Ο ελληνικός λαός με μεγάλη πλειοψηφία έδωσε την δυνατότητα στον Πρωθυπουργό, να διαπραγματευτεί μια νέα συμφωνία που θα στηρίζεται στις υποσχέσεις που έδωσε. Οι πολίτες αγνόησαν όσους επισήμαναν τους κινδύνους που δημιουργεί η σημερινή κατάσταση και θεώρησαν ότι δεν είναι υπαρκτός ο κίνδυνος εξόδου από το ευρώ.

Είναι σαφές όμως,ότι σε ένα μεγάλο τμήμα της κοινωνίας, έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη προς την Ευρώπη και τους θεσμούς της. Οι δραματικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των πολιτών τα τελευταία χρόνια,έχουν επιδράσει καθοριστικά στις επιλογές και την ψυχοσύνθεση τους. Εξίσου σαφές είναι ότι έκλεισαν τα αυτιά τους στα σήματα κινδύνου που εξέπεμπαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καθώς εξακολουθούν να τα θεωρούν υπεύθυνα για τη σημερινή κατάσταση της χώρας. Η αναδιάταξη και η προσαρμογή της αντιπολίτευσης στα νέα δεδομένα είναι αναπόφευκτη. Το επιβεβαιώνει και η παραίτηση Σαμαρά από την ηγεσία της ΝΔ,που δρομολογεί καθοριστικές εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνεπάγεται όμως και μια βαριά ευθύνη για τον Πρωθυπουργό. Διακήρυξε σε όλους τους τόνους, στη σύντομη διάρκεια της προεκλογικής διαδικασίας, ότι στόχος του είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ και η επίτευξη συμφωνίας μέσα σε 48 ώρες. Η εντολή που πήρε από την ψήφο των πολιτών, του δίνει την απόλυτη πρωτοβουλία των κινήσεων.

Από εδώ και πέρα αυτός έχει πλέον την ευθύνη να υλοποιήσει όσα υποσχέθηκε. Να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, μέσα σε ελάχιστο χρόνο, που θα είναι καλύτερη από όσες του προτάθηκαν από τους ευρωπαίους εταίρους.

Η κατάσταση της χώρας είναι απολύτως οριακή. Με κλειστές τις τράπεζες,με την οικονομία σε πλήρη ασφυξία, με τις επιχειρήσεις ημιθανείς,με τον τουρισμό τη βαριά βιομηχανία της χώρας να πλήττεται από την αβεβαιότητα,είναι προφανές ότι τα χρονικά περιθώρια είναι ελάχιστα και ο κίνδυνος του ατυχήματος ορατός.

Η ελευθερία κινήσεων λοιπόν που του δίνει η ψήφος των πολιτών, έχει πολύ συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Οι πολίτες ελπίζουν ότι δεν θα τους διαψεύσει, ότι δεν θα τον σπαταλήσει σε ατέρμονες και πάλι διαπραγματεύσεις και συγκρούσεις. Έχει την ιστορική ευθύνη να διατηρήσει τη χώρα στην Ευρώπη και το ευρώ και να αποδείξει ότι μπορεί επιτέλους χωρίς κραυγές και χωρίς αδιέξοδες αντιπαραθέσεις με τους ευρωπαίους να τηρήσει όσα υποσχέθηκε.

ΤΟ ΒΗΜΑ