Πιο καθαρά δεν μπορούσε να το πει. Ο Π. Λαφαζάνης στην τελευταία συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου μού λένε (το βεβαιώνουν άλλωστε και οι ίδιοι οι συνάδελφοί του) ότι εξεστόμισε τη φράση που ίσως βρισκόταν στα χείλη πολλών συντρόφων του εδώ και καιρό και προφανώς δεν τολμούσαν να την πουν δημόσια. «Και τώρα ολοταχώς προς τη δραχμή…» φέρεται να είπε κάνοντας τους συντρόφους του να κοιτάζουν ο ένας τον άλλον. Επενέβη, όπως μου είπαν, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, όχι όμως με αυστηρό ύφος αλλά σχεδόν χαλαρό, ένα ύφος δηλαδή με πολλή κατανόηση. «Είπαμε, το δημοψήφισμα είναι το ισχυρό διαπραγματευτικό μας χαρτί εντός του ευρώ» ανέφερε στη νυχτερινή αυτή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, που έμοιαζε, όπως έλεγε και ο Ι. Πανούσης, με το «Ασμα ηρωικό και πένθιμο» του Οδυσσέα Ελύτη…

nnn
Ηρωικό γιατί ακούστηκαν σκόρπιες φωνές (διάβαζε εισηγήσεις) του τύπου «τους πιέζουμε για συμφωνία» ή ακόμη ηρωικότερες κραυγές του τύπου «θα τους τσακίσουμε, τι θα γίνει και τι θα κάνουν αν αποφασίσουμε μονομερώς να διαγράψουμε 354 δισ. ευρώ του χρέους;», τέλος… ηρωικότατες του τύπου «αν συνεχίσουν έτσι να μας στραγγαλίζουν οι Ευρωπαίοι, θα ασκούμε βέτο σε κάθε απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ή επίσης φράσεις εθνικοαπελευθερωτικού περιεχομένου όπως «αν επιμένουν οι δανειστές μας σε περικοπές στον προϋπολογισμό της άμυνας, τότε δεν θα μπορέσουμε να συντηρήσουμε την αμερικανική βάση της Σούδας» και πολλά άλλα που δεν έχει σημασία να σας τα μεταφέρω, τη στιγμή που οι περισσότεροι υπουργοί, αντί να τα πουν αυτά ενώπιον τηλεοπτικών συνεργείων, προτίμησαν να φύγουν από την πίσω πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου (εκεί όπου είχαν παραταχθεί τα δίκυκλα της Ομάδας «Δίας»).
nnn
Υπήρξαν όμως και (πένθιμες) φωνές προβληματισμού, όπως αυτές του Ι. Πανούση αλλά και του Γ. Σταθάκη ή του Π. Κουρουμπλή. «Θέλει σοβαρότητα η όλη υπόθεση, παίζεται το κεφάλι μας και το κεφάλι ενός ολόκληρου λαού» είπε ο υπουργός Υγείας, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ομαλή ροή φαρμάκων και ότι θα συνεργαστεί με το ΣΔΟΕ για περιπτώσεις αισχροκέρδειας. Ο κ. Π. Στρατούλης είπε ότι τα λεφτά για τις συντάξεις υπάρχουν. Αλλοι ρώτησαν τι θα γίνει με τη δόση του ΔΝΤ, για να εισπράξουν την απάντηση «αν δεν υπάρξει συμφωνία δεν θα πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ». Και εν συνεχεία άρχισε το… «σόου» (συγγνώμη, ενημέρωση ήθελα να πω) του Γιάνη Βαρουφάκη. Αρχισε με τεχνικές οδηγίες όσον αφορά τα capital controls και τα προβλήματα από τις κλειστές τράπεζες λέγοντας πως δεν είναι πολιτικός, αλλά δεν άντεξε ως το τέλος, όπως μου είπαν, να μην αναφερθεί και σε πολιτικά θέματα. Αφού επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον του κύπριου υπουργού Οικονομικών Χ. Γεωργιάδη αλλά και του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που δεν στήριξαν την Ελλάδα, αλλά συντάχθηκαν, όπως είπε, με τον κ. Σόιμπλε, επίθεση την οποία κλιμάκωσε και ο Π. Καμμένος, είπε ότι αν είχαμε θεσπίσει τότε τις πληρωμές με το πλαστικό χρήμα δεν θα υπήρχε σήμερα πρόβλημα με τα ΑΤΜ. Εξήγγειλε ότι είναι πολύ πιθανόν (και εξαρτάται από τον ELA) το ποσό ανάληψης των ΑΤΜ την ερχόμενη εβδομάδα να αυξηθεί στα 150 ευρώ από τα 60 που είναι σήμερα και ανέφερε ότι το τελευταίο δίμηνο έχουν φύγει από τις τράπεζες 12 δισ. ευρώ, σαν να ήθελε να πει ότι λεφτά έχουν ακόμη οι πολίτες.
Περιμένοντας τον Καραμανλή

Εχουν πυκνώσει οι επαφές, οι προτάσεις, ακόμη και οι πιέσεις, μαθαίνω, προς τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να αναλάβει κάποια πρωτοβουλία, όχι σε εσωκομματικό επίπεδο αλλά σε ευρύτερο πολιτικό. Ο κ. Καραμανλής απλώς ακούει και καταγράφει όλες αυτές τις απόψεις, αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη τι θα κάνει. Μου είπαν επίσης ότι οι «πιέσεις» αυτές έρχονται από κάθε πολιτικό χώρο και μου ανέφεραν χαρακτηριστικά ότι ακόμη και στελέχη από το Ποτάμι τον πλησίασαν. Ιδωμεν.
nnn
Προς το παρόν πρωτοβουλίες φαίνεται να λαμβάνουν από κοινού δύο δήμαρχοι. Οι Γ. Καμίνης και Ι. Μπουτάρης την Τρίτη θα συναντηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ανακοινώσουν, όπως μου είπαν, τη σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής (πέρα από τις κομματικές επιτροπές) για τη στήριξη του «Ναι» στο δημοψήφισμα. «Η επιλογή του «Ναι» είναι μονόδρομος για τη χώρα» λέει ο κ. Καμίνης.


Τι γίνεται με τις καταθέσεις;

Ξέρετε τι είδους πρόβλημα απασχόλησε την πρώτη ημέρα της επιβολής capital controls και του κλεισίματος των τραπεζών την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών; Οχι οι αναλήψεις από τις τράπεζες ούτε τα ΑΤΜ αλλά οι… καταθέσεις. Οπως έλεγε σε μια σύσκεψη η πρόεδρος της Ενωσης Λούκα Κατσέλη, υπάρχουν ιδιοκτήτες βενζινάδικων, σουπερμάρκετ και φαρμακείων που τούτες τις ημέρες κάνουν εισπράξεις και δεν μπορούν να τις καταθέσουν στις τράπεζες αφού είναι κλειστές. Και πού να βάλουν τις εισπράξεις τους; Στα θησαυροφυλάκιά τους; Κάτω από το στρώμα; Ετσι συγκλήθηκε σύσκεψη ειδικά για αυτόν τον λόγο.

Αλαβάνος: Πληρώσαμε ακριβά τις εκλογές

Επίθεση στον Αλ. Τσίπρα και στις επιλογές του εξαπολύει ο Αλέκος Αλαβάνος μετά από σιωπή πολλών μηνών: «Το πληρώσαμε ακριβά στις εκλογές. Ο λαός επέλεξε ανεδαφικές εύκολες υποσχέσεις…», αναφέρει, σε γραπτή ανακοίνωσή του, ο επικεφαλής του «Σχεδίου ΄Β» και ο πολιτικός που έφερε τον Αλ. Τσίπρα στην πολιτική. Ο κ. Αλαβάνος καλεί τον κόσμο, όπως αναφέρει, να ψηφίσει «Οχι» την Κυριακή το βράδυ και «Οχι» τη Δευτέρα το πρωί. Και προσθέτει «Είχαμε προειδοποιήσει με σαφήνεια και τεκμηριωμένα ότι η Ευρωζώνη είναι το μνημόνιο. Μιλήσαμε με ειλικρίνεια και συγκεκριμένες εναλλακτικές θέσεις για τη μεγάλη αλλαγή και το δύσκολο άλμα που συλλογικά αξίζει να κάνουμε. Το πληρώσαμε ακριβά στις εκλογές. Ο λαός επέλεξε ανεδαφικές εύκολες υποσχέσεις…».

***

Κατά τον κ. Αλαβάνο «ο περιορισμός από την κυβέρνηση του ερωτήματος στα νεφελώδη κείμενα των διαπραγματεύσεων σημαίνει σημειωτόν στο πλήρες αδιέξοδο. Με αυτή τη λογική, αν επικρατήσει το «Οχι», ακόμα κι αν οι δανειστές, δεχτούν αυτούσιο το κείμενο της κυβέρνησης με τα 8 δισ., θα παραμείνουν στον κύκλο της ύφεσης. Αν επικρατήσει το «Ναι», θα έχουμε το γελοίο φαινόμενο μία προοδευτική κυβέρνηση να εφαρμόζει τα αντιδραστικά προγράμματα των δανειστών».

HeliosPlus