Η ΝΔ διά των Μάκη Βορίδη και Αθ. Πλεύρη έχει συγκεντρώσει όπως μαθαίνω «ενοχοποιητικά στοιχεία» (όπως τα χαρακτηρίζουν) εις βάρος του Γιάνη Βαρουφάκη (φωτογραφία) ύστερα από έρευνα εβδομάδων. Στοιχειοθετούν σε πρώτη φάση (η νομική έρευνα συνεχίζεται) το αδίκημα της απιστίας: «Το γεγονός ότι άφησε χωρίς χρηματοδότηση τη χώρα, ενώ γνώριζε πως το πρόγραμμα έληγε, με αποτέλεσμα να χαθούν 12 δισ. ευρώ, στοιχειοθετεί απόλυτα το αδίκημα της απιστίας» δηλώνει ο Αθ. Πλεύρης, με τη συμπλήρωση ότι χάθηκαν (μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό) με ευθύνη του και τα 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η μηνυτήρια αναφορά των δύο στελεχών της ΝΔ πρόκειται να κατατεθεί σε λίγες ημέρες στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου (λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης), ενώ η νομική έρευνα της ΝΔ επεκτείνεται και σε άλλους τομείς για να διαπιστωθεί αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ή όχι και το αδίκημα της… εσχάτης προδοσίας. Εδώ θα πρέπει να υπενθυμίσω ότι αγωγή εναντίον του κ. Βαρουφάκη για απιστία καταθέτει και ο επικεφαλής του κόμματος «Τελεία» Απ. Γκλέτσος.
Είμαι πίσω από τον Τσακαλώτο και τον νιώθω

«Είμαι βουλευτής και με λένε Γιάνη» ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Βαρουφάκη στην πρώτη του εμφάνιση στη Βουλή μετά την αποπομπή του από το υπουργείο, παρέα με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ οι οποίοι κυριολεκτικά τον πολιορκούσαν για να μάθουν αν θα κλείσει ή όχι η συμφωνία. Μόνο που δεν τους έλεγε το παραμικρό. Οταν όμως ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για τον διάδοχό του στο υπουργείο Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτο, είπε: «Καταλαβαίνω τον Τσακαλώτο. Είναι φίλος μου. Η συμπαράστασή μου στον υπουργό είναι σιωπηλή και ενεργή. Είμαι πίσω του και τον νιώθω». Εμφανίστηκε στη Βουλή με σακίδιο, φορώντας ένα σκούρο micro pattern πουκάμισο, είχε μια συνομιλία στα όρθια με τον Ν. Φίλη (τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο που έπαιζε χθες τη συμφωνία ως… Προ-Πο, λέγοντας ότι αν το 1 είναι Οχι, αν το Χ σημαίνει παράταση και το 2 σημαίνει πως θα έχουμε συμφωνία, τότε σημειώστε 2), αλλά κανένας άλλος βουλευτής άλλων κομμάτων δεν τον πλησίασε. Είπε όμως ότι παρακολουθεί εναγωνίως τις εξελίξεις, διότι, όπως απεφάνθη, όταν κανείς δεν τις παρακολουθεί είναι… επικίνδυνος.
Τα copy paste του υπουργού

Αλλά μη νομίζετε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν τα έχουν μαζεμένα στον κ. Βαρουφάκη. Θέλετε ένα παράδειγμα; Βουλευτής (δυστυχώς δεσμεύθηκα να μην αποκαλύψω όνομα) μου έδειξε αντίγραφα των προτάσεων που έστελνε κατά καιρούς ο κ. Βαρουφάκης στην τρόικα ή θεσμούς (πείτε το όπως θέλετε). Σε αυτά φαίνεται όλη η μεγαλοπρέπεια της προχειρότητας και της επιπολαιότητας. Και ξέρετε γιατί; Επειδή στις περισσότερες σελίδες δεν ήταν καν η ίδια… γραμματοσειρά. Δηλαδή, μου έλεγε, ο πρώην υπουργός έκανε ένα είδος copy paste από παλαιότερα κείμενα και τα ενσωμάτωνε στις επίσημες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ε, πώς θα μας έπαιρναν στα σοβαρά οι ξένοι;


Μεϊμαράκης: Ο Τσίπρας έχει γλυκιά… φατσούλα

Μπορεί ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ Ευ. Μεϊμαράκης να μην εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, μπορεί να λέει πως όταν και όποτε τον συναντήσει κατ’ ιδίαν θα έχει μαζί του και μαγνητοφωνάκι, μπορεί να τον αποκαλεί… «χαρούμενο», αλλά στο βάθος τον… συμπαθεί! Για παράδειγμα, με πληροφόρησε τα εξής: Αν αφαιρέσεις τον πολιτικό του λόγο και τις πολιτικές του πράξεις, ο Τσίπρας είναι ένας συμπαθής άνθρωπος, χαμογελάει συνέχεια. Και για να γίνει πιο πειστικός στη συμπάθεια που τρέφει προς τον Πρωθυπουργό, λέει: «Τον συμπαθώ έτσι κι αλλιώς. Εχει συν τοις άλλοις μια γλυκιά… φατσούλα». Να σημειώσω ωστόσο ότι τόση εμπιστοσύνη και συμπάθεια τρέφει ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ προς τον Πρωθυπουργό που δεν θέλησε να τον ενημερώσει κατ’ ιδίαν για την πορεία των διαπραγματεύσεων και προτίμησε να ενημερωθεί θεσμικά, αλλά με τη μέθοδο του… σπασμένου τηλεφώνου. Μόλις έμαθε ότι ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ζήτησε συνάντηση με τον ΠτΔ για να του πει τι του είπε ο κ. Τσίπρας.
Τι λέει στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις

Αλλά μη νομίζετε ότι ο κ. Μεϊμαράκης έχασε και πολλά που ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όχι από τον Πρωθυπουργό. Μάλλον απέφυγε και τις ενδεχόμενες προτροπές του κ. Τσίπρα να στηρίξει τη συμφωνία και να ψηφίσει τα νομοσχέδια, προτροπές που έκανε, όπως έμαθα, στον Στ. Θεοδωράκη στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους. Ετσι κι αλλιώς ο κ. Μεϊμαράκης θα ψηφίσει τη συμφωνία, αφού θέλει την Ελλάδα στο ευρώ, και καλεί μάλιστα τον κ. Τσίπρα να πει το μεγάλο «Ναι».


Το ξαναζεσταμένο φαγητό στο Ποτάμι

Ενώ ο επικεφαλής του Ποταμιού βρισκόταν την Πέμπτη το μεσημέρι καθ’ οδόν προς το «Ελ. Βενιζέλος», πληροφορήθηκε από συνεργάτες του το δημοσίευμα της γερμανικής «Bild», σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πιθανότητα να διαλυθεί η συγκυβέρνηση, να αποχωρήσουν οι ΑΝΕΛ και στη θέση τους να εισέλθει το Ποτάμι: «Ξαναζεσταμένα σενάρια σερβίρουν μερικές φορές στην Ευρώπη, το Ποτάμι δεν θα μπει σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ» ήταν η απάντηση του κόμματος, ενώ ο επικεφαλής του κόμματος χαρακτήρισε το δημοσίευμα «προβοκατόρικο».

HeliosPlus