Θα ψηφίσω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα. Η ψήφος μου δεν αφορά στο ψευδές και ανύπαρκτο ερώτημα που κακοτυπώθηκε στο ψηφοδέλτιο. Δεν θέλω περισσότερους φόρους, δεν θέλω υφεσιακά μέτρα, αυτά τα οποία αποδέχθηκε «πλήρως» με την καθυστερημένη υπογραφή του, στις 30 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός της χώρας μου.
Θα ψηφίσω ΝΑΙ στο δημοψήφισμα γιατί αρνούμαι στη βία της εξουσίας να απαλλοτριώσει την έλλογη κρίση μου. Διατηρώ το δικαίωμα να ερμηνεύω τα πολιτικά διακυβεύματα ως σκεπτόμενος πολίτης σε καθεστώς δημοκρατίας. Δεν αποδέχομαι στιγματισμό. Δεν στιγματίζω.
Δεν θα ψηφίσω ΝΑΙ μόνο επειδή θέλω να μείνει η χώρα μου στο ευρώ. Περισσότερο, θέλω να μείνει η χώρα μου στην κοινότητα του ευρώ, κοινότητα ανθρώπων και θεσμών. Θέλω να εξακολουθήσουμε να συμβαλλόμαστε και να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση αυτής της συλλογικής ταυτότητας. Θέλω να αναπνέουμε στην Ευρώπη. Να διατηρήσουμε το δικαίωμα να κάνουμε αυτόν τον αέρα πιο καθαρό, μαζί με τους άλλους λαούς, με αλληλοσεβασμό των δημοκρατικών μας επιλογών και της δημοκρατικής εθνικής εκπροσώπησης μεταξύ όλων. Δεν καταδέχομαι ότι η αυθεντία της δημοκρατίας ανήκει μόνο στη χώρα μου.
Δεν θα ψηφίσω ΝΑΙ επειδή φοβάμαι. Δεν θα ψηφίσω ΝΑΙ για να χάσω λιγότερα προνόμια ή κεκτημένα. Δεν θα ψηφίσω ΝΑΙ επειδή υποκύπτω σε πιέσεις εκείνων που η εγχώρια εξουσία μού εμφανίζει ως εχθρούς της πατρίδας μου.
Θα ψηφίσω ΝΑΙ επειδή δεν πιστεύω ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Θα ψηφίσω ΝΑΙ από αυτοπεποίθηση και πεποίθηση στη δυνατότητα έντιμης συνεννόησης. Από πεποίθηση στις δυνάμεις μας να σταθούμε στα πόδια μας και να ξαναχτίσουμε τον τόπο μας χωρίς εκβιασμούς, χωρίς επαιτεία. Θα ψηφίσω ΝΑΙ από μια συγκεκριμένη πεποίθηση για την προσωπική και την συλλογική αξιοπρέπεια.
Θα ψηφίσω ΝΑΙ γιατί πιστεύω ότι οριακές στιγμές όπως αυτή μπορεί να γίνουν στιγμές αυτογνωσίας. Γιατί μέσα στην ακραία δυσκολία δίνεται η ευκαιρία να προσπαθήσουμε να ξεπεράσουμε την ταλάντευση ανάμεσα στη μηχανιστική ιδεοληψία και στη χρόνια ανοχή και αναπαραγωγή στρεβλών πρακτικών στην πολιτική και την οικονομική μας ζωή.
Θα ψηφίσω ΝΑΙ γιατί θέλω να ανοίξει ο δρόμος της έντιμης συνεννόησης με τους άλλους και της ειλικρινούς κατανόησης του εαυτού μας. Με την πίστη ότι μέσα από την έκφραση του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη», μέσα από τον νηφάλιο και στιβαρό κόσμο των ανθρώπων του μόχθου, θα αναδειχθούν αύριο οι νέοι πολιτικοί που θα σαρώσουν το σάπιο πολιτικό μας σύστημα. Επιτέλους, η χώρα θα αποκτήσει πολιτική ηγεσία.
Θα ψηφίσω ΝΑΙ με κατανόηση και φιλία για όσους ψηφίσουν διαφορετικά. Θα αντισταθώ στους εμπόρους της εμφύλιας βίας. Και αύριο θα ζούμε όλοι μαζί στην ίδια χώρα. Θα ψηφίσω με πίστη στην αδελφότητα των ανθρώπων της χώρας μου και των λαών της Ευρώπης.
Ο κ. Αλέξης Καλοκαιρινός διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ