Το σουρεαλιστικό ανέκδοτο περιγράφει ανάγλυφα την κατάστασή μας: ένας ιδιόρρυθμος παπαγάλος και ένας χαζοχαρούμενος επιβάτης που τον μιμείται ταξιδεύουν στην πρώτη θέση ενός αεροπλάνου κάνοντας υπερβολική φασαρία. Χύνουν τα ποτά στο πάτωμα, πειράζουν τις αεροσυνοδούς, πετούν ψωμάκια ο ένας στον άλλον, κοροϊδεύουν τους άλλους επιβάτες. Η αρχισυνοδός που καλείται να παρέμβει τους προειδοποιεί ότι αν συνεχίσουν θα υποστούν τις συνέπειες. Ο παπαγάλος δεν «μασάει», συνεχίζει τους λεονταρισμούς προκαλώντας χάος στο αεροπλάνο, το ίδιο και ο συνεπιβάτης του. Αποτέλεσμα: o πιλότος ανοίγει την πόρτα του αεροσκάφους και τους σπρώχνει στο κενό. Ο επιβάτης αρχίζει να πέφτει σαν πέτρα ενώ πετώντας δίπλα του ο παπαγάλος τον ρωτά: «Καλά, εσύ δεν έχεις φτερά;». «Οχι» απαντάει εκείνος με αγωνία. «Και καλά, τότε γιατί έκανες τον μάγκα;».
Ο κ. Τσίπρας εξελέγη Πρωθυπουργός επειδή υποσχέθηκε στον κόσμο τον ουρανό με τ’ άστρα. Από τις πρώτες επαφές με τους ξένους αντιλαμβάνεται ότι όσα πίστευε περί κατάρρευσης των αγορών μετά από ένα Grexit ήταν όνειρα θερινής νυκτός αλλά συνεχίζει να «πουλάει τρέλα» μπας και πείσει την κυρία Μέρκελ να τον βγάλει από το αδιέξοδο με μια καλή συμφωνία.
Η συμφωνία που φαίνεται να επιτυγχάνει ο κ. Τσίπρας έπειτα από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων και ενώ η οικονομία βυθιζόταν συνεχώς είναι κατώτερη των προσδοκιών του. Και αντιλαμβάνεται με τρόμο ότι δεν θα μπορούσε να την περάσει από την ΚΟ του κόμματός του. Αλλά και αν ψηφιζόταν θα ήταν πολύ δύσκολο και την εφαρμόσει η κυβέρνηση των υποσχέσεων αφού τα μέτρα που θα περιελάμβανε θα ήταν σκληρά.
Για να αποφύγει τις αναπόδραστες συνέπειες, ο κ. Τσίπρας αποφασίζει να κάνει «σάλτο μορτάλε». Λίγα 24ωρα προτού λήξει το μνημόνιο, φεύγει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ρίχνει την επικίνδυνη ζαριά του δημοψηφίσματος, χωρίς να έχει αντιληφθεί τις τρομακτικές συνέπειες των πράξεών του. Σε λίγες ώρες κλείνουν οι τράπεζες ενώ η χώρα μένει στον αέρα χωρίς την ομπρέλα του μνημονίου, οδηγείται στη χρεοκοπία και δεν πληρώνει τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ του ΔΝΤ.
Η χρεοκοπία της Ελλάδας γίνεται πρώτο θέμα σε όλες τις εφημερίδες και τα δελτία ειδήσεων του κόσμου, οι τουρίστες ακυρώνουν μαζικά τις αφίξεις τους ή αναχωρούν άρον-άρον, η εμπορική αγορά παγώνει ενώ ουρές σχηματίζονται σε όλη τη χώρα έξω από τα σουπερμάρκετ, τα βενζινάδικα και τα υποκαταστήματα των τραπεζών όπου οι συνταξιούχοι περιμένουν ώρες για να πάρουν μια προκαταβολή της σύνταξής τους.
Ο κ. Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι είτε το ΝΑΙ βγει από την κάλπη είτε το ΟΧΙ, η κυβέρνηση είναι υπό προθεσμία γιατί έχει χάσει παντελώς την αξιοπιστία της με τους εταίρους ενώ η καταστροφή κινδυνεύει να ολοκληρωθεί με το κούρεμα των καταθέσεων των πολιτών.
Ο Πρωθυπουργός έσπρωξε τη χώρα στο κενό και προσπαθεί τώρα να βγάλει… φτερά μπας και κάνει πιο ομαλή τη συντριβή της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ