Με την οικονομική και κοινωνική κρίση που διέρχεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα, γίνεται πιο ζοφερή για νέους γιατρούς η ανάγκη τους να φύγουν για το εξωτερικό, είτε για να τελειώσουν την ειδικότητά τους είτε για μετεκπαίδευση. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρείται μία αύξηση 40% των αιτήσεων απο Έλληνες για νοσοκομειακές δουλειές στο εξωτερικό.

Όπως έχει προαναφερθεί, η Ελλάδα δεν μπορεί να συγκριθεί κατά μέτωπο με το εξωτερικό καθώς αποτελούν τις δύο όψεις ενός διαφορετικού νομίσματος. Είναι ωστόσο πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι είναι υπερβολική η φράση ότι «οι επιστημονικές διάνοιες φεύγουν για το εξωτερικό» ή «η Ελλάδα χάνει τα καλύτερα μυαλά» καθώς υπαρχουν και παιδια που δεν εχουν τη δυνατότητα να φύγουν στο εξωτερικο ή υπαρχουν επιστήμονες οι οποίοι φεύγουν στο εξωτερικο και πολυ απλα δεν ειναι διάνοιες. Μάλιστα υπάρχουν γιατροί οι οποίοι λανθασμένα προσπαθούν να φέρουν μια νοσηρή νοοτροπία στο εξωτερικό η οποία αργά ή γρήγορα γίνεται αντιληπτή και απομονώνεται . Υπάρχουν φυσικά και οι Έλληνες εκείνοι οι οποίοι μετά απο πολλά χρόνια εργασίας στο εξωτερικό, θέλουν να προσφέρουν στην πατρίδα τους αλλά δεν υπάρχει πρόσφορο έδαφος.

Μπορεί άραγε το ελληνικό σύστημα υγείας να αναδιαρθρωθεί ώστε οι επιστήμονες να μείνουν στη χώρα τους ή να έχουν ενεργή προσφορά κατόπιν μιας μετεκπαίδευσης στο εξωτερικό;

Αξίζει να σημειωθεί οτι η ένταξη ενός γιατρού στο σύστημα μιας ξένης χώρας αυτόματα τον υποχρεώνει να αξιολογείται ανα 6μηνο ή χρονο με βάση τις κλινικές του ικανότητες και η αξιολογηση περιλαμβανει τόσο την επιτέλεση κλινικων καθηκόντων όσο και την αξιολογηση απο αλλους συναδελφους καθώς και ασθενείς, με ανωνυμη συμπληρωση ερωτηματολογιου. Επίσης είναι απαραίτητη η καταγραφή της εμπειρίας του κάθε γιατρού μέσω του αριθμό πράξεων (logbook).

Υπάρχει επιτακτική ανάγκη να πραγματοπείται απολογισμος δηλαδη καταγραφή εργου σε κάθε κλινική με στόχο την προαγωγή της διαφάνειας. Σε αυτο βοηθα για παράδειγμα η χαρτογραφηση καρδιολογικων κλινικων που εγινε πρόσφατα από την Ελληνικη Καρδιολογικη Εταιρεια και το επομενο βημα είναι η εξισωση του Ελληνικού συστήματος υγειονομικής περίθαλψης με αλλες Ευρωπαικες χώρες.

Η εξίσωση της Ελλάδας με Ευρωπαικές χώρες είναι σίγουρα οικονομική αλλά και θέμα νοοτροπίας. Είναι ζωτικής σημασίας η ανάγκη – περισσότερο από ποτέ – να υπαρχει ήθος, ευγένεια και αξιοπρεπεια ενος γιατρού που σέβεται το επαγγελμα του και την προσφορά του στον κοσμο. Ειναι πολυ σημαντικό εμείς ως νέοι γιατροί να χρησιμοποιούμε τις λέξεις «ευχαριστω» και «συγνώμη» στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Να υπαρχει αξιοπρεπεια, ήθος και ευγένεια προς ασθένεις κ συναδέλφους – για παράδειγμα να σεβόμαστε το ιατρικό απόρρητο κ να μην εξετάζουμε ή να συζητούμε εξετασεις ασθενών στο διάδρομο. Έιναι αδιανόητη και αδικαιολόγητη η υποτίμηση ασθενούς ή συναδέλφου. Όπως επίσης είναι αδιανόητα τα φακελάκια ή να θεωρούμε αυτονόητο ότι ένας γιατρός – είτε παθολογικής είτε χειρουργικής ειδικότητας – πρέπει να πληρωθεί έξτρα πέραν των νοσηλειών. Είναι αυτονόητο ότι ο γιατρός δεν πρέπει να λαμβάνει έξτρα χρήματα, καθώς αποτελεί χρεός μας να υπηρετούμε τον άνθρωπο και να σωζουμε ανθρώπινες ζωές. Έτσι λέει και ο όρκος του Ιπποκράτη, που δώσαμε πριν κάποια χρόνια.

Πρεπει λοιπόν να ξεκινήσουμε απο απλα πράγματα : εμείς ως γιατροί που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανακοπές, με ανθρώπους που μας εμπιστεύονται τη ζωη τους, έχουμε ενα λόγο παραπάνω να ειμαστε αξιοπρεπείς κ να σεβόμαστε τις ανθρώπινες ψυχές. Αυτό ισχύει είτε ένας γιατρός αναγκαστεί να μείνει στην Ελλάδα είτε καταφεύγει στο εξωτερικό.

Σαν συμπέρασμα, παρά το γεγονός οτι η φυγή των επιστημόνων έχει αυξηθεί για το εξωτερικό, είναι σημαντικήη εξίσωση της υγειονομική περίθαλψης στην Ελλάδα σε σύγκριση άλλες χώρες Αν υπαρχουν αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης και αν βλέπουμε το γιατρό σαν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα η οποία συνδυάζει γνώση και ήθος, τότε αυτοί που θα βγουν απο το συγκεκριμένο φίλτρο θα αποτελέσουν ενα μοναδικό μέλλον για την ιατρική περίθαλψη σε αυτό τον τόπο.

* Η Ιουλία Γράψα είναι Επίκουρη καθηγήτρια Καρδιολογίας, Πανεπιστήμιο Imperial College. Πρόεδρος για την Ευρώπη για τους νέους καρδιολόγους που ειδικεύονται στην καρδιαγγειακή απεικόνιση (EACVI club 35), μέρος της Ευρωπαικής Καρδιολογικής Εταιρείας