από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Blame Game ή Μένουμε Ευρώπη;

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Πριν έξι μήνες δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι η εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης θα έφτανε κοντά στο σημείο "μη επιστροφής". Όταν διαπραγματεύεσαι, στόχος είναι να οδηγήσεις με επιχειρήματα και μοχλούς πίεσης, σε μία απόφαση που θα είναι προφανώς, καλύτερη από το αν δεν διαπραγματευόσουν. Εννοείται πως και το να αποφύγεις μία διαπραγμάτευση είναι από μόνο του στρατηγική απόφαση. 

Πάντως προαπαιτούμενο είναι να έχεις ετοιμάσει και το οπλοστάσιό σου. Αν μπεις σε αυτό το παιχνίδι και δεν έχεις ρεαλιστική εικόνα ούτε ως προς τη σημασία των επιχειρημάτων σου για τους άλλους, ούτε ως προς τους μοχλούς πίεσης που διαθέτεις, τότε η πολιτική σου μειώνεται στο επίπεδο ενός σουρεαλιστικού, επικινδύνου και αυτοκαταστροφικού δονκιχωτισμού. 

Δεν γνωρίζω με ποια κριτήρια αποφάσισε η Κυβέρνηση να εμπλέξει τη χώρα και το λαό σε αυτή τη περιπέτεια, ωστόσο απ' ότι διακρίνουμε τόσο από τη καθημερινότητα μας στην Αθήνα, όσο και από την πραγματικότητά μας στις Βρυξέλλες, ούτε τα επιχειρήματα ήταν ισχυρά, ούτε οι μοχλοί πίεσης ήταν πραγματικοί. 

Και να που καταλήγουμε. 

Μετά από πέντε μήνες ταλαιπωρίας των πολιτών μας, εξόντωσης της οικονομίας μας και αποδόμησης της διεθνούς εικόνας της χώρας μας, φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε λύση ο,τιδήποτε δεν είναι ρήξη. Αυτό είναι το αποτέλεσμα των "ατάλαντων κυρίων Ρίπλεϊ" που μας κυβερνούν και αυτή η διαφορά τους με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν τη κρίση. Ότι για τους προηγούμενους διαπραγματευτές μας η λύση θα ήταν αποτέλεσμα μιας όσο τον δυνατόν καλύτερης συμφωνίας, ενώ τώρα λύση είναι ό,τι δεν είναι ρήξη. Τόσο καλά τα κατάφεραν! Τόσο καλά, ώστε μετά την πεντάμηνη συστηματική καλλιέργεια χαμηλών προσδοκιών στην Ελληνική κοινωνία, πλέον κάθε τι μη χείρον, να φαντάζει στο λαό βέλτιστον.

Πλέον η κυβέρνηση παίζει "brinkmanship". Είναι στην άκρη του γκρεμού (brink) και απειλεί ότι αν πέσει θα πάρει κι άλλους μαζί της. Πιάνει η μπλόφα; 

Από όσα βλέπουμε στις αγορές, ο κίνδυνος μετάδοσης (contagion) της κρίσης σε άλλες οικονομίες του Νότου έχει μια ανησυχητική δυναμική, αλλά χωρίς να μπορούμε να πούμε ότι  θεμελιώνεται οικονομικά. Δηλαδή, τις τελευταίες μέρες ανεβαίνουν τα spreads των δεκαετών ομολόγων των άλλων (κυρίως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας), όχι επειδή υπάρχει προφανής λόγος (καθώς έχουν περιορίσει την έκθεσή τους στους κινδύνους ενός Grexit), αλλά εξαιτίας επιδερμικών αναλύσεων των κοινών δομικών προβλημάτων που έχουν αυτές οι χώρες σε σχέση με την Ελλάδα. Μέχρι εκεί όμως. Οικονομικά μιλώντας, υπάρχει wall-off μεταξύ Ελλάδας και των άλλων. 

Από την άλλη πλευρά η Κυβέρνηση δείχνει πως θέλει να παίξει το παιχνίδι της "σκληρής δέσμευσης" ίσως για να χρυσώσει το χάπι των ακόμα σκληρότερων μέτρων που ενδεχομένως να μην αποφύγουμε. Παράλληλα αμέριμνα ανεβάζει τους τόνους επικίνδυνα, μιλάει για "εθνική ταπείνωση" με το παιδαριώδες επιχείρημα ότι αν δεν είσαι μαζί μας δεν είσαι αρκετά "πατριώτης", ενώ συνηθίζεις καθημερινά στους αυτοσχεδιασμούς ρητορικής ψευτοεπαναστατικότητας που γίνονται και πάλι στις πλάτες των Ελλήνων κλπ. Δεν δείχνει όμως να κατανοεί, ότι η απόφασή της να παίξει τη "σκληρή δέσμευση" ανεβάζοντας την ένταση προς τα ακροατήριά της στο εσωτερικό και το εξωτερικό, ουσιαστικά αυτοεγκλωβίζεται μακριά από τους απαραίτητους ελιγμούς για να πάρει κάποια από αυτά που λέει πίσω, πριν φτάσει στο χείλος του γκρεμού.

Η "λογική του παραλογισμού" μπορεί να λειτούργησε σε μια αντιπαράθεση πυρηνικών υπερδυνάμεων στον Ψυχρό πόλεμο, αλλά σήμερα απλά "καίει γέφυρες". Την διαπραγμάτευση σήμερα την τρέχουν η Λαγκάρντ, ο Σόϊμπλε, ο Γιούνκερ και σίγουρα τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης δεν είναι Χρουστσόφ ή Μπρέζνιεφ ή Ανδρέας, όσο κι αν κάποιοι θέλουν να τους μοιάσουν. Γιατί πως μπορείς να πείσεις ότι υπηρετείς το συμφέρον των Ελλήνων αλλά και υων ίδιων των συνταξιούχων, όταν λες ότι δεν θα δεχτείς να μειώσεις τις υψηλότερες συντάξεις ούτε ένα ευρώ, γνωρίζοντας ότι έτσι κι αλλιώς το κόστος που θα πληρώσει ο συνταξιούχος, και κυρίως ο χαμηλοσυνταξιούχος, θα είναι καταστροφικό, αν καταρρεύσουμε, ή θα το πληρώσει με έμμεσο τρόπο πολλαπλάσιο και εκείνος αλλά και τα παιδιά του...

Είναι πραγματικά παράδοξο να νομίζουν κάποιοι ότι μπορούν να πείσουν λέγοντας πως "αν έχω να διαλέξω ανάμεσα σε δύο σεισμούς, έναν 4 ρίχτερ και έναν 15 ρίχτερ, θα διαλέξω τον δεύτερο". Και είναι ακόμα πιο τραγικό για τη πολιτική ιστορία της χώρας μας, αυτοί που θα διαλέξουν τα δεκαπέντε ρίχτερ να το ονομάσουν νίκη. Θα ήταν τόσο τραγικό όσο το να αναρωτιόμασταν ποιος κέρδισε.. στο σεισμό του Λος Άντζελες.  

Το καλύτερο που έχει να κάνει η Κυβέρνηση στη σημερινή συγκυρία είναι να μην παίζει με Εγκέλαδους. Πρέπει να σταματήσει να στήνει με αυταρέσκεια και αμεριμνησία τριπλά blame games, μεταθέτοντας ευθύνες! 

Για μια κακή συμφωνία φορτώνεται η ευθύνη στην προηγούμενη κυβέρνηση, 

Για μία "άθλια" συμφωνία, θα φταίνε οι δανειστές, 

και το χειρότερο, σε ενδεχόμενο ρήξης, ετοιμάζεται σενάριο για εσωτερική κυρίως, κατανάλωση, ότι οι "αδιάλλακτοι" και "σκληροί" Γερμανοί δεν ήθελαν ποτέ συμφωνία, παρά τις υποχωρήσεις, πετώντας το μπαλάκι στην εξέδρα του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Άλλωστε η κρίση θρέφει την κυβέρνηση αυτή, που δεν έχει πει τίποτα για το Μέλλον, την παραγωγή, την καινοτομία, το όραμα της, την ανάπτυξη, τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις...

Η κυβέρνηση πρέπει  να καταλήξει σε μια συμφωνία, και να προσπαθήσει να βελτιώσει τις αρνητικές παραμέτρους της συμφωνίας αυτής αργότερα, με στρατηγική για επιστροφή στην ανάπτυξη, με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα για την Ελλάδα στην Ευρώπη. Γιατί Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς Ελλάδα, αλλά και δεν μπορεί να υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς τίμιους κανόνες. Και το Μέλλον μας είναι μόνο στην Ευρώπη σε μια Προοδευτική Συμμαχία μίας ταχύτητας.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (14)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  κ. Καϊλη, το άρθρο σας πολύ καλό, | 18/06/2015 23:23
  bravo! Στο μόνο με το οποίο διαφωνώ κάπως είναι η φράση σας πως "Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς την Ελλάδα". Πρώτον, μάλλον το αντίθετο ισχύει. Δεύτερον, η Ευρώπη κερδίζει, γίνεται πιό υγιής και καλυτέρα, το δ' ευρώ ισχυρότερο, χωρίς ΑΥΤΗΝ την Ελλάδα, όπως την κατήντησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ (με το σεγοντάρισμα και πίεσι της Αριστεράς), κυρίως δε όπως την καταντά, εξαθλιώνει και αποτελειώνει τώρα ο Συριζανέλ.
  Ν. Πειρουνάκης
  απάντηση13
   
   
  27% anergia kai 40% ftohia | 18/06/2015 21:32
  Your english is alright, what about your maths? Lyse tin parapano exisosi kai meta mas poulas pnevma. Ante yiati gemisame exypnakides.
  emigres (intl economics graduate)
  απάντηση30
   
   
  Εναρμόνιση ή ενδοσκόπηση | 18/06/2015 21:28
  Ο επιλογικός σας λόγος ενέχει και την αντιφατικότητα της αμοιβαίας συνύπαρξης Ελλάδας κι Ευρώπης. Αντιφατικότητας η οποία συνίσταται στην αναζήτηση των υποκειμένων της πολιτικής δράσης.
  Γιάννης Πολιτόπουλος
  απάντηση00
   
   
  Game over kouklitsa mou | 18/06/2015 20:04
  Η πολιτικη συγχεεται με τη μοδα, ενω ο κοσμος βρισκεται σε ανθρωπιστικη κριση. Φτωχα μυαλα, ημιμαθεια, αλλα αφου ταξιδεψαμε στην Ευρωπη και γιναμε eurovoleutina, ενταξει... Δεν ριξαμε τον ΓΑΠ, we υποστηριζαμε το Σαμαρα darling. Το δουλευουμε καλα το αγγλικο (και το λαο βεβαια)... Εκανες καλα ψωνια στις Βρυξελλες κοριτσι μου; Γιατι οσο και να χτυπιεσαι, στα σοβαρα δε θα σε παρει κανεις.
  Μαριτσα
  απάντηση50
   
   
  ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΑΔΗΛΟΝ | 18/06/2015 19:23
  Παρ όλα αυτά οι νέες δημοσκοπήσεις δειχνουν ΣΥΡΙΖΑ 33% , ΝΔ13,5% και ΠΑΣΟΚ 3% , οπότε μάλλον θα πρέπει να το πιούμε το ποτήρι μέχρι τον πάτο!! Όταν βέβαια ανατραπούν οι προτιμήσεις του κόσμου η Ελλάδα θα έχει πλημμυρίσει μουσουλμάνους , το ΑΕΠ θα έχει συρρικνωθεί κι άλλο και θα βρισκόμαστε (οικονομικά) στο 1970! Δεν τολμώ να κάνω προβλέψεις για την πορεία των εθνικών θεμάτων!! . Παρεπιπτόντως (πλάκα σχεδόν) , θα ήμουν διατεθειμμένος να συγχωρήσω τις προχειρότητες και τις αστοχίες των κυβερνώντων εαν έστελναν (το κάθαρμα) τον ΓΑΠ να κάνει παρέα στον ΑΚΗ μας!
  ΚΛΕΑΡΧΟΣ
  απάντηση01
   
   
   
  αγάπη μου | 18/06/2015 16:29
  πήγαινε στο κομμωτήριο
  j
  απάντηση2548
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ΑΝ | 18/06/2015 16:24
  Αν μπορούσαμε και κυρίως μπορούσατε να διακρίνετε κάποιο σχέδιο διαπραγμάτευσης τότε θα ήμασταν βέβαιοι πως θα επρόκειτο για τη μεγαλύτερη πατάτα. Προφανώς και δεν διακρίνετε κάποιο σχέδιο γιατί αυτή είναι η καλύτερη στρατηγική. Αν ο αντίπαλος μιας διαπραγμάτευσης ήταν διαφανής τότε θα ήταν σίγουρα χαμένος. Και φτάνει με τους αγγλικούς νεολογισμούς. Μπουχτίσαμε.
  Stelios
  απάντηση825
   
   
   
  Έχετε Ευθύνη | 18/06/2015 13:43
  Να σας θυμίσω κυρία μου ότι, σχετικά πρόσφατα, παίξατε τον βρόμικο ρόλο σας στην πτώση του Γ. Παπανδρέου; Κρίμα για τη χώρα που οι εκπρόσωποι του δεν στέκονται στο ύψος των περιστάσεων αλλά σε σας αξίζει ο πολιτικός μηδενισμός.
  Γιάννης Στεριανός
  απάντηση2447
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  ......έτσι περίπου μιλάει | 18/06/2015 13:39
  και σκέφτεται η προσωποποιημένη Ελπίδα Να είστε πάντα καλά. Μου δώσατε μια ανάσα......
  Σοφια π.Καρρα
  απάντηση4211