από metereologos.gr
Κυριακή 22 Ιουλίου 2018
 
 

Ελλάδα - Γερμανία: Στον αντίποδα

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Οι Νεοέλληνες

Αυτή η γεωγραφική θέση, η εδαφική διαμόρφωση και το κλίμα: Τρείς παράγοντες που προσδιορίζουν τη μοίρα και το ύφος της Ελλάδος από τους προϊστορικούς μας χρόνους!

Μια χώρα ευνοημένη από το Θεό που, λόγω στρατηγικής θέσης, οι κάθε λογής γείτονες (και μη) δεν την αφήνουν να πάρει ανάσα. Και που εμείς οι Νεοέλληνες δεν μάθαμε να την εκτιμάμε και να τη φροντίζουμε. Που θάπρεπε να είναι ο ΄Ομφαλός της Γης, όπως ήταν στην Αρχαιότητα. Έχει όλα τα φυσικά προσόντα για τούτο.

Αλλά εμείς, αμαθείς και ανεκπαίδευτοι, την περιφρονούμε για να μοιάσουμε στους ξένους του Βορρά (μόνο σε ό,τι μας βολεύει) και την ανταλλάσσουμε για μερικές άψυχες "Μερσεντές" που μας πουλάνε ή την παραμερίζουμε για αμφιλεγόμενες Ιδεολογίες. Η χώρα που ανέδειξε το πνεύμα, τις επιστήμες και το ευ-ζήν, αντί να αποτελεί σήμερα υπόδειγμα για όσους επιδιώκουν την ισορροπία ανάμεσα στην ύλη και το πνεύμα, πιθηκίζει παρασυρμένη και υποδουλώνεται εθελοντικά προκειμένου να ανεβάσει το υλικό της επίπεδο, που παράγει αμέτρητα σκουπίδια, τα οποία δεν αποφασίζει κάν να διαχειριστεί!

Ποιοί, αλήθεια, υποβάθμισαν την ελληνική εκπαίδευση; Γιατί καμμία πολιτική δύναμη δεν προβάλλει μια ολοκληρωμένη πρόταση για μια δημόσια εκπαίδευση ουσίας; Γιατί κανείς δεν ασχολείται με την εκπαίδευση του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού όπου πλάθονται οι προσωπικότητες των παιδιών μας; Γιατί στη χώρα που επινόησε τη Λογική δεν διδάσκονται το Παράδειγμα, ο Διάλογος, η Ομαδικότητα και ο έντιμος Συμβιβασμός;  Γιατί δεν συζητιούνται οι Αξίες ανεξάρτητα από κάθε ξενόφερτη ιδεολογία; Γιατί ο τόπος αυτός "τρώει" ή διώχνει τα παιδιά του που δεν νοιώθουν πλέον περήφανα για την καταγωγή τους; 

Γιατί ο τόπος αυτός ανθίσταται τόσο σθεναρά σε οποιαδήποτε ορθολογική αλλαγή; Είναι απλώς το "βόλεμα" ή μήπως κάτι βαθύτερο που έχει να κάνει με τον ψυχισμό μας; Και τι είναι αυτό που δημιούργησε αυτόν τον ψυχισμό;

 Άν οι Αρχαίοι Έλληνες δημιούργησαν πολλά, αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ελεύθερο φρόνημα  που είχαν. Επί πλέον, η διαμόρφωση  του ελληνικού εδάφους σε μικρά ημιαπομονωμένα τμήματα ή νησιά δεν ευνόησε ομοιογένειες και μαζικότητες αλλά μάλλον ανταγωνισμούς και εμφύλιες διαμάχες. Το δε φωτεινό κλίμα συνέβαλε στην αγοραία συνάθροιση και στην  έξαρση του ευ-ζήν, που στόχο είχε τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς.  

  
Έκτοτε όμως, ο ελληνικός χώρος τελεί υπό ουσιαστική κατοχή επί 2.000 χρόνια, με αρχή την κατάκτηση της διαιρεμένης Ελλάδος από τους Ρωμαίους. Στη συνέχεια, το Βυζάντιο περιφρονούσε  το Θέμα της Ελλάδος ως "Εθνικό" - ειδωλολατρικό. Μετά ήρθαν οι Άραβες πειρατές, οι Φράγκοι, οι Βενετσιάνοι, οι Τούρκοι και τέλος μας έμειναν οι Κοτζαμπάσηδες και οι οσφυοκάμπτες προς τους ξένους πολιτικάντηδες, που παρατείνουν τη νοοτροπία του ραγιαδισμού μέχρι και τις μέρες μας. Ίσως μόνο στη Νεοελληνική γλώσσα ο όρος "εργασία" (δηλ. δημιουργία, παραγωγή, συνεργασία, δύναμη) έχει υποκατασταθεί από τον όρο "δουλειά" (δηλ. καταναγκαστικό έργο). Αναμενόμενο, αφού όλοι εργάζονταν για ένα Δυνάστη που δεν τους επέστρεφε σχεδόν τίποτε.

Το κοινωνικό περιβάλλον θέτει τους κανόνες. Και άν αυτοί αφήνουν περιθώρια ευνομίας και αξιοκρατίας τότε αποδίδει. Έτσι, πολλοί Ελληνες διέπρεψαν σε κοσμοπολίτικα αστικά κέντρα εντός και εκτός Οθωμανικού κράτους δημιουργώντας εύπορες παροικίες. Η μεγάλη όμως πλειοψηφία του κοσμάκη ζούσε σε κωμοπόλεις και χωριά, ήταν αγράμματη, περιδεής και υποκείμενη στα πρωϊνά κέφια του κάθε ανεξέλεγκτου Αγά.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες αναπτύχθηκε, διά μέσου των αιώνων, μιά πολιτισμική κατάσταση όπου ο πάμφτωχος κατακτημένος και αγράμματος  Έλληνας προσπαθεί να επιβιώσει με κάθε μέσον και αυτό το κατορθώνει όχι μόνο με τη σκληρή προσπάθεια αλλά παράλληλα και με την πονηριά, τη μικροαπάτη, τον ατομισμό, το καλόπιασμα, το "λάδωμα" και την "ευελιξία" (βλ. φιγούρα του Καραγκιόζη). Χωρίς αυτά ίσως να είχε αφομοιωθεί ή εξαφανιστεί. Και αυτό που αποκαλούμε "βόλεμα" εκφράζει μια ανακούφιση από την ανασφάλεια, την καταπίεση και την ανέχεια πολλών αιώνων. Ο όρος "Ατομική επιβίωση εδώ και τώρα" χαρακτηρίζει την όλη στάση του. Και αυτό αποκλείει μακροπρόθεσμα σχέδια.

Οι Γερμανοί στον αντίποδα   

 
Αντίθετα, οι επιθετικοί λαοί του Βορρά δεν είχαν ξένους ή αλλόδοξους κατακτητές σε  μακροχρόνια βάση και γι' αυτό διατήρησαν έναν αέρα ανεξαρτησίας και αυτοδυναμίας.  Αυτό τους επέτρεψε να κάνουν σχέδια για το μέλλον. Και με τον ψυχρό ορθολογισμό που τους διέπει θέσπισαν εκπαιδευτικά συστήματα και κοινωνικές αξίες που σκοπούν  στην ενδυνάμωση των κοινωνιών τους και στην επιβολή τους επί των άλλων. Το δυσμενές κλίμα τους ώθησε να γίνουν ιδιαίτερα εργατικοί, ομαδικοί και προνοητικοί για να επιβιώσουν. Και με την πρόοδο της Επιστήμης - Τεχνολογίας προχώρησαν εμπρός, άλλοτε οικονομικά και άλλοτε με την προσφιλή τους μέθοδο της πυγμής και της αρπαγής. Η χώρα μας έχει πολλά σχετικά να διηγηθεί. Το να εκτονώνουν όμως την επιθετικότητά τους σε αδύναμες μικρές χώρες, όπως η "αμαρτωλή" κατ'  αυτούς Ελλάδα, είναι κάτι που μάλλον δεν τους τιμά...

Είναι λοιπόν φανερό ότι ειδικότερα οι Γερμανοί και οι Έλληνες έχουν, από ιστορική παράδοση, έναν τελείως διαφορετικό τρόπο σκέψης και αυτό δεν τους επιτρέπει να κατανοήσουν αλλήλους. Και επειδή το Πολιτισμικό DNA κάθε κοινωνίας δεν μεταλλάσσεται εύκολα - παίρνει αιώνες - μόνο με προσπάθεια αλληλοκατανόησης και με βάση τη λογική είναι δυνατόν να συνεννοηθούν. Το θέμα είναι βέβαια γενικώτερο και αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης και δεν πρόκειται να γίνουν Γερμανοί ούτε οι bons viveurs Γάλλοι, ούτε οι μεσογειακοί Ισπανοί και Ιταλοί κλπ. Άρα, ο βιωματικός τρόπος επικοινωνίας προς το παρόν αποκλείεται και γι' αυτό είναι τελείως μάταιο να προσπαθεί ο ένας να αλλάξει τον άλλον πιέζοντάς τον αφόρητα. Θέλει χρόνο πολύ, συναίνεση και την κατάλληλη εκπαίδευση. Αλλιώς γεννάται αντίδραση με αντίθετο αποτέλεσμα. Η θεωρία της Δημιουργικής Καταστροφής δεν επαληθεύτηκε στην Ελληνική περίπτωση, αντίθετα ανέδειξε όλες τις αδυναμίες του ελληνικού χαρακτήρα.

Και παραινέσεις του τύπου "κάνετε ό,τι και εμείς" ή "κάντε ό,τι έκαναν οι Ιρλανδοί" (προκειμένου να επισκιάσουν την επί 5 έτη αδυναμία των μεγάλων να επιλύσουν το Ελληνικό πρόβλημα) είναι τόσο ανιστόρητες όσο και υποκριτικές αφού τοποθετούν κουτοπόνηρα στην ίδια μοίρα χώρες με τελείως διαφορετική παράδοση, κοινωνική οργάνωση, προβλήματα και νοοτροπία. Με τέτοιου είδους ανόητες επιχειρηματολογίες η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο δεν θα καταφέρει να προχωρήσει. Είναι κατανοητό ότι σε συνθήκες Παγκοσμιοποίησης η Γερμανία δεν μπορεί να περιμένει τους άλλους. Η κάθε χώρα όμως μπορεί να κάνει σωστά και ανταγωνιστικά κάποια πράγματα και θάπρεπε ίσως να στηριχθεί για να μπορέσει να τα κάνει.

Εξ άλλου, είναι άραγε επιθυμητό να ισοπεδωθούν πολιτισμικά οι πιό αδύναμες χώρες με βάση τα πρότυπα των ισχυρών; Αυτό είναι τελικά το Όραμα της Ενωμένης Ευρώπης; Η παρούσα κρίση έχει μεγαλώσει τη συναισθηματική απόσταση μεταξύ των Ευρωπαίων. Τώρα θα χρειαστεί πρόσθετη προσπάθεια με σκοπό την αλληλοκατανόηση, την ώσμωση και, ίσως κάποτε, την ολοκλήρωση.                             Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (9)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΣ ΜΕΛΟΥΝΑΣ ΚΑΙ Ο Δ.Ο.Ε. | 19/06/2015 13:38
  Ετσι λεγόταν λόγω της περιορισμένης εδαφικής της έκτασης κατά τον καταστρεπτικό ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897,οπότε λόγω αδυναμίας να πληρώσει πολεμ.επανορθώσεις 4 εκατ.τουρκικών λιρών στη νικήτρια Οθωμ.Αυτοκρατορία,η χώρα τέθηκε υπο τον Διεθνή Οικονομικό Ελεγχο (ΔΟΕ), ο οποίος διήρκεσε 81 ολόκληρα χρόνια,μεχρι το 1978.Τον ελεγχο ασκούσε μόνιμα εγκατεστημένη στην Αθήνα 6μελής Επιτροπή που εκπροσωπούσε τους ξένους πιστωτές-Αγγλία,Γαλλία,Γερμανία,Ιταλία,Αυστρία,Ρωσία.Η Θεσσαλία και η Αρτα είχαν προσαρτηθεί πριν.Ο Βόλος κατελήφθη απο τον ελληνικό στρατό στις 2-11-1881.Η Γερμανική ενοποίηση εγινε στις Βερσαλλίες στις 18-1-1871 και ο Γουλιέλμος Α΄. της Πρωσίας ανακηρύχθηκε αυτοκράτωρ- κάιζερ.
  αθόρυβη η α΄.τρόικα-γηγ θεσσαλονικεύς (2)
  απάντηση12
   
   
   
  Ελληνες και Γερμανοί, Διαφορετικές νοοτροπίες | 19/06/2015 13:09
  Ελληνες και Γερμανοί, Εθνολογική Σύγκριση :Αφετηρία της θέασης είναι η αντικειμενική αλήθεια και όχι τυχόν συναισθηματισμοί και επιπολαιότητες. Σε γενικότερο πλαίσιο πρόκειται για διαφορές μεταξύ Νοτίων και Βορείων Ευρωπαίων.Διαπιστώσεις αντικειμενικών παραγόντων :α ) Σκληρό κλίμα στον Βορρά , ήπιο κλίμα στην Μεσόγειο. Ο homo sapiens sapiens ζει στην Ευρώπη εδώ και 42 χιλιάδες έτη. Το κλίμα έχει διαμορφώσει τον χαρακτήρα και τις συνήθειες των ανθρώπων. Στον Βορρά τους έκανε πιό εργατικούς, δυναμικούς και με τεράστια αντοχή. Το κύριο πρόβλημα των Βορείων ήταν πως να επιζήσουν. Έτσι έγιναν αυτοί πιό εφευρετικοί, πειθαρχικοί και ανέπτυξαν οργανωτικές ικανότητες. Εκτός τούτου ήταν και είναι ολιγόμιλοι. Στον Νότο ήταν η φύση πιό απλόχερη, και οι άνθρωποι είχαν λόγω του κλίματος την ευκαιρία μίας έντονης κοινωνικής ζωής επί τη βάσει της συνομιλίας κ.λ.π. Το κλίμα και η διατροφή επέδρασαν ευνοϊκά στην εξέλιξη μίας ιδιαίτερης σεξουαλικότητας, άγνωστης στον Βορρά.β ) Ήδη στον Μεσαίωνα τους δίδαξε ο Προτεσταντισμός, ότι η φιλοπονία και η επίτευξη είναι κάτι το πολύ θεάρεστο. Αυτό το ενστερνίσθηκαν. Η εργατικότητα είναι ιερόν καθήκον και ταυτόχρονα συστατικό στοιχείο της ταυτότητάς τους.γ ) Ειδικά στην Γερμανία έχουν οι "Πρωσσικές αρετές" όπως π.χ. η εργατικότητα, η πειθαρχία, η αυτοπειθαρχία, η τάξη, η σεμνότητα κ.λ.π. ασκήσει μεγίστη επίδραση στους ανθρώπους.Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση82
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Ελληνες..., 2ο Μέρος | 19/06/2015 13:07
  2ο Μέρος : δ ) Η ταχεία εκβιομηχανοποίηση της Γερμανίας στο δεύτερο ήμισυ του 19ου αι. ενδυνάμωσε τα προαναφερθέντα χαρακτηριστικά, αλλά ταυτόχρονα έκανε τους Γερμανούς ολίγον τι βραδυκίνητους και πειθήνιους με την αρνητική σημασία της λέξης, αλλιώς δεν θα ήταν σύμφωνοι με τον Χίτλερ. Στους Έλληνες δεν θα συνέβαινε κάτι τέτοιο. Παρακάτω αναφέρονται συνοπτικά τα προσόντα και τα ελαττώματα των Ελλήνων και των Γερμανών.Έλληνες.Προσόντα :Αγάπη στην ελευθερία, αυτοπεποίθηση, υπερηφάνεια, φιλότιμο, πνευματικη διαύγεια ( ευστροφία ), δημιουργική φαντασία, επικοινωνικότητα, ενθουσιασμός , ανεκτικότητα, αισθητικότητα, αγάπη στην οικογένεια, σεβασμός των ηλικιωμένων, εξελιγμένη σεξουαλικότητα και αισθησιασμός, τεμπεραμέντο, υπεραναπτυγμένη φιλοξενία.Ελαττώματα :Τάση στην απειθαρχία, στον χαοτισμό και στην φυγοπονία ( αρχή της ήσσονος προσπάθειας , δηλαδή φυγοπονία) , έλλειψη της δυναμικότητας , της αντοχής και της αίσθησης του συμφέροντος του συνόλου, ατομικισμός και εγωϊσμός, έλλειψη της κοινωνικής, της κρατικής, της νομικής και της φορολογικής συνείδησης, παραλογικά υπεραναπτυγμένη εθνική συνείδηση, προτεραιότητα του συναισθήματος έναντι της λογικής, σύγχιση των φαντασιώσεων με την πραγματικότητα, εθισμός στις σπέκουλες, στις υπόνειες, στην συνωμοσιολογία , στην κινδυνολογία, στον βολονταρισμό και στον ενοχλητικό υπερεξυπνακισμό, υποανάπτυκτη ικανότητα της οργάνωσης, δυνατή ροπή στην δημαγωγία, στον λαϊκισμό και στην επιπολαιότητα, αναξιοπιστία, απόρριψη της κριτικής, τελεία έλλειψη της αυτοκριτικής, υποανάπτυκτο αίσθημα της υπευθυνότητας, υπερευαισθησία, υπεραυτοεκτίμηση, οικογενειοκρατία, νεποτισμός και δυνατή ροπή στην διαφθορά (πρωταθλητές στην Ευρώπη).Συνέχεια
  Panos Terz
  απάντηση104
   
   
  Ελληνες..., 3oΜέρος | 19/06/2015 13:06
  3ο Μέρος :Γερμανοί.Προσόντα : Εργατικότητα ( μέσο της ανθρώπινης αυτοεκπλήρωσης), δυναμικότητα, μεγάλη αντοχή ( άνδρες και γυναίκες ), δυνατή βούληση, αξιοπιστία, υπεραναπτυγμένη ικανότητα οργάνωσης, εμβρίθεια, προτεραιότητα της λογικής έναντι των συναισθημάτων, νηφαλιότητα, κοινωνική, κρατική και νομική συνείδηση, αναγνώριση του συμφέροντος του συνόλου, αγάπη στην τάξη. Ελαττώματα : Ξενοφοβία, έλλειψη της ανεκτικότητας έναντι ηλικιωμένων, παιδιών και αρρώστων, υπερεθνικισμος, εθνική αλαζονεία, πνευματική βραδυκινησία, κλίση στην επιθετικότητα, έλλειψη της αυτοπεποίθησης , του φιλότιμου , της φιλοξενίας, της αισθητικής ( είναι χοντρoκομμένοι), δυνατός εθισμός στον αυταρχισμό, ύπερεκτίμηση της τυπικότητας, υποανάπτυκτη σεξουαλικότητα ( άνδρες συμπλεγματικοί ), έλλειψη της "χρυσής τομής. Συμπεράσματα :α ) Οι Έλληνες έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά για να απολαύσουν την ζωή, αλλά τους λείπουν οι περισσότερες προϋποθέσεις για να ανοικοδομήσουν ένα σωστό κράτος με αξιόλογο δημόσιο, την οικονομία, την βιομηχανία, την παιδεία κ.λ.π. Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει με τους Βορείους λαούς , ιδιαιτέρως με τους Γερμανούς.Συνέχεια .
  Panos Terz
  απάντηση65
   
   
  Ελληνες Γερμανοί, Διαφορετικές νοοτροπίες | 19/06/2015 13:03
  4ο Μέρος : β ) Λύση του προβλήματος : Δημιουργία μίας σύνθεσης μεταξύ των περισσότερων προσόντων των Ελλήνων και των Γερμανών. Αυτό έχει ήδη με μεγίστη επιτυχία πραγματοποιηθεί από μερικούς Έλληνες, οι οποίοι κατόρθωσαν να κάνουν στην Γερμανία ιδιαιτέρως στον επιστημονικό τομέα λαμπρές σταδιοδρομίες. Αυτό θα ενδιαφέρει οπωσδήποτε τους νέους Ελληνες αποφοίτους πανεπιστημίων και άλλων ανωτάτων σχολλών, οι οποίοι έρχονται κατά χιλιάδες για εργασία στην Γερμανία.Το υπογραμμίζω ιδιαιτέρως : Δεν πάνε στην Ιταλία, ή στην Γαλλία ή στη Ρωαία.Από μεθοδική και λογική άποψη δεν ισχύουν τα λεγόμενα ανεξαιρέτως για όλους τους Έλληνες και για όλους τους Γερμανούς. Μάλλον ισχύει σε παράδειγμα κάτι άλλο : Οι περισσότεροι Γερμανοί είναι εργατικοί, ενώ οι λιγότεροι Ελληνες είναι το ίδιο. Η διαφθορά είναι στην Ελλάδα κανώνας ενώ στην Γερμανία εξαίρεση.Γενικά δέον να λάβουμε υπόψη, ότι τα καθοριστικά χαρακτηριστικά δεν είναι απόλυτα και αιώνια. Και εδώ ισχύουν οι μεθοδολογικές αρχές της σχετικότητας και της μετάλλαξης. Ιδ΄στο Μπλογγ μου τις μελέτες και τα άρθρα : "Ευρώπη, Βορράς-Νότος, Ιστορία, Σύγκριση", "Αρχαίοι Γερμανοί, Σημερινοί Γερμανοί", "Deutsche und Griechen, Mentalität, Eine komparative Studie", "Αδράνεια, Εθνοψυχολογία", "Συνεννόηση, Συγκρουσιασμός", "Ελληνάρας, Τσαμπουκισμός", "Περί του Νεοελληνικού Σουρεαλισμού", "Ευρωπαϊκή αντικειμενικότητα vs Ελληνικού σουρεαλισμού", "Νεοέλλην, Βαλκανοανατολίτης", "Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες, Διαφορετική νοοτροπία". Ιστότοπος συν Μπλογγ : http://panosterz.de, Παναγιώτης Δ. Τερζόπουλος, Μακρύγιαλος Πιερίων, Leipzig Deutschland
  Panos Terz
  απάντηση64
   
   
  ΣΧΟΛΙΟ | 19/06/2015 12:21
  Ο κυριώτερος εχθρός των Γερμανών που κατάφεραν να τον υποτάξουν ήταν η εχθρότητα της φύσεως στον τόπο που ζούσαν..Αυτό τους δημιούργησε το αίσθημα της δύναμης της θέλησης (Willenskraft) στην οποίαν βασίζεται ο πολιτισμός τους και όχι της κατανόησης ( Verstand) που βασίζεται ο δικός μας.Είναι πολιτισμός της κίνησης και της ενέργειας ( Beweglichkeit und Energie) και όχι του μέτρου και της αρμονίας όπως ο δικός μας. Εχουμε την Φαουστική ψυχή(Γερμανοί) και από την άλλη την Απολλώνια ψυχή( Ελληνες).Η γερμανική ψυχή, πάντα ανικανοποίητη, δεν δέχεται πέρας σε στόχους και μορφές,αναζητά πάντα καινούργιους στόχους ως ιδανικά, η ελληνική συμπεριφέρεται αντίθετα και σέβεται τα όρια ενώ ο Γερμανός όχι.
  Frixos
  απάντηση115
   
   
  ΛΑΟΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑΙΩΝΑ | 19/06/2015 12:18
  Ενας λαός για να διαμορφωθεί πρέπει να περάσει απο διάφορες εξελικτικές φάσεις.Ο υπόδουλος σε φρικτό κι οπισθοδρομικό δυνάστη λαός μας(400 χρόνια σκλαβιά - τουρκοκρατία) δεν εζησε Μεσαίωνα και πέρασε απευθείας στη σύχρονη εποχή πριν απο 185 χρόνια,οταν απελευθερώθηκε κι ανεξαρτητοποιήθηκε μικρό τμήμα της σημερινής επικράτειας της Ελλάδος.Επρόκειτο αρχικά για ενα κρατίδιο.Η Επτάνησος ενώθηκε με την πατριδα το 1864.Ηπειρος ,Μακεδονία,Κρήτη το 1912-1913.Η Σάμος το 1914. Μόνο απο τότε αρχίζει να υπάρχει .Η Θράκη το 1923.Η ιταλοκρατούμενη Δωδεκάνησος-τελευταία και τελείως σύγχρονη ενσωμάτωση- στις 7-3-1948. Το Βέλγιο εγινε μεν ανεξάρτητο το 1830 αλλά έζησε Μεσαίωνα.Γιαυτό και απέχει παρασάγγες.
  και κρατική παράδοση-γηγ θεσσαλονικεύς
  απάντηση75
   
   
  Η μόνη διαφορά ... | 19/06/2015 12:06
  ...μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας έγκειται στη χρονική στιγμή, (Zeitpunkt).
  Προμηθέας από το Ντύσσελντορφ
  απάντηση411