρτητα από το αν θα αποτραπεί η πορεία της Ελλάδας προς τον γκρεμό ή θα αφεθεί για να επέλθει το μοιραίο, έντονο είναι το ερώτημα για το τις πταίει. Μια γενικότερη ηχηρή απάντηση σε αυτό έδωσε το «Οχι» της προηγούμενης Κυριακής. Και αυτή συνάδει με τις πιο σταθερές «παραδόσεις» του έθνους μας: για τις ήττες μας, για τις χρεοκοπίες μας, για τις αλληλοσφαγές μας, για ό,τι κακό μας συμβαίνει φταίνε οι ξένοι. Ακόμη και αν αποδίδονται ευθύνες σε κάποιους πολιτικούς, αυτό συνδυάζεται με τη βεβαιότητα ότι είναι όργανα κάποιων ξένων. Ακόμη και οι ψηφοφόροι που τους εκλέγουν έχουν παραπλανηθεί από κάποια ΜΜΕ που είναι πληρωμένα όργανα κάποιων ξένων δυνάμεων. Ετσι πάνω απ’ όλα αποφαίνεται και το «Οχι» που πανηγυρίστηκε με χορούς και πανηγύρια στην πλατεία Συντάγματος. Αυτό το «Οχι» τρίψαμε στα μούτρα των ξένων δανειστών μας που αρνούνται να μας δανείζουν ή και να μας χαρίζουν χρήματα χωρίς να βάζουν όρους και χωρίς να απαιτούν να τους εξοφλήσουμε. Οι ξένοι θεωρούνται υπεύθυνοι και επειδή μας άφησαν να δανειζόμαστε πέρα από τις δυνατότητές μας. Οι ξένοι φταίνε που αφήναμε τους πολιτικούς μας να μας λένε ψέματα και να μας παρασύρουν στην καταστροφική σπατάλη και στην ασύνετη αμεριμνησία μας, ενώ ήταν από χρόνια φως φανάρι ότι έτσι πορευόμαστε όπως ο Τιτανικός προς το θανατηφόρο παγόβουνο.
Το πρόσφατο αποκαλυπτικό μελέτημα «Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο ξένος Τύπος» του Δημήτρη Καιρίδη (εκδόσεις Πατάκη) μας θυμίζει μία από τις σχετικές επισημάνσεις του τελευταίου συνετού πολιτικού που ευτύχησε να έχει η χώρα κατά τη μεταπολεμική περίοδο. Είχε επισημάνει: «Υπεύθυνοι για όλες τις συμφορές του έθνους μας είμαστε εμείς και μόνο εμείς οι Ελληνες, οι οποίοι προσπαθούμε να φορτώσουμε στους ξένους τις ευθύνες μας διότι δεν έχουμε το θάρρος να τις αναλάβουμε. Δεν λέγω ότι δεν μπορούν ξένες χώρες διά της πολιτικής τους να βλάψουν ή να ωφελήσουν. Αλλά η ευθύνη η βασική, η ευθύνη η πρωταρχική, η ευθύνη η εθνική βαρύνει εμάς τους Ελληνες. Αυτό είναι ελληνικό φαινόμενο: να φορτώνουμε πάντοτε στους ξένους τις δικές μας ευθύνες, τα δικά μας σφάλματα. Είναι μόνιμο φαινόμενο στην ιστορία του τόπου μας» («Καθημερινή», 7.6.2015).
Με αυτό το πρόσχημα έριξε και ο κ. Τσίπρας τις ευθύνες για την τραγική αποτυχία της κυβέρνησής του στους ξένους δανειστές και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Και με το παραπλανητικό δημοψήφισμα και το ολέθριο «Οχι» πέρασε βολικά σε αυτούς την ευθύνη για τα όσα δεινά υφιστάμεθα και όσα θα επακολουθήσουν. Και τώρα φταίνε πια όχι αυτοί που μας κυβερνούν αλλά οι ξένοι και εν πάση περιπτώσει ο λαός που αγόγγυστα στηρίζει τη σημερινή κυβέρνηση. Με το «Οχι» του την απάλλαξε από τις ευθύνες της. Και έτσι ως εκφραστής της βούλησης της πλειοψηφίας του ελληνικού λαού έφθασε να αντιμετωπίζουμε σήμερα το ενδεχόμενο εξόδου από το ευρώ και δυστυχώς, αναπόφευκτα, και από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Με τις ευλογίες του Φιντέλ Κάστρο και της κυρίας Λεπέν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ