Σήμερα θα σας περιγράψω τι γίνεται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες του Προεδρικού Μεγάρου, τι επαφές έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τι λέει κατ’ ιδίαν στους συνομιλητές του, ποιες είναι οι απόψεις του για το δημοψήφισμα, τι θα κάνει από τη Δευτέρα και κυρίως πώς εξελίσσονται σήμερα οι σχέσεις του με τον Αλ. Τσίπρα, τον άνθρωπο που τον πρότεινε για το ύπατο αξίωμα της χώρας.
nnn
Ο Πρ. Παυλόπουλος (φωτογραφία) τάσσεται ανοιχτά υπέρ του «Ναι» στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες του και κατακρίνει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την κυβέρνηση. Τώρα, θα ρωτήσετε, γιατί δεν βγαίνει να το ανακοινώσει δημοσίως; Δεν το κάνει, όπως μαθαίνω, λόγω των περιορισμένων αρμοδιοτήτων που έχει, αλλά βρίσκει τρόπους να το εκφράσει κλιμακώνοντας τις δηλώσεις του υπέρ του ευρώ. Για παράδειγμα, δηλώνει ότι «το δημοψήφισμα διχάζει και είναι μονόδρομος η παραμονή μας στο ευρώ». Ακούστηκε μάλιστα να λέει σε συνεργάτες του: «Θα κλιμακώσω τις δηλώσεις μου ως την Κυριακή με τον πιο ηχηρό τρόπο».

nnn
Από την Παρασκευή που σταμάτησε η διαπραγμάτευση ο κ. Παυλόπουλος βρισκόταν στα τηλέφωνα. Στην ουσία ήταν ο μόνος που είχε επαφή με τον έξω κόσμο, δηλαδή με τους Γερμανούς, τους Κυπρίους αλλά και με τους δανειστές. Αυτός ήταν, όπως ειπώθηκε, που μεσολάβησε ώστε να γίνει το τελευταίο Eurogroup, ειδοποιώντας παράλληλα τον κ. Τσίπρα να αξιοποιήσει την τελευταία αυτή ευκαιρία. Εμφανίζεται απογοητευμένος και προβληματισμένος που ο κ. Τσίπρας δεν την αξιοποίησε. Εν συνεχεία επικοινωνεί με τον Πρόεδρο της Κύπρου Ν. Αναστασιάδη για να τον… καθησυχάσει που ορισμένοι στην κυβέρνηση κατηγορούν την Κύπρο ότι συντάχθηκε με το μέρος των… δανειστών.
nnn
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ωστόσο έχει και παράπονα. Παράπονα από πολιτικούς και συνταγματολόγους που του ζητούσαν είτε να παραιτηθεί είτε να μην υπογράψει το διάταγμα για το δημοψήφισμα λέγοντας στους συνεργάτες του ότι όλοι αυτοί έπρεπε να είναι πιο προσεκτικοί αφού γνωρίζουν πολύ καλά το Σύνταγμα και τις αρμοδιότητες που έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Εκείνο που φάνηκε να καθησυχάζει τον κ. Παυλόπουλο ήταν όταν πήρε στα χέρια του την Τετάρτη το βράδυ τις πρώτες δημοσκοπήσεις για το δημοψήφισμα. Ηταν ενθαρρυντικές. Γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν είναι καθόλου βέβαιον ότι η κατάσταση στο Προεδρικό Μέγαρο θα είναι τη Δευτέρα η ίδια όπως είναι σήμερα.
nnn
Περισσότερη όμως σημασία έδωσε στη συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο των Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλη. Θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω τι ακριβώς ειπώθηκε, σεβόμενος το αυστηρό πρωτόκολλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας που δεν κοινοποιεί συζητήσεις. Ο Πρόεδρος έδειξε τη δυσφορία του για όλα όσα συμβαίνουν με τις τράπεζες κλειστές και τα capital controls και ρώτησε ευθέως την κυρία Κατσέλη: «Ως πότε θα υπάρχουν λεφτά στα ΑΤΜ;». Η κυρία Κατσέλη του είπε ευθύς αμέσως «Ως την Τρίτη» και βάλθηκε να του εξηγεί τι πρέπει να γίνει αμέσως, ανεξάρτητα, όπως ανέφερε, από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ώστε να μη βρεθούμε σε πραγματική τραγωδία. Τα είπε αυτά η κυρία Κατσέλη στον κ. Τσίπρα; Ποιος ξέρει…
nnn
Πάση θυσία, είπε η κυρία Κατσέλη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, από τη Δευτέρα κιόλας το πρωί, να προσπαθήσουμε ώστε η ΕΚΤ να αυξήσει το όριο της ρευστότητας γιατί από την Τρίτη το πρωί θα έχουμε σοβαρότατο πρόβλημα. Δεύτερον, πρέπει να υπάρξει το γρηγορότερο δυνατόν συμφωνία στη βάση των προτάσεων που κατέθεσαν και οι δύο πλευρές και, τρίτον, να υπάρξει από τώρα προετοιμασία για την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Η κυρία Κατσέλη αναφέρθηκε και στην πιθανότητα «κουρέματος» των καταθέσεων, ένας φόβος που βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες στο μυαλό όλων των Ελλήνων. Είπε απλώς ότι αν βρεθούμε ξανά σε πρόγραμμα δεν υπάρχει πρόβλημα. Είπε όμως και κάτι άλλο: ότι αν ήθελε ο κ. Ντράγκι θα μπορούσε να μας προκαλέσει πλήρη ασφυξία. Θα μπορούσε, είπε, να το κάνει αυτό από την περασμένη Παρασκευή αλλά δεν το έκανε.


Ελιωσαν και τα σοκολατάκια του Σόιμπλε

Τι απέγιναν, νομίζετε, αυτά τα σοκολατάκια (με τη μορφή ευρώ) που χάρισε στον κ. Βαρουφάκη ο Σόιμπλε (που του είχε χαρίσει μια πιτσιρίκα όταν του πήρε συνέντευξη) την τελευταία φορά που συναντήθηκαν; Ο Γιάνης τα έβαλε στο παντελόνι του τότε και… έλιωσαν. Αλλά τα… λιωμένα ευρώ τα έβαλε στο γραφείο ως σουβενίρ για να θυμάται τον Σόιμπλε (και τα ευρώ, θα προσέθετα).


Βαρουφάκης: Ψηφίστε «Ναι» και διώξτε με

Δεν είναι λίγοι αυτοί στην κυβέρνηση που λένε ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης έπρεπε να είχε παραιτηθεί από την περασμένη εβδομάδα, όταν δηλαδή τον απέβαλαν από τη συνεδρίαση του Eurogroup. Ή έπρεπε να παραιτηθεί ή να τον παραιτήσουν εδώ και καιρό, όταν διαπιστώθηκε ότι αυτός ήταν που τορπίλιζε κάθε συμφωνία. Ο υπουργός Οικονομικών έλεγε ότι δεν είναι διατεθειμένος να υπογράψει μια συμφωνία η οποία μπορεί να επιτείνει την καταστροφή στη χώρα μας και ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Ναι» θα παραιτηθεί πάραυτα. «Συνεπώς, αν θέλετε να με διώξετε, ψηφίστε «Ναι»» έλεγε. Σε ερώτηση όταν παραιτηθεί αν θα παραδώσει και την έδρα, απάντησε: «Οχι βεβαίως», θα συνεχίσει ως βουλευτής, αλλά δεν σκοπεύει να ιδρύσει δικό του κόμμα, αφού στόχος του ήταν να βοηθήσει τον Αλ. Τσίπρα.

HeliosPlus