Η εκδίκηση, λένε, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Για τον Γκίκα Χαρδούβελη (φωτογραφία) που τόσο πολύ λοιδορήθηκε αυτός και το e-mail του η εκδίκηση έρχεται τώρα με την κυβερνητική ανακοίνωση του πακέτου μέτρων 8 δισ. ευρώ ώστε να υπογραφεί η συμφωνία με τους δανειστές. «Το e-mail Χαρδούβελη θα πρέπει να το κάνουν εικόνισμα και να το προσκυνούν όλοι» λέει ο τελευταίος υπουργός Οικονομικών προτού αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ. Προέβλεπε ήπια μέτρα 980 εκατ. ευρώ, ενώ τώρα με τις κυβερνητικές προτάσεις τα μέτρα είναι 8 δισ. ευρώ. «Και να σκεφθείτε, είναι λάθος που πολλοί νομίζουν ότι δεν είχε εγκρίνει το e-mail η Κομισιόν, γιατί τον Δεκέμβριο ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η Ελλάδα έκανε πολύ περισσότερα απ’ ό,τι της ζητήθηκε». Ο κ. Χαρδούβελης κατηγορεί ευθέως την κυβέρνηση ότι με την τακτική που ως τώρα ακολούθησε κατέστρεψε την οικονομία και πάγωσε την αγορά, με συνέπεια τώρα να «θερίζουν αυτά που έσπειραν».


Ο αλαζών Βαρουφάκης

Μα πιο πολύ ο Γκίκας Χαρδούβελης στρέφεται εναντίον του Γιάνη Βαρουφάκη (τα τελευταία κρίσιμα 24ωρα έχει εξαφανιστεί), τον οποίο χαρακτηρίζει «αλαζόνα» και… «ξερόλα». «Οταν ήρθε η ώρα να παραδώσω στον Βαρουφάκη το υπουργείο, προσπαθούσα να του εξηγήσω τι είδους υποχρεώσεις είχε η χώρα και τι έπρεπε να πληρώσουμε και αυτός όχι μόνο δεν έδινε καμία σημασία σε αυτά που προσπαθούσα να του πω αλλά μου έλεγε πως δεν τον ενδιαφέρουν, ότι τα ξέρει όλα, ακόμη και πώς συμπεριφέρονται οι υπουργοί Οικονομικών στο Eurogroup και στο Eco/Fin, ότι δεν χρειάζεται τα λεφτά τους, ότι γενικά δεν έχει ανάγκη από χρήματα και ένα σωρό άλλα που όταν σήμερα τα σκέφτομαι γελάω» λέει ο κ. Χαρδούβελης.


Η δέσμευση των γαλάζιων

Εκείνο που προβληματίζει, μαθαίνω, περισσότερο από όλα τη ΝΔ δεν είναι τόσο το αν θα ψηφίσουν ή όχι τη συμφωνία που θα έρθει στη Βουλή όσο το αν ο κ. Αλ. Τσίπρας συνδυάσει την ψήφιση της συμφωνίας με ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Γιατί η ΝΔ προσανατολίζεται να ψηφίσει τη συμφωνία όχι επειδή θέλει να κάνει κάποια χάρη στον κ. Τσίπρα αλλά επειδή θέλει να σωθεί η χώρα. Αλλωστε ότι η ΝΔ θα ψηφίσει τη συμφωνία αποτελεί και δέσμευση τόσο του Αντ. Σαμαρά όσο και του Κ. Καραμανλή κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν. Στη συνάντηση αυτή σας αποκαλύπτω ότι ο κ. Καραμανλής έθεσε το ερώτημα ποια θα είναι η στάση της ΝΔ αν η ψήφιση της συμφωνίας συνδυασθεί από την κυβέρνηση με την ψήφο εμπιστοσύνης. «Θέλω να παραμείνει η χώρα στην Ευρώπη, αλλά δεν είμαι διατεθειμένος να ψηφίσω για… Ξηρό και Μπαλτά» φέρεται να είπε ο κ. Καραμανλής.
Το τελεσίγραφο στον πολιτικό

Σας είχα προειδοποιήσει εγκαίρως ότι θα σκάσει βόμβα με έναν πολιτικό (από τους πλέον γνωστούς των τηλεπαραθύρων) για υπόθεση φοροδιαφυγής. Ε, λοιπόν, σας πληροφορώ ότι ο οικονομικός εισαγγελέας Π. Αθανασίου έστειλε έγγραφο στον εν λόγω πολιτικό και τον καλεί ως τις 30 Ιουνίου να πληρώσει 400.000 ευρώ ως πρόστιμο για ποσό 1 εκατ. ευρώ που δεν είχε δηλώσει. Αν ως το τέλος του μήνα ο εν λόγω πολιτικός δεν πληρώσει το πρόστιμο, τότε θα ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον του (και με την κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος) και η υπόθεση θα διαβιβαστεί στη Βουλή ώστε να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του. Το πρόβλημα δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται, αφού ο εν λόγω πολιτικός δεν πλήρωνε το πρόστιμο ως τώρα λέγοντας ότι περιμένει μια απόφαση του Διοικητικού Εφετείου όπου προσέφυγε με την οποία ζητούσε ακύρωση του προστίμου, πλην όμως η υπόθεση έχει αναβληθεί. Να είστε ωστόσο βέβαιοι ότι επειδή απαιτούνται τούτες τις ημέρες ψήφοι για την ψήφιση της νέας συμφωνίας με τους δανειστές ο εν λόγω πολιτικός δεν πρόκειται να φέρει αντιρρήσεις στο κόμμα του.


Ανεπάγγελτος πλήρωσε 3,5 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς

Ηταν λογιστής. Τον ξεχώριζες από μακριά από τα στρογγυλά γυαλιά και τα μαύρα προστατευτικά περιβραχιόνια που φορούσε ακόμη στο σακάκι του. Εμφανίστηκε μεσημέρι Τρίτης στο γραφείο του οικονομικού εισαγγελέα στην οδό Πειραιώς και του παρέδωσε σε μια μαύρη τύπου Samsonite τσάντα 3,5 εκατ. ευρώ. Ολα σε χαρτονομίσματα των 200 και των 100 ευρώ. «Μου τα έδωσε το αφεντικό μου να σας τα παραδώσω ως μέρος του προστίμου που του επιβάλατε και παρακαλεί, αφού δίνει προκαταβολή, να μην εκδώσετε ακόμη ένταλμα συλλήψεώς του». Αυτά είπε στους οικονομικούς εισαγγελείς που τον έβλεπαν απορημένοι όχι τόσο επειδή το «αφεντικό» έστειλε τον υπάλληλό του να πληρώσει το πρόστιμο όσο για τα 3,5 εκατ. ευρώ που έβλεπαν μπροστά τους ατσαλάκωτα. Τι είχε συμβεί; Οι εισαγγελείς είχαν ανακαλύψει έναν λογαριασμό του εν λόγω κυρίου 48 εκατ. ευρώ που δεν είχε δηλωθεί. Ή μάλλον δήλωσε μόνο τα 7 εκατ. ευρώ. Το σημαντικότερο, διαπίστωσαν ότι δήλωνε… ανεπάγγελτος. Επειτα από έρευνα ανακάλυψαν ότι ήταν μέτοχος σε μεγάλη εταιρεία (εξαγορασμένη με ξένα κεφάλαια) που «ξέχασε» να δηλώσει την αξία των μετοχών του. Του επιβλήθηκε συνολικό πρόστιμο 7 εκατ. ευρώ.

Ραχήλ: Ραντεβού στα… γουναράδικα

Ίσως να προσέξατε ότι η Ραχήλ Μακρή δεν μίλησε για τη συμφωνία, ούτε βεβαίως αποκαλύπτει εάν θα την ψηφίσει ή όχι. Οταν όμως ερωτάται τι πρόκειται να κάνει όταν και εάν έρθει η συμφωνία στη Βουλή, απλώς χαμογελά και αναφέρεται με νόημα στα λόγια του Αρη Βελουχιώτη: «Ραντεβού στα…γουναράδικα:» Και αμέσως μετά λέει ξανά χαμογελώντας: «Ετοιμάζω ένοπλο αγώνα…». Τι εννοεί ένοπλο; Εναντίον ποίου; Θα υπάρξουν θύματα;

Οταν ο Πρόεδρος ξυπνά χαράματα

Ισως οι περισσότεροι να μην το γνωρίζουν, αλλά κάθε φορά που υπάρχει έκτακτη σύνοδος κορυφής, ο μόνος που ταλαιπωρείται περισσότερο είναι ο Πρόεδρος της Κύπρου Ν. Αναστασιάδης. Και ξέρετε γιατί; Η κυπριακή κυβέρνηση δεν διαθέτει κυβερνητικό αεροσκάφος και ο Κύπριος Πρόεδρος αναγκάζεται να ξυπνά στις 4.30 το πρωί, για να προλάβει την πτήση της Aegean στις 5.30 το πρωί ώστε να αναχωρήσει για την Αθήνα και από εδώ να αλλάξει αεροπλάνο για να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Και αυτό συμβαίνει κάθε φορά που υπάρχει Σύνοδος Κορυφής, είτε τακτική είτε έκτακτη. Κι αν οι σύνοδοι κορυφής γίνονται η μία μετά την άλλη, όπως αυτή που έγινε τη Δευτέρα και θα επαναληφθεί την Πέμπτη; Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δεν επιστρέφει στην πατρίδα του, αλλά παραμένει στις Βρυξέλλες για να μην πηγαινοέρχεται με τα αεροσκάφη της γραμμής. Για παράδειγμα την Δευτέρα και τηνΤρίτη ο Πρόεδρος της Κύπρου έμεινε μόνος του στις Βρυξέλλες, ενώ την Τετάρτη αναμένεται να έρθουν από την Λευκωσία και να τον συναντήσουν ο υπουργός Οικονομικών Χ, Γεωργιάδης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ν. Χριστοδουλίδης. Α, να μην το ξεχάσω. Τουλάχιστον, όπως μαθαίνω ο Πρόεδρος ταξιδεύει business class. Οι υπόλοιποι τουριστική.

HeliosPlus