Η Ελλάδα μπήκε σε τροχιά «θανάτου» και δεν θυμίζει πλέον ομαλή δυτική δημοκρατία. Περαιτέρω η κυβέρνηση Τσίπρα κυβερνά εντελώς αυταρχικά με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Έτσι με πράξη νομοθετικού περιεχομένου κλείνει τις Τράπεζες και προκαλεί απίστευτη θεσμική και οικονομική ανωμαλία και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου αλλάζει τους όρους διεξαγωγής του δημοψηφίσματος, ώστε να μη μπορούμε να συζητήσουμε ολοκληρωμένα το τι σημαίνει το μεγάλο «ναι» και το μεγάλο όχι» στο δημοψήφισμα που θα γίνει την Κυριακή.

Μέσα σε αυτή τη θολούρα και την ασάφεια πρέπει να διευκρινίσουμε τουλάχιστον ένα πράγμα (γιατί η κυβερνητική επιχειρηματολογία των τελευταίων ημερών μας θυμίζει παρανοικά μεταμοντέρνους πίνακες του Αντί Γουόρχολ στους οποίους όλα τα στοιχεία αναμειγνύονται με τα αντίθετά τους και δεν βγαίνει τελικά ένα καθαρό νόημα)!

Τι εννοώ; Το «ναι» στο επικείμενο δημοψήφισμα, που σημαίνει ναι στα μέτρα – έστω και αν δεν γνωρίζουμε ποια ακριβώς είναι – αλλά και «ναι» στην Ευρώπη (και την ευρωπαική μας κληρονομιά), θα σηματοδοτεί ιδεολογικά ένα μόνο μέγεθος

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας θα πρέπει την επόμενη Δευτέρα να παραιτηθεί άμεσα και να προκηρύξει εκλογές ΄! Είναι ιδεολογικά και θεσμικά απαράδεκτο να υποστηρίζεται ότι ο ίδιος θα συνεχίσει να κυβερνά ως πρωθυπουργός, ενώ είχε στηρίξει όλη τη στρατηγική του πάνω στο «όχι»!

Διαφορετικά θα επιβεβαιώσει περίτρανα αυτό που λέει ο γερμανός φιλόσοφος Enzensberger, δηλαδή ότι οι πολιτικοί ζούνε και λατρεύουν την εξουσία και «τις καρέκλες»!

Ας ελπίσουμε ότι σε αυτό το επίπεδο τουλάχιστον ο πρωθυπουργός θα φανεί ειλικρινής απέναντι στην κοινωνία και τη συνείδησή του!

Ο κ. Καλφέλης Γρηγόρης είναι καθηγητής της Νομικής Σχολής του Α.Π.Θ

kalfelis@law.auth.gr