Αυτή δεν ήταν σύσκεψη πολιτικών αρχηγών. Ηταν μια συνεχής μαραθώνια διάσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με όλους τους εμπλεκομένους στο λεγόμενο ελληνικό πρόγραμμα: τηλεφωνική συνομιλία του κ. Παυλόπουλου με τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, εν συνεχεία συνομιλίες του κ. Τσίπρα με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Ντράγκι, ακόμη και με τον πρόεδρο Πούτιν. Ολους επιχειρούσαν να τους καθησυχάσουν για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, να τους πουν ότι η χώρα μας θέλει να μείνει στο ευρώ και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν. Ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε μάλιστα στην κυρία Μέρκελ ότι την Τρίτη θα της παρουσιάσει ολοκληρωμένο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, φτάνει να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.


Η συνομιλία με τη Μέρκελ

Στην αρχή ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα (κάτι που βρήκε σύμφωνο τον κ. Καμμένο), αλλά δεν επέμεινε πολύ, αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του είπε ότι πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε λύση στις επόμενες ώρες. Αλλωστε του είχε δώσει υπόσχεση ότι μέσα σε 48 ώρες από το δημοψήφισμα θα έρθει σε συμφωνία. Αυτό ακριβώς είπε και ο κ. Παυλόπουλος στον Ολάντ όταν του τηλεφώνησε, με τον κ. Ολάντ να δείχνει κατανόηση λέγοντας πως θα κάνει ό,τι μπορεί ώστε να μην υπάρξει Grexit (σήμερα). Οταν τηλεφώνησε ο κ. Τσίπρας στην κυρία Μέρκελ, η καγκελάριος ήταν μεν ευγενική, αλλά του είπε ότι καθόλου δεν της άρεσε η υπόθεση με το δημοψήφισμα και μάλιστα σε ερώτημα που στην ουσία δεν υπήρχε. Οταν όμως της υποσχέθηκε ο κ. Τσίπρας ότι θα της φέρει μέσα σε 24 ώρες κείμενο που θα αποτελέσει βάση για συμφωνία, του είπε «καλοδεχούμενο»…
nnn
Το μεγαλύτερο μέρος της μαραθώνιας συζήτησης κάλυψαν δύο θέματα: πρώτον, το αναθεωρημένο κείμενο του Γιούνκερ (αυτό με το 13% στον ΦΠΑ στα ξενοδοχεία) να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση με την προϋπόθεση ότι θα γίνεται αναφορά και στο χρέος και, δεύτερον, να εκδοθεί ένα ενιαίο κείμενο στο οποίο θα επιβεβαιώνεται η θέληση για παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και στην ευρωζώνη και να υπάρχει πρόβλεψη για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και στα δύο ο κ. Κουτσούμπας του ΚΚΕ διαφώνησε, αλλά οι άλλοι αρχηγοί υπέγραψαν. Το κείμενο ανέλαβε να καθαρογράψει η Ελεονώρα (γραμματέας του κ. Παυλόπουλου) την ώρα ακριβώς που έφθαναν στο Προεδρικό… σοκολατάκια, για να τους γλυκάνει όλους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Οι συσκέψεις της σύσκεψης

Κάθε λίγο και λιγάκι ο κ. Τσίπρας αποχωρούσε από την αίθουσα των συσκέψεων όπου συνεδρίαζαν οι πολιτικοί αρχηγοί και πήγαινε στο διπλανό γραφείο του γενικού γραμματέα της Προεδρίας της Δημοκρατίας Γ. Γεννηματά είτε για να τηλεφωνήσει σε ξένους ηγέτες είτε για να συνομιλήσει με τον Π. Λαφαζάνη (που κλήθηκε και αυτός ξαφνικά στο Προεδρικό) είτε για να συσκεφθεί ξεχωριστά με τους συνεργάτες του Ν. Παππά και Γ. Σακελλαρίδη. Με δυο λόγια, ο κ. Τσίπρας έκανε και άλλες συσκέψεις κατά τη διάρκεια της σύσκεψης αφήνοντας τους άλλους να συζητούν μόνοι τους και βεβαίως να καθυστερούν να λάβουν αποφάσεις, αφού πώς ήταν δυνατόν να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση με τον Πρωθυπουργό να βρίσκεται σε άλλη αίθουσα, είτε να τηλεφωνεί είτε να συσκέπτεται με συνεργάτες του;


Σαντουιτσάκια και… Βαρουφάκης

Εκτός από τα όσα είπαν πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες της «Αίθουσας πολιτικών αρχηγών» (έτσι τη βάφτισαν από την εποχή του Χρ. Σαρτζετάκη), θα πρέπει να σας μεταφέρω ότι οι πολιτικοί αρχηγοί δεν πέρασαν και άσχημα όλες αυτές τις ώρες. Και τα σαντουιτσάκια τους έφαγαν (δύο φορές) και τους χυμούς τους ήπιαν και χαλαρές συζητήσεις έκαναν για τα παιδιά τους που δεν τα βλέπουν λόγω των γεγονότων, με τον κ. Τσίπρα να τους λέει με καμάρι ότι ο γιος του θα πάει εφέτος στην πρώτη δημοτικού και με τη Φώφη Γεννηματά να συμπληρώνει ότι το παιδί της ψήφισε για πρώτη φορά στο δημοψήφισμα (αλλά δεν είπε τι ψήφισε), ακόμη και για τον Γιάνη Βαρουφάκη που τον είχε απολύσει από το πρωί ο κ. Τσίπρας. Εδώ θα πρέπει να σας πω ότι υπήρξε από όλους ανακούφιση που απομακρύνθηκε ο κ. Βαρουφάκης από το υπουργείο Οικονομικών και να σας αποκαλύψω ότι «σε κάθε e-mail που μας έστελναν οι θεσμοί πάντοτε υπήρχαν παράπονα και γκρίνια για τον Βαρουφάκη». Δεν θα σας πω ποιος το έλεγε και το ξαναέλεγε αυτό (αφού έχω δεσμευτεί) αλλά, αν ανατρέξετε να βρείτε ποιος ήταν αυτός που έθεσε θέμα Βαρουφάκη σε Υπουργικό Συμβούλιο και σε συσκέψεις στο Μαξίμου, θα καταλάβετε.

Το μέλλον της ΝΔ

Μη νομίσετε ότι οι συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο δεν πέρασαν και αυτοί καλά. Αν εξαιρέσουμε τα πρώτα λεπτά καχυποψίας που δεν μιλούσε ο ένας στον άλλον, εν συνεχεία έγιναν αυτό που λέμε «μια ωραία ατμόσφαιρα». Και ας παιζόταν εκείνη την ώρα η τύχη της χώρας μας. Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι νεοδημοκράτες, που ήταν και οι περισσότεροι, αφού θέλησε ξαφνικά και χωρίς να ειδοποιήσει κανέναν να έρθει στο Προεδρικό Μέγαρο και να συμπεριληφθεί στη λίστα «συνεργάτης αρχηγού» και ο Νίκος Καραχάλιος, πάλαι ποτέ επικεφαλής Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ. Να σκεφθείτε ότι δεν τον άφηνε η φρουρά να εισέλθει στο Προεδρικό Μέγαρο και χρειάστηκαν τρεις βουλευτές (Καραγκούνης, Πλακιωτάκης και Σταϊκούρας) να φύγουν από την αίθουσα και να πάνε στην πύλη για να πουν στη φρουρά «εντάξει, δικός μας είναι αυτός, αφήστε τον να περάσει». Οι νεοδημοκράτες ήταν αναγκασμένοι όσο περνούσε η ώρα να απαντούν (ή να προσπαθούν να απαντούν) και σε δύσκολες ερωτήσεις των άλλων συνεργατών του τύπου «ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ;» ή «ποιοι ως τώρα θεωρούνται φαβορί για την αρχηγία;» ή ακόμη «αν θα είναι υποψήφιοι η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Κώστας Μπακογιάννης». Αλλά και ο Δ. Καρύδης του ΠαΣοΚ έπρεπε να απαντήσει στις ερωτήσεις ποιος θα τον αντικαταστήσει στον Τομέα Επικοινωνίας ή αν η Συλβάνα Ράπτη προορίζεται για σύμβουλος Επικοινωνίας της Φώφης Γεννηματά. Το μόνο που είπε είναι ότι βλέπει κάπως δύσκολο πρόεδρος να είναι γυναίκα και εκπρόσωπος γυναίκα, αλλά ήταν δική του εκτίμηση.

HeliosPlus