Το δημοψήφισμα δεν είναι τελικά αυτό το ανόητο και ακαταλαβίστικο ερώτημα που εφηύρε η Βουλή με τη στήριξη των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, της Χρυσής Αυγής και των ΑΝΕΛ. Αλλά δεν είναι καν ευρώ ή δραχμή. Είναι κάτι πολύ χειρότερο. Το παραδέχθηκε ο κ. Τσίπρας και διαπράττει ένα τεράστιο πολιτικό έγκλημα. Χωρίζει τους Ελληνες σε αξιοπρεπείς και συνενόχους.
Ο κ. Τσίπρας επενδύει στη διχόνοια, στην απελπισία και στον λαϊκισμό που τον έφεραν στην εξουσία. Το 36% που έλαβε τον Ιανουάριο ήταν στην ουσία μια χορηγία ενός αποτυχημένου πολιτικού συστήματος και «επιτέθηκε», ενδεχομένως σωστά, στο κράτος.
Με την επιτυχημένη αυτή συνταγή θέτει το εκβιαστικό και διχαστικό δημοψήφισμα: αξιοπρέπεια ή συνενοχή. Σε αυτό καλούμεθα να απαντήσουμε.
Συνενοχή λοιπόν είναι ο διορισμός συγγενών και φίλων ακόμη και τις ημέρες προκήρυξης του δημοψηφίσματος και κλεισίματος των τραπεζών. Οπως ακριβώς γινόταν από όλες τις άλλες κυβερνήσεις στο παρελθόν.
Συνενοχή είναι τα ψέματα με τα οποία υφάρπαξαν την ψήφο των πολιτών που πίστεψαν σε μια πραγματική αλλαγή: τέλος στον ΕΝΦΙΑ, 13η σύνταξη, άμεση αύξηση κατώτατου μισθού, 12.000 αφορολόγητο –η λίστα τεράστια.
Συνενοχή είναι όταν συνεχίζεις τα ψέματα: δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουν οι τράπεζες, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει capital control, είμαστε κοντά στη συμφωνία, θα κατατεθούν πλήρως οι συντάξεις, η Βουλή θα λειτουργεί δημοκρατικά, χωρίς π.χ. πράξεις νομοθετικού περιεχομένου –και αυτή η λίστα τεράστια.
Συνενοχή είναι να ψεύδεσαι για την ευθύνη σου και να ισχυρίζεσαι ότι φταίνε μόνο οι εταίροι. Συνενοχή είναι να κλείνεις τις τράπεζες, να ισχυρίζεσαι ότι την Τρίτη θα ξανανοίξουν και ότι οι καταθέσεις είναι εγγυημένες. Ο κ. Τσίπρας έκλεισε τις τράπεζες, όχι οι εταίροι και με αυτή την κυβέρνηση δεν θα ξανανοίξουν.
Αξιοπρέπεια, από την άλλη πλευρά, είναι να αναλαμβάνεις τις ευθύνες σου και να προσαρμόζεσαι στις υπάρχουσες συνθήκες. Αξιοπρέπεια είναι ότι εμείς, η νέα γενιά, θέλουμε να κοιτάμε τους εταίρους μας στα μάτια και να μας σέβονται.
Αξιοπρέπεια είναι ότι θέλουμε να πληρώσουμε τα χρέη μας και ότι σεβόμαστε τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και λειτουργίας των πολιτισμένων κρατών. Αξιοπρέπεια είναι να θέλουμε ίσες ευκαιρίες εργασίας και να μη θέλουμε να είμαστε πελατάκια πολιτικών. Αξιοπρέπεια είναι η ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα και όχι ένα σταλινικού είδους κράτος.
Η αξιοπρέπεια δεν δηλώνεται, κερδίζεται. Και όταν ένας πολιτικός δεν μπορεί να εκπληρώσει αυτά που υπόσχεται παραιτείται. Μπορεί να μην έχει πετύχει αλλά κερδίζει την αξιοπρέπειά του.
Οι πολίτες ας αποφασίσουν λοιπόν αν το «Οχι» ή το «Ναι» είναι τελικά αξιοπρέπεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ