Απίστευτο. Την ώρα που θα μεταδίδονται τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, δηλαδή γύρω στις 8 το βράδυ της Κυριακής, ο Γιάνης Βαρουφάκης (φωτογραφία) θα υποβάλει αίτημα, μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος, για χρηματοδότηση από τον ELA. Ούτε καν θα περιμένει να δει τι θα βγάλει η κάλπη. Την αποκάλυψη αυτή κάνει ο υπουργός Οικονομικών αφού, όπως αναφέρει, «τα χρήματα στις τράπεζες φτάνουν ως τη Δευτέρα το απόγευμα και για τον λόγο αυτόν θα πρέπει να στραφούμε στον σχεδιασμό της επανεκκίνησης των τραπεζών». Δεν αποκαλύπτει το ποσό που θα ζητηθεί, δεν γνωρίζει αν θα εγκριθεί από την ΕΚΤ, αλλά αναφέρει ότι η συζήτηση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα γίνει τη Δευτέρα το μεσημέρι. Το πρόβλημα είναι ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν θα είναι υπουργός Οικονομικών τη Δευτέρα, αν στο δημοψήφισμα υπερισχύσει το «Ναι»: «Αν είναι «Ναι», εγώ έχω ήδη φύγει από τη Δευτέρα, δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, αλλά εγώ θα έχω φύγει…» έλεγε την Παρασκευή το απόγευμα, λίγο πριν από τις δύο συγκεντρώσεις για το δημοψήφισμα στο κέντρο της Αθήνας.
nnn
Αλλά μη νομίζετε ότι ο κ. Βαρουφάκης θα είναι ο μοναδικός υπουργός που θα φύγει από την κυβέρνηση σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα. Να είστε βέβαιοι ότι θα ακολουθήσουν αμέσως και οι υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας, με πρώτο τον Π. Λαφαζάνη. Αμέσως μετά δεν αποκλείεται να αποχωρήσει και ο Πάνος Καμμένος (με αφορμή ότι περικόπτονται οι αμυντικές δαπάνες) και διάφοροι άλλοι. Και τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας, έπειτα από τόσες αποχωρήσεις; Οι υπουργοί πάντως που δηλώνουν από τώρα ότι θα αποχωρήσουν, αρχίζουν να συζητούν σοβαρά πλέον το ενδεχόμενο για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικού σκοπού, δηλαδή μιας κυβέρνησης από πολιτικούς γενικής αποδοχής συνεπικουρούμενους από τεχνοκράτες με μία και μόνο αποστολή: να κλείσουν τη συμφωνία, αλλά και να πάρουν την ευθύνη για τα μέτρα που θα έρθουν. Αν όμως επικρατήσει το «Οχι», μη νομίζετε ότι τα πράγματα θα είναι εύκολα για την κυβέρνηση, με κλειστές τις τράπεζες και τα ταμειακά αποθέματα να έχουν ήδη εξαντληθεί. Συνεπώς, όπως λένε οι γνωρίζοντες, μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τον κ. Τσίπρα.


Διορισμοί της τελευταίας στιγμής

Ισως θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν ότι οι διορισμοί τους στην κυβέρνηση που γίνονται τούτες τις ημέρες μπορεί να ακυρωθούν αν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές. Γιατί το επισημαίνω αυτό; Το τελευταίο διάστημα, μέσα στην αναμπουμπούλα του δημοψηφίσματος, την ώρα που η χώρα βυθίζεται και ο κόσμος ξεροσταλιάζει μπροστά από ΑΤΜ, ορισμένοι επιμένουν να διορίζουν. Θέλετε παραδείγματα; Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου προσλαμβάνει… τεχνικό σύμβουλο για λογαριασμό του Γενικού Γραμματέα της Βουλής με 2.200 ευρώ μηνιαίως. Σύμφωνα με την απόφαση (αριθ. πρωτ. 9377, ημερομηνίας 30 Ιουνίου 2015) του Γενικού Γραμματέα της Βουλής ανατίθεται στον Ε. Μ. η παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών τεχνικού συμβούλου. Τώρα, θα πείτε, τι σημαίνουν «ανεξάρτητες υπηρεσίες»; Στην απόφαση αναφέρεται επί λέξει: «Οι υπηρεσίες του δεν συνδέονται με τον τόπο και το ωράριο των υπηρεσιών της Βουλής»! Δηλαδή μπορεί και να μην έρχεται στην υπηρεσία του ή να έρχεται όποτε θέλει;
nnn
Αλλά και ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος προχώρησε, όπως διαβάζω στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», σε «τακτοποίηση» υπαλλήλων στο υπουργείο του, λίγη ώρα μάλιστα αφότου αποχώρησε από το υπουργείο του ο Πρωθυπουργός και μετά τη δήλωσή του ότι «οι Ενοπλες Δυνάμεις διασφαλίζουν τη σταθερότητα στο εσωτερικό». Μια δήλωση που προκάλεσε σάλο καθώς και σοκ, όπως ανέφερε με ανακοίνωσή της η ΝΔ, και στην κοινή γνώμη. Πρόκειται για την «τακτοποίηση» 160 νυχτοφυλάκων, καθαριστριών, εργατών, φορτοεκφορτωτών, κλητήρων, βοηθών αποθηκάριων, τραπεζοκόμων, πλυντών μαγειρικών σκευών και επιτηρητών αγωγών καυσίμου. Μαθαίνω επίσης ότι ήταν προσωπικό της κατηγορίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης, το οποίο βρισκόταν σε καθεστώς διαθεσιμότητας. Με δυο λόγια, έγιναν 160 διορισμοί, παραμονές δημοψηφίσματος.


Και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα;

Τώρα αν πρόκειται για καψώνια ή όχι δεν ξέρω, αλλά έχω να σας αφηγηθώ δύο ιστορίες: Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς είχε «απαγορεύσει» στον πρώην, πλέον, πρέσβη μας στο Βερολίνο Πάνο Καλογερόπουλο να επιστρέψει και να μαζέψει τα πράγματά του προτού μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα στις 7 Ιουλίου ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ισως να φοβόταν ότι θα… μολύνει την πρεσβεία. Ελπίζουμε τώρα που η προγραμματισμένη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας αναβλήθηκε, λόγω των συνθηκών, να επιτραπεί στον πρέσβη η… έξοδος από τη χώρα.
nnn
Αμ το άλλο; Ο μόνιμος αντιπρόσωπός μας στον ΟΟΣΑ Γεώργιος-Στυλιανός Πρεβελάκης «διετάχθη» την περασμένη Τετάρτη να εγκαταλείψει το πόστο του μέσα σε 24 ώρες. Φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι θα παραδώσει στον 80χρονο (θα τα συμπληρώσει την επόμενη χρονιά) ομότιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γεώργιο Κριμπά. Η απόφαση για την αντικατάσταση έχει ληφθεί, αλλά η διαταγή να φύγει ο κ. Πρεβελάκης εντός 24ώρου μου ακούγεται ελαφρώς στρατιωτικής φύσεως…

HeliosPlus