Η διαφαινόμενη συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους και δανειστές, μετά από πέντε μήνες άγονων συζητήσεων, επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής θέσης της χώρας και πολιτικών αδιεξόδων, μπορεί να αποτρέψει την βίαιη κατάρρευση της χώρας και μη αντιστρεπτές εξελίξεις. Αφήνει περιθώρια και λίγο χρόνο, για να βρούμε τις ουσιαστικές απαντήσεις. Εκφράζει την ισορροπία σε κατώτερο επίπεδο, σε ένα κοινό παρανομαστή, που τραβάει την χώρα, την οικονομία και την κοινωνία, ακόμη πιο κάτω. Αντανακλά την δυναμική των τεσσάρων πλευρών του ελληνικού προβλήματος, σε αυτή την συγκυρία.

Οι τέσσερεις πλευρές του Ελληνικού προβλήματος και οι λύσεις που αναζητούμε, μοιάζουν σαν την προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου.

Η πρώτη είναι, η Ευρωπαϊκή ακαμψία, ιδεολογικά φορτισμένη, αλλά και προϊόν της δικής μας αναξιοπιστίας.

Η δεύτερη είναι ,η έλλειψη συνειδητοποίησης ,από μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, του βάθους και της έκτασης των προβλημάτων μας.

Η τρίτη είναι, η έλλειψη ρεαλιστικού σχεδίου της κυβέρνησης και οι ιδεοληψίες του Σύριζα.

Η τέταρτη είναι, η έλλειψη εναλλακτικής πρότασης, η απουσία ενός ισχυρού κόμματος στο πολιτικό κέντρο, με ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό περιεχόμενο.

Αν τα κλασσικά Μαθηματικά, δεν μπορούσαν να κατασκευάσουν ένα τμήμα γραμμής, του οποίου το μήκος θα ήταν η τετραγωνική ρίζα του (π), φανταστείτε πως θα βρούμε την κάθε πλευρά του Ελληνικού τετραγώνου.

Επειδή όμως ,κάθε πρόβλημα έχει την λύση του και στην πολιτική περισσότερες από μία, πρέπει να δώσουμε απάντηση και μάλιστα τώρα.

Η λύση είμαστε εμείς, οι Έλληνες. Πρέπει να κατανοήσουμε τα προβλήματα .Αυτό θα συμβεί μόνο αν σκεφτούμε διαφορετικά.

Κοινωνία, πολίτες και κόμματα σκεφτόμαστε με τον ίδιο παλιό και ξεπερασμένο τρόπο.

Γύρω μας, εδώ και πολλά χρόνια, όλα έχουν αλλάξει και συνεχώς αλλάζουν και εμείς θέτουμε λάθος ερωτήματα και φυσικά λάθος απαντάμε.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΩΡΑ! !

Αυτή η αλλαγή, θα αλλάξει και τις άλλες πλευρές του τετραγώνου, αντίστροφη εξέλιξη δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει.

Η χώρα χρειάζεται Εθνικό Σχέδιο για να βγει από την κρίση. Δυστυχώς και η σημερινή Κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, συνεχίζει την ίδια πολιτική των «προαπαιτούμενων» που έθεταν και θέτουν Εταίροι και Δανειστές.

Η πολιτική αυτή μπορεί να επιτυγχάνει προσωρινά δημοσιονομικά αποτελέσματα, δεν δημιουργεί όμως μόνιμες και σταθερές προϋποθέσεις για την έξοδο από την κρίση, την οικονομική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Μόνο ένα Εθνικό Σχέδιο μεγάλων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία, το κράτος, το ασφαλιστικό σύστημα και τους θεσμούς, μπορούν να εγγυηθούν την ομαλή πορεία της χώρας.

· Αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, για να εκφράζονται αναλογικά και δημοκρατικά τα κοινωνικά και πολιτικά ρεύματα,

· Αλλαγές στο πολιτικό σύστημα με θεσμούς που θα εγγυώνται την διαφάνεια, την δημοκρατικότητα και την αποτελεσματικότητα του.

· Αλλαγές στο οικονομικό πρότυπο, που θα καθιστούν την οικονομία παραγωγική, ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Μόνο μια τέτοια οικονομία, μπορεί να εγγυηθεί την ανάπτυξη, την απασχόληση, τα σταθερά εισοδήματα, το ισχυρό κοινωνικό κράτος και την ευημερία των πολιτών.

· Κράτος που λειτουργεί με διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, φιλικό στην επιχειρηματικότητα και τους πολίτες και όχι στο πελατειακό κομματισμό, συντεχνιασμό και ιδιοτελή οικονομικά συμφέροντα.

· Κοινωνικό Κράτος, ισότητα ευκαιριών και προοπτική για τους νέους.

· Ελλάδα, ισχυρή, ασφαλής και ειρηνική στην Ν.Α Ευρώπη και στην Ανατολική Μεσόγειο. Ελλάδα της Ευρώπης και των ισχυρών διεθνών συμμαχιών.

Η ανασύνθεση του χώρου του Μεταρρυθμιστικού Κέντρου και της Μεταρρυθμιστικής Σοσιαλδημοκρατίας, μέσα από την κοινωνία και όχι από αρχηγικούς μηχανισμούς, είναι η μόνη αναγεννητική επιλογή.