Το κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή capital controls κατέδειξαν με τον πλέον ξεκάθαρο ίσως τρόπο το γεγονός ότι πολλά πράγματα που θεωρούσαμε ως σήμερα δεδομένα στην καθημερινότητά μας δεν είναι. Η πιο απλή, συνηθισμένη πράξη, δηλαδή το να έχει κανείς πρόσβαση στα χρήματά του, το να πηγαίνει στα ΑΤΜ οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και να σηκώνει 100, 180 ή 300 ευρώ για να πληρώσει τους λογαριασμούς του, να κάνει τα οικογενειακά ψώνια στο σουπερμάρκετ ή να περάσει το Σαββατοκύριακό του, ξαφνικά δεν ισχύει. Το κλείσιμο των τραπεζών σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, όπου σχεδόν όλες οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά, αφορά όλους, έχοντες και μη έχοντες. Επηρεάζει όλη την οικονομική αλυσίδα στην παραγωγή και την αγορά, από την προμήθεια πρώτων υλών και την τροφοδοσία των καταστημάτων με αγαθά ως την πληρωμή των εργαζομένων και την ψυχολογία των καταναλωτών. Προκαλεί ανασφάλεια και ανησυχία για το μέλλον, ένα μέλλον που έπαψε να είναι προβλέψιμο για όλους μέσα σε μια νύχτα. Για πόσον καιρό θα μείνουν κλειστές οι τράπεζες; Τι θα γίνει όταν την άλλη εβδομάδα τελειώσουν τα μετρητά; Πώς και πότε θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι; Θα αντέξουν οι επιχειρήσεις και για πόσον καιρό με μειωμένα έσοδα; Θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι;
Αίφνης τα μεγέθη αποκτούν άλλη αξία. Το 50άρικο που δίνουν τα ΑΤΜ έχει άλλη αξία και το υπόλοιπο των 300 ευρώ στον λογαριασμό εξαντλείται πιο δύσκολα. Ανατροπές παρόμοιες με αυτές που συμβαίνουν σε εξαιρετικά έκτακτες καταστάσεις, όπως πόλεμος, σεισμός ή άλλη φυσική καταστροφή.
Μόνο που ευτυχώς ακόμη η παρούσα κατάσταση είναι αντιστρέψιμη. Βεβαίως η επιστροφή στην κανονικότητα δεν θα είναι απλή υπόθεση. Θα πάρει πολύ καιρό για να επιστρέψουμε, αν θα επιστρέψουμε, εκεί που ήμασταν.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι έχουν διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι το δημοψήφισμα είναι για την παραμονή ή όχι της χώρας στο ευρώ. Θεωρούν το «Οχι» ως μια επιλογή που αυτομάτως θέτει τη χώρα εκτός ευρώ και προετοιμάζονται για το Grexit. Και αν οι σκηνές των συνταξιούχων να σχηματίζουν ατελείωτες ουρές έξω από τις τράπεζες για να πάρουν 120 ευρώ για μια εβδομάδα, σοκάρουν, σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ δεν θα προκαλούν καν εντύπωση.
Ενα ηχηρό «Ναι» στο αυριανό δημοψήφισμα είναι λοιπόν η τελευταία ευκαιρία για να επιστρέψει η χώρα στην κανονικότητα και να συνεχίσει να βλέπει το μέλλον με αισιοδοξία.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ