Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ του ελληνικού Στίβου στη «μεγάλη κατηγορία» του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου εθνικών ομάδων –θεσμός με βαθιές ρίζες, πάλαι ποτέ «Μπρούνο Ζάουλι» και σήμερα λειτουργικά αναμορφωμένος –υποδηλώνει ότι σε έναν εξόχως παραδοσιακό και ελκυστικό χώρο πνέει άνεμος αισιοδοξίας. Η επιτυχία της ελληνικής ομάδας με τη δεύτερη θέση και τη συγκομιδή 327 βαθμών –με είκοσι περίπου θέσεις βάθρου, από τις οποίες επτά πρωτιές –πρέπει να αποδοθεί στην καλή οργανωτική προετοιμασία, στην κάλυψη κάποιων κενών (παραμένουν αδύνατες οι πλευρές των μεσαίων αποστάσεων και μερικών ακόμη αγωνισμάτων). Σε επίπεδο επίλεκτων αθλητών και αθλητριών, διψήφιος ο αριθμός αυτών με διεθνή παρουσία. Αναγνωρίζεται και η ένταξη νέων προσώπων και των δύο φύλων που έχουν σαφείς δυνατότητες εξέλιξης και γενικά στη διαχείριση του έμψυχου υλικού από προπονητικής-τεχνικής πλευράς με υπευθυνότητα και προσφορά θετικού έργου. Να ένα γεγονός που ασφαλώς ενθουσιάζει τους πιστούς του Στίβου.
nnn
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ όμως να αγνοούμε ότι η περαιτέρω παραμονή στη μεγάλη κατηγορία του Κυπέλλου Ευρώπης θα είναι δύσκολη καθώς στην επόμενη διοργάνωση η ελληνική αποστολή για να παραμείνει εκεί ψηλά θα αντιμετωπίσει βαθμολογικά εθνικές ομάδες ισχύος Ισπανίας, Ιταλίας, Λευκορωσίας, Τσεχίας. Κάποιες ελπίδες υπάρχουν σε άμεση συσχέτιση με την πρόοδο των νέων αθλητών-αθλητριών, τη διατήρηση των πρωταγωνιστών σε υψηλό επίπεδο και το «μάζεμα» σε αρκετά αγωνίσματα στα οποία έγινε ήδη αναφορά.
nnn
ΤΟ «ΑΝΤΙΟ» μιας από τις πιο σημαντικές μορφές του ελληνικού Στίβου επί μια εικοσαετία, του Περικλή Ιακωβάκη, εμπεριέχει ευνόητη συγκινησιακή φόρτιση για τόσο πολλούς που εκτιμήσανε το ήθος και το σθένος του. Αλλά δεν πρέπει –δεν θα είναι προς όφελος του εθνικού αθλητισμού –να μπει ως ιστορία τελεία και παύλα. Ο άνδρας αυτός μπορεί να προσφέρει και μετά το κρέμασμα των «σπάικς» πολύτιμες υπηρεσίες, αυτονόητες και ουσιαστικές, στον ελληνικό Στίβο. Ο Περικλής Ιακωβάκης είναι θέμα Τιμής και καλώς εννοουμένου αθλητικού-εθνικού συμφέροντος να συνεχίσει την κατάθεση «έργου καλού» καθώς είμαστε βέβαιοι ότι είναι πρόθυμος δημιουργικής συνέχισης στην άλλη πλευρά του στιβικού λόφου. Ο αγώνας του Ιακωβάκη επιβάλλεται να συνεχισθεί ως λογική νομοτέλεια. Η «πρεπιά», όπως λένε στην Κρήτη.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ