Προκηρύσσοντας δημοψήφισμα, οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θεώρησαν ότι, επειδή είμαστε απόγονοι του Πυθαγόρα, θα μπορούσαμε εμείς οι ψηφοφόροι να τετραγωνίσουμε τον κύκλο αντί αυτών που απέτυχαν παταγωδώς μετά από 6 μήνες ατέρμονων διαπραγματεύσεων. Και πράγματι, εμείς ως ψηφοφόροι, επιστρέψαμε τον κύκλο μη τετραγωνισμένο στην κυβέρνηση ζητώντας της να διαπραγματευτεί, ει δυνατόν, μία καλύτερη συμφωνία. Αυτό δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα υπέρ του ΟΧΙ.

Δυστυχώς όμως, ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος. Αυτή τη στιγμή, τα ταμειακά διαθέσιμα των τραπεζών είναι περίπου 500 εκ Ευρώ (σύμφωνα με την Telegraph: http://uk.businessinsider.com/greek-banks-only-have-500-million-euros-left-2015-7?r=US).

Αν υποθέσουμε ότι από αύριο το πρωί, 2,8 εκ. ψηφοφόροι, δηλαδή ένα μετριοπαθές 28,3% των εγγεγραμένων ψηφοφόρων, πανικοβάλλεται και στήνεται στις ουρές των ΑΤΜ για τα 60 Ευρώ που του αναλογούν ημερησίως, τότε σε 3(!!!) ημέρες οι τράπεζες θα έχουν ξεμείνει από χρήματα και επομένως θα καταρρεύσουν (σημείωση: σε απλά μαθηματικά, 2,8 εκ. επί 60 επί 3 = 500 εκ. περίπου). Ακόμα και εαν τα διαθέσιμα είναι, σύμφωνα με την κα Κατσέλη, 1 δις. Ευρώ, τότε ακολουθώντας το παραπάνω σκεπτικό μας, αυτά θα εξαντληθούν σε 6 ημέρες. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση, παρά το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος, δεν έχει την πολυτέλεια να κάνει το «σκληρό καρύδι». Πρέπει σήμερα το βράδυ ή αύριο το πρωί το αργότερο, να καταλήξει σε συμφωνία με τους Θεσμούς (εδώ κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι οι Θεσμοί, για το καλό το δικό μας και της Ευρωζώνης, είναι διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν περαιτέρω μαζί μας). Αυτό θα μας δώσει άμεσα την δυνατότητα να επιτύχουμε αύξηση της ρευστότητας μέσω του Emergency Liquidity Assistance (ELA) από Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτή προκρίνουμε ως την μόνη ρεαλιστική λύση για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες μας.

Οι κκ Κώστας Μήλας και Χρυσόστομος Φλωράκης είναι καθηγητές Χρηματοοικονομικών, University of Liverpool (UK)