Επειτα από πέντε μήνες ατελέσφορων διαπραγματεύσεων, ατέλειωτων συγκρούσεων με εταίρους και δανειστές και απόλυτου εγκλωβισμού, ο Πρωθυπουργός έκανε ένα ριψοκίνδυνο άλμα, μεταφέροντας την ευθύνη της επιλογής στον ελληνικό λαό.
Το δίλημμα που ο ίδιος και η κυβέρνησή του αντιμετώπιζαν σχεδόν από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων τους μεταφέρεται πλέον στους πολίτες, οι οποίοι καλούνται, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, να ταχθούν υπέρ ή κατά της συμφωνίας με την τρόικα.
Οσο όμως κι αν η κυβέρνηση θέλει να εγκλωβίσει τον ελληνικό λαό στο δικό της ερώτημα, στην πράξη θα επικρατήσει το κυρίαρχο δίλημμα που δεν είναι άλλο από αυτό της παραμονής ή όχι στο ευρώ.
Αναγκαστικά, εκ των πραγμάτων λοιπόν, αυτό θα είναι το ερώτημα στο οποίο ενδομύχως θα απαντήσουν οι Ελληνες.
Εχει γίνει βιωματικό πια το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», εδώ και πέντε χρόνια με αυτή την αγωνία ζουν οι πολίτες, με αυτό το ερώτημα επέλεξαν κυβερνήσεις τα προηγούμενα χρόνια, με τη διαβεβαίωση παραμονής στο ευρώ επέλεξαν και τον κ. Τσίπρα.
Υπό αυτή την έννοια όποιο κι αν είναι το ερώτημα οι πολίτες θα απαντήσουν αν επιθυμούν να διατηρήσει η χώρα μας τη θέση της στην ευρωζώνη. Αυτό άλλωστε μαρτυρούν και οι πρώτες αντιδράσεις των ελλήνων πολιτών.
Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι έτσι ερμηνεύει το δημοψήφισμα σύσσωμος ο διεθνής Τύπος. Ολος ο κόσμος έτσι αντιμετωπίζει την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.
Τα γεγονότα των επόμενων ημερών θα επιβεβαιώσουν ακριβώς ότι το μόνο ερώτημα είναι αυτό της παραμονής στο ευρώ ή της επιστροφής στη δραχμή.
Το δυστύχημα είναι ότι ενδιαμέσως, στην εβδομάδα που ακολουθεί, είναι πιθανόν να υπάρξουν εξελίξεις ικανές να κρίνουν και το αποτέλεσμα του κυρίαρχου αυτού διλήμματος προτού καν εκδηλωθεί η βούληση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα του κ. Τσίπρα.
Σήμερα Κυριακή, και αφού έχει προηγηθεί η συνεδρίαση του Eurogroup, θα συνέλθει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να αποφασίσει αν θα συνεχίσει να στηρίζει χρηματοδοτικά τις ελληνικές τράπεζες.
Τίποτε δεν εγγυάται ότι αυτή η στήριξη θα διατηρηθεί μετά την ανακοίνωση διεξαγωγής του δημοψηφίσματος. Η κυβέρνηση τη διεκδικεί, αλλά η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι δεν είναι κατ’ ανάγκην πολιτικοί.
Οπως και να έχει, το δημοψήφισμα, διχαστικό από τη φύση του, ούτε απλό είναι, ούτε αδιάφορο για την τύχη της χώρας.
Ισως αποτελέσει τη θρυαλλίδα ανεπιθύμητων γεγονότων και εξελίξεων. Ισως πάλι να προσφέρει την ευκαιρία μιας οριστικής απάντησης στο μέγα δίλημμα της κρίσης, που δεν είναι άλλο απ’ αυτό της παραμονής στην ευρωζώνη ή της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα. Οι Ελληνες θα διαλέξουν οριστικά και αμετάκλητα πια τον δρόμο που θα βαδίσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ