«Μας τις κλείσανε για να μην πάμε στις κάλπες με ανοικτές τις τράπεζες» είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη χθεσινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δίνοντας μια συνωμοσιακή διάσταση στην επιβολή των capital controls.
Στο ίδιο μήκος κύματος, αρκετοί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες έκλεισαν για να εκβιάσουν και να τρομοκρατήσουν τον ελληνικό λαό πριν από το δημοψήφισμα, ότι ο Μάριο Ντράγκι ή ο Γιάννης Στουρνάρας επέβαλαν τα capital controls και έκλεισαν τις τράπεζες για να πλήξουν τον κ. Τσίπρα και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.
Όμως πρόκειται για έναν ακόμα επικίνδυνο λαϊκισμό του κ. Τσίπρα. Μια ακόμα προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης με θεωρίες συνωμοσίας και δήθεν παρασκηνιακές κινήσεις που εξάπτουν τη φαντασία.
Διότι αν δεν έκλειναν οι τράπεζες και δεν έμπαιναν capital controls και οι τράπεζες άνοιγαν κανονικά το πρωί της Δευτέρας θα πτώχευαν, δημιουργώντας περισσότερα προβλήματα στην κυβέρνηση, στη χώρα και στην ομαλή διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.
Και τούτο διότι δεν θα είχαν λεφτά να ανταποκριθούν στη ζήτηση των καταθετών για μετρητά. Το bank run του Σαββατοκύριακου οδήγησε τα αποθέματα του τραπεζικού συστήματος περί τα 2 δισ. ευρώ. Τα οποία, αν είχαν ανοίξει κανονικά τη Δευτέρα, θα είχαν εξανεμιστεί μέσα σε λίγες ώρες. Και όταν μια τράπεζα αθετεί τις υποχρεώσεις της προς του καταθέτες της, αυτομάτως πτωχεύει.
Αν λοιπόν μια τράπεζα πτώχευε, όχι μόνο οι μέτοχοι θα έχαναν την περιουσία τους, αλλά και οι καταθέτες μέρος των χρημάτων τους, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για τη σωτηρία των τραπεζών (bail in).
Είναι απορίας άξιον λοιπόν αν ο Πρωθυπουργός πράγματι επιθυμούσε την πτώχευση από το κλείσιμο των τραπεζών και τα capital controls που επιβλήθηκαν για τη προστασία του συστήματος και την ομαλότερη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.