από metereologos.gr
Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018
 
 

ΝΑΙ: η άρνηση της βίας

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 


Πώς ένα μικρό προοδευτικό κόμμα σκεπτόμενων ανθρώπων κατέληξε καθεστωτικό μόρφωμα που βιάζει την έλλογη σκέψη; Είναι η τελευταία τερατογένεση της ελληνικής κρίσης. Η πρόκληση στην κοινή λογική μπορεί να είναι ανώδυνη όταν παράγεται από ποικίλους φορείς στη δημόσια σφαίρα. Όταν όμως ο βιασμός της λογικής παράγεται από την πολιτική εξουσία, τότε συνιστά μαζική ψυχολογική βία, δηλαδή βία πολιτική. Η πρακτική αυτή είναι ασύμβατη με το δημοκρατικό πολίτευμα. Κατά τη διαπίστωση του Συμβουλίου της Ευρώπης, το δημοψήφισμα, όπως στήθηκε, παραβιάζει τα δημοκρατικά δικαιώματα των ελλήνων πολιτών.

«Την Κυριακή επιλέγουμε αν θα αποδεχτούμε τη συγκεκριμένη συμφωνία» είπε επί λέξει στο χτεσινό του διάγγελμα ο έλληνας πρωθυπουργός. Όλοι γνωρίζουμε ότι η «συγκεκριμένη συμφωνία» (α) ήταν υπό διαπραγμάτευση όταν ο ίδιος την παρουσίασε ως τελεσίγραφο, (β) αποσύρθηκε από την διαπραγμάτευση και σε καμία περίπτωση δεν υφίσταται πλέον, (γ) ο ίδιος επί της ουσίας ένα εικοσιτετράωρο πριν από το διάγγελμά του την προσυπέγραψε, όταν είχε πια αποσυρθεί.

Παρά ταύτα, ο έλληνας πρωθυπουργός ζητά από τους έλληνες πολίτες να αναστείλουν την έλλογη κρίση τους. Να κάνουν τους χαζούς, αφού αυτό ζητά η εξουσία. Η υποτίμηση της νοημοσύνης του πολίτη οδηγεί τον πολίτη σε αναξιοπρέπεια, όταν εκείνος την αποδέχεται. Η βίαιη υποτίμηση της νοημοσύνης του πολίτη, όμως, ήταν ο δρόμος για να συναντηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ και, τώρα, με τη Χρυσή Αυγή.

Έγινε εξαρχής προφανές ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση προκήρυξε το συγκεκριμένο δημοψήφισμα στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν για να καλύψει τη δραματική στιγμή της χρεοκοπίας της χώρας με το πέπλο της εξωτερικής επιβουλής. Και μ' αυτό να συγκαλύψει τη δική της ευθύνη. Οι Ευρωπαίοι δανειστές «κλείνουν τις τράπεζες, ακριβώς επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δοθεί ο λόγος στο λαό» είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Ο παιδαριώδης λαϊκισμός έχει ενσωματωθεί από καιρό στη ρητορική της κυβερνώσας πλέον Αριστεράς - Ακροδεξιάς. Αλλά η ιδιαίτερη συνεισφορά της λαϊκιστικής Αριστεράς έγκειται στο συμφυρμό των διεθνών σχέσεων με την πάλη των τάξεων. «Με τους δανειστές βρισκόμαστε σε πόλεμο ταξικό» έλεγε προ καιρού ο Νίκος Βούτσης από το βήμα της Βουλής.

Ποιοι είναι, όμως, οι «δανειστές»; Μετά την τελευταία αναδιάρθρωσή του, το χρέος της Ελλάδας δεν είναι πλέον προς τους διεθνείς τοκογλύφους και τις αιμοβόρες αγορές. Είναι προς τους λαούς της Ευρώπης και τους λαούς του πλανήτη. Αλλά η αγκυλωμένη Αριστερά έχει κι εδώ μια εξίσου παλιά απάντηση: η ίδια είναι ο γνήσιος εκφραστής των συμφερόντων των λαών. Όπως επανέλαβε ο έλληνας πρωθυπουργός σπάζοντας τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες, ο ΣΥΡΙΖΑ κουβαλά τα οράματα των ευρωπαϊκών λαών. Προφανώς, τα οράματα που δεν είδαν ακόμα. Διότι η μεσσιανική Αριστερά γνωρίζει το συμφέρον των λαών καλύτερα από τους ίδιους. Επιφυλάσσει στον εαυτό της το προνόμιο να ορίζει τον ιδεότυπο των λαών. Η μεσσιανική Αριστερά αποβλέπει στη διόρθωση του Ανθρώπου, ακόμα κι αν οι πραγματικοί άνθρωποι χρειαστεί να λιώσουν για να χυθούν στο καλούπι ενός ιδεοτύπου.

Γράφει ο Μπέρτολντ Μπρέχτ, στις Ιστορίες του κ. Κόυνερ: «Τι κάνετε όταν αγαπάτε έναν άνθρωπο;» ρώτησαν τον κ. Κόυνερ. «Του φτιάχνω ένα σκίτσο και φροντίζω να του μοιάζει».

«Ποιο; Το σκίτσο;». «Όχι, ο άνθρωπος» είπε ο κ. Κόυνερ».

Η μεσσιανική Αριστερά σχεδιάζει τον ορθό Άνθρωπο από λευκό χαρτί. Από δω προέρχεται η σοκαριστική στάση των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στην καθημερινή ταλαιπωρία και την αγωνία των απλών ανθρώπων του μόχθου και των συνταξιούχων, μια αντιμετώπιση που οι περισσότεροι προσλαμβάνουν ως χλεύη ή κυνισμό. Από δω προέρχεται, όμως, επίσης, η ευθεία και απερίφραστη αμφισβήτηση της δημοκρατικής νομιμότητας των ηγεσιών των χωρών της Ευρώπης.

Τι κι αν οι ηγεσίες των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών είναι δημοκρατικά εκλεγμένες από τις πλειοψηφίες των δεκαοκτώ κρατών - μελών της Ευρωζώνης; Εκπροσωπούν «μια Ευρώπη κολλημένη σε λογικές αυταρχισμού, σε λογικές μη σεβασμού στη δημοκρατία» είπε στο διάγγελμά του ο έλληνας πρωθυπουργός. Αυτοί, οι «άτολμοι πολιτικοί, που αδυνατούν να σκεφτούν ως Ευρωπαίοι» είναι εκείνοι με τους οποίους θα διαπραγματευθεί την επαύριο του υπερήφανου «όχι». Έως ότου ανατραπούν και τη θέση τους καταλάβουν ο Μπέπε Γκρίλο, η Μαρίν Λεπέν και τα πολιτικά απομεινάρια της σοβιετικής Ανατολικής Γερμανίας - όταν οι κοιμισμένοι Ιταλοί, Γάλλοι, Γερμανοί, αφυπνιστούν επιτέλους μπροστά στα πραγματικά τους συμφέροντα.

Εν ολίγοις, ο κ. Τσίπρας φτύνει κατά πρόσωπο τα υπόλοιπα τριακόσια τριάντα εκατομμύρια πολιτών της Ευρωζώνης. Δεν έχει καμιά εξουσιοδότηση να το κάνει, εκ μέρους των έντεκα εκατομμυρίων ελλήνων πολιτών. Όπως είναι αυτονόητο, δεν είναι αποδεκτός συνομιλητής των δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών των ευρωπαϊκών χωρών τους οποίους απειλεί και καθυβρίζει.

Θα ήταν τουλάχιστον συνεπής αν ο ίδιος με την κυβέρνησή του δεν πραγματοποιούσε την πιο ακραία αντίφαση: Πέραν της απλοϊκής θεωρίας, στην πράξη αποδεικνύεται ο πιστότερος υπηρέτης του πελατειακού συστήματος του κρατικοδίαιτου καχεκτικού ελληνικού καπιταλισμού, του οποίου επέλεξε να εκπροσωπήσει τις πιο αρρωστημένες αποφυάδες. Και αυτό το σύστημα απορρίπτεται από την «αντιδημοκρατική» Ευρώπη.

Η Ευρώπη έχει πολλά ελαττώματα. Η Ευρώπη πρέπει να μεταρρυθμισθεί. Αλλά δεν θα το κάνει προς την κατεύθυνση που δείχνει και με τους όρους που θέτει ο κ. Τσίπρας. Η Ελλάδα του κ. Τσίπρα, η εριστική αυτοκαταστροφική Ελλάδα του «όχι», δεν θα μπορεί να είναι ευρωπαϊκή. Η κατάφαση του μόνου βιώσιμου περιβάλλοντος για την Ελλάδα είναι η προϋπόθεση για να ξαναχτίσουμε τη χώρα και να αλλάξουμε την Ευρώπη, μαζί με τους άλλους πραγματικούς ευρωπαϊκούς λαούς.

Ο Αλέξης Καλοκαιρινός διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.


Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (13)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Ευχαριστώ! | 03/07/2015 17:48
  Το καλύτερο και πιο νηφάλιο κείμενο που έχω διαβάσει τον τελευταίο καιρό!
  Λ.
  απάντηση10
   
   
  Αρθρογραφίας εγκώμιον | 03/07/2015 15:32
  Εξαιρετικά καθαρος ο λόγος του κ. Α.Καλοκαιρινού. Τελευταίως συζητήσαμε με υπερμάχους του όχι και ομολογώ ότι ο παραληρηματικός "αντικαπιταλιστικός" τους λόγος δεν πείθει. Τα περί εθνικής υπερηφανείας ακούγονται συχνά ύποπτα όταν οι επιχειρηματολογούντες πολλαπλώς και όχι πάντα διαφανώς οφελήθηκαν από Ευρωπαικά χρήματα,τα οποία επίσης αδιαφανώς καρπώθκαν. Μη ξεχνατε ότι ζούμε σε μιά μικρή χώρα..Να επισημάνουμε την ετυμολογία της "υποκρισίας".. και να θυμηθούμε ως καλοί αριστεροί το τραγουδάκι "..κάτω οι τεχνικές του διαχειρισμού της εξουσίας". Ευχαριστούμε κ. Καλοκαιρινέ.
  Αριστερός παλαιάς κοπής
  απάντηση50
   
   
  ΕΥΓΕ | 02/07/2015 23:48
  Το σοβαροτερο αρθρο στην λαιλαπα των ημερων
  karssilas
  απάντηση71
   
   
  ΝΑΙ:μαθήματα για εθελόδουλους(μέρος δεύτερο) ) | 02/07/2015 22:01
  Σε ποιό κόμμα ανήκουν αλήθεια,Μπαλτάκος,Γεωργιάδης ,Βορίδης,ποιός επέτρεπε στην Χρυσή Αυγή να θερίζει μετανάστες στο κέντρο της Αθήνας,μιλούσε για "λαθρομετανάστες " που κατακτούν την χώρα μας,ύψωνε φράκτες ντροπής;Δεν αναστείλαμε την έλλογη κρίση μας,κύριε,εσείς θέλετε να υποστείλουμε την αξιοπρέπεια μας.Η εριστική αυτοκαταστροφική Ελλάδα του ΟΧΙ δεν μπορεί να είναι Ευρωπαική,λέτε,ενώ είναι Ευρωπαική η Ελλάδα της εξαθλίωσης,της φτωχοποίησης,των συσσιτίων των δοττών πρωθυπουργών που κατασκευάζονται.Είχε δίκιο ο Νίτσε"Aνάμεσα σε εκατό καθηγητάδες,δύσκολα θα βρεις έναν με ελεύθερη σκέψη ".
  Χειμωνιάτικος Ήλιος
  απάντηση26
   
   
  ΝΑΙ:μαθήματα για εθελόδουλους:μέρος πρώτο. | 02/07/2015 21:33
  Αγαπητέ κύριε,θα προσυπέγραφα ένα άρθρο,ακόμα και αν κατέληγε σε διαφορετικά απ' τα δικά μου συμπεράσματα,αρκεί να έβλεπα σ'αυτό,μια αποστασιοποιημένη,νηφάλια,και στο μέτρο του δυνατού, αντικειμενική ματιά.Λυπάμαι,μα το άρθρο σας είναι φτηνή προπαγάνδα.Ήδη στον τίτλο του"NΑΙ:η άρνηση της βίας",στοχοποιεί το ΟΧΙ ως αποδοχή της βίας.Να αποδεχθώ τον Σύριζα ως μόρφωμα,μα πότε πρόλαβε να γίνει και καθεστωτικό;Ενώ η κυβέρνηση που μαγειρεύεται να τον αντικαταστήσει,είναι μωρές Παρθένες.Είναι βίαιη υποτίμηση της νοημοσύνης μας,κύριε,όταν ταυτίζεται Σύριζα με Χρυσή Αυγή επειδή απλά βρίσκονται στην μεριά του ΟΧΙ.Είναι χρυσαυγίτης ο Κώστας Γαβράς;Για να μην αναφέρω πλήθος άλλων,υποστηρικτών του ΟΧΙ.
  Χειμωνιάτικος Ήλιος
  απάντηση26
   
   
  ΟΤΑΝ Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΒΑΦΤΙΖΕΤΑΙ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, ΚΑΘΗΚΟΝ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΚΑΙ Η ΕΞΕΓΕΡΣΗ! | 02/07/2015 20:33
  ΒΙΑΣΜΟΣ ΚΑΘΑΡΜΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΖΕΙΣ ΧΩΡΙΣ ΟΝΕΙΡΑ, ΑΝΕΡΓΟΣ ή ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ ΤΩΝ 400 ΕΥΡΩ, ΜΕ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΧΡΟΝΟ ΓΙΑ ΤΙΠΟΤΑ, ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΝΕΧΗ ΑΓΧΩΔΗ ΑΓΩΝΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΣΟΥ!!ΒΟΛΕΜΕΝΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΙΚΑ ΤΟΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΗΡΕΤΕΣ ΤΩΝ ΠΛΟΥΣΙΩΝ ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ ΤΟ ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟ ΣΑΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ, ΣΥΝΤΟΜΑ Ο ΓΙΓΑΝΤΑΣ ΛΑΟΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΘΑ ΨΑΧΝΕΤΕ ΤΡΥΠΕΣ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ.....
  ΒΙΑ ΣΤΗ ΒΙΑ ΤΩΝ ΔΗΜΙΩΝ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ
  απάντηση36
   
   
  Κύριε γιατί δε λέτε τα πράγματα με το όνομά τους; | 02/07/2015 16:31
  1) Το "ένα μικρό προοδευτικό κόμμα σκεπτόμενων ανθρώπων" ήταν μια μπουτίκ όπου οι τάχα σκεπτόμενοι άνθρωποί του μπαινόβγαιναν στα κέντρα εξουσίας (κρατικά, εργολαβικά, ΜΜΕ) ή στα μουλωχτά, λίγο πριν ή λίγο μετά τις εκλογές, στον τότε κραταιό ΠΑΣΟΚ. 2) Εδώ και σχεδόν μια δεκαετία το "ένα μικρό προοδευτικό κόμμα..." μεταλλάχτηκε σε ένα κρυπτοφασιστικό κόμμα αριβιστών που συγκάλυψε ή υποστήριξε τη βία, υιοθέτησε λαϊκισμό, παραπληροφόρηση, φασιστική προπαγάνδα ("αυθόρμητες" διαδηλώσεις
  Άπολις
  απάντηση432
   
   
   
  Ο Αλέξης απαντά στον Αλέξη | 02/07/2015 15:20
  Δυστυχώς, η αριστερά που βλέπουμε, δεν έχει τίποτα να κάνει με την αριστερά των νεανικών οραμάτων μας. Κρίμα. Ευτυχής συγκυρία, που ακαδημαΐκοί, όπως ο κύριος Καλοκαιρινός, αρθρώνουν λόγο σοβαρό, κριτικό και ήπιο, στις αλαζονικές φωνασκίες, των κυβερνώντων. Φαίνεται να υπάρχει λοιπόν και ελπίδα, ενός άλλου πολιτικού πολιτισμού.
  Γιάννης Μαναβάκης
  απάντηση566
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Απορία | 02/07/2015 13:22
  κ. Καλοκαιρινέ, γράφετε για το "καθεστωτικό μόρφω- μα που βιάζει την έλλογη σκέψη", για "τερατογένεση της ελληνικής κρίσης", για "βιασμό της λογικής" και για "βία πολιτική". Και πως όλα αυτά είναι ασύμβατα με το "δημοκρατικό πολίτευμα ". Μια απορία, σας πα ρακαλώ, η βαθιά φτώχεια και η ένδεια που μαστίζουν τη χώρα τα τελευταία χρόνια, η λεηλασία των οικονο- μικών και κοινωνικών πόρων της χώρας μας, οι εκα- τοντάδες αυτοκτονίες στις οποίες εξώθησε το οικονο- μικό και πολιτικό σύστημα του τόπου,ο αβυσσαλέος και βάρβαρος φυλετισμός μεγάλης μερίδας των Ελ- λήνων... Όλα αυτά τα φαινόμενα είναι συμβατά με το "δημοκρατικό πολίτευμα" ; Ή μήπως φταίει και γι'αυ- τα το "καθεστωτικό μόρφωμα" ;
  Θεόδωρος Νικ. Αντωνιάδης
  απάντηση960
   
   
  ΕΥΓΕ | 02/07/2015 13:13
  Εκπληκτικό κείμενο. Δεν έχω διαβάσει κάτι ακριβέστερο και πληρέστερο. Μπράβο σας.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση596
   
   
   
  Συμφωνώ με όλα, με μία όμως επισήμανση | 02/07/2015 13:11
  Γιατί προοδευτικός ο ΣΥΡΙΖΑ κύριε καθηγητή; Επειδή αυτοπροσδιορίζεται ως τέτοιος; Και η Χρυσή Αυγή αυτοπροσδιορίζεται ως εθνικιστικό κόμμα αλλά όλοι ξέρουμε ότι πρόκειται για νεοναζιστικό μόρφωμα. Δεν μπορεί ο καθένας να βιάζει την ελληνική γλώσσα και να νοηματοδοτεί τις λέξεις κατά το δοκούν. Η γλώσσα είναι κοινωνός αλήθειας και κάθε προσπάθεια παραχάραξής της οδηγεί σε στρέβλωση της πραγματικότητας, σύγχυση και εν τέλει χειραγώγηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα συντηρητικό, νεοκομμουνιστικό κόμμα και ουδεμία σχέση έχει με τα νέα ρεύματα, τις τάσεις και τις ζυμώσεις της Αριστεράς στην Δυτική Ευρώπη. Ο περιορισμένος χώρος δεν μου επιτρέπει περαιτέρω ανάλυση αλλά ελπίζω να γίνομαι σαφής.
  .....
  απάντηση676
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων