Πάνω που νόµιζα ότι η εκδοτική λαίλαπα είχε κοπάσει και ότι δεν θα είχαμε άλλους «ασφαλείς» και στυλιζαρισμένους, α λα Victoria Secret οργασμούς, η επόμενη πράξη του γκριζορόζ δράματος έχει ήδη προγραμματιστεί λίγο πριν από το θερινό ηλιοστάσιο, για τη 18η Ιουνίου. Αυτή την ημερομηνία έδωσε προ ημερών η
Ε. Λ. Τζέιμς στον λογαριασμό της στο Instagram ως ημέρα έκδοσης του «Grey». Οπως αποκαλύπτει η ακόρεστη βρετανή μπεστσελερίστρια των «50 αποχρώσεων του γκρι» –που «τσεπώνει» από τις πωλήσεις των βιβλίων της 90.000 στερλίνες (περί τα 120.000 ευρώ) ημερησίως -, δεν πρόκειται για μια απλή συνέχεια της γνωστής ερωτικής τριλογίας με ήρωες τον αφέντη Κρίστιαν Γκρέι και την πειθήνια υποτακτική του Αναστάζια. Το «Grey» (που θα κυκλοφορήσει και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Πατάκη στις 10 Σεπτεμβρίου) είναι η ίδια ακριβώς ιστορία. Μόνο που αυτή τη φορά την αφηγείται ο ίδιος ο Κρίστιαν (δηλαδή, ένας εύσχημος τρόπος να «τσεπωθούν» μερικά ακόμη εκατομμύρια στερλίνες).
Ισως το «Grey» και ο Κρίστιαν να καταφέρουν να φωτίσουν λίγο περισσότερο αυτό που η τριλογία-φαινόμενο κράτησε επιδεικτικά, παρά το παγκόσμιο hype, στο ημίφως: τη γυναικεία ερωτική επιθυμία.
Διότι, όσο και αν το μπεστ σέλερ «50 αποχρώσεις του γκρι» απενοχοποίησε το διάβασμα του λαϊκού ερωτογραφήματος (δεν ντρέπεσαι να το έχεις στη βιβλιοθήκη σου όπως ένα «φτηνό» βίπερ), όσο και αν πυροδότησε «φαντασιώσεις» σε απλές, καθημερινές γυναίκες (το βασικό επιχείρημα των εκατομμυρίων φαν της Ε. Λ. Τζέιμς ανά τον πλανήτη), δεν κατάφερε να βγάλει από την ντουλάπα τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Αυτή, δηλαδή, που η Τόνι Μπέντλεϊ περιέγραψε προ μηνών στο «Vanity Fair» ως την «πιο κακοπουλημένη υπερπαθολογικοποιημένη, κακοποιημένη και αναξιοποίητη φυσική δύναμη».

Η Ε. Λ. Τζέιµς έχει παραδεχθεί ότι η bondage τριλογία της δεν ήταν αποκύημα μιας αχαλίνωτης ερωτικής φαντασίας που αναζητούσε απελπισμένα διέξοδο. Ηταν, αντιθέτως, καρπός μιας συνηθισμένης «κρίσης μέσης ηλικίας». H ίδια δεν θα κρύψει ποτέ πως όταν εμφυσά ζωή στον Κρίστιαν και στην Αναστάζια είναι μια 40φεύγα Βρετανή, μητέρα δύο εφήβων, που δουλεύει σε τηλεοπτικές παραγωγές, μαγειρεύει καταπληκτικό stew και καταναλώνει με εμμονή έρωτα τσέπης.
Φαίνεται ότι η μέση ηλικία είναι επιρρεπής σε τέτοια ΧΧΧ εκδοτικά εγχειρήματα με target group τη γυναικεία λίμπιντο. Μόλις πριν από λίγους μήνες μια άλλη 44χρονη, η αμερικανίδα δημοσιογράφος Ρόμπιν Ρινάλντι, κυκλοφόρησε το βιβλίο της «The Wild Oats Project», το χρονικό δηλαδή των ερωτικών πειραματισμών που διενήργησε η ίδια μέσα σε έναν χρόνο. Στην πραγματικότητα έζησε δύο διαφορετικές ζωές: 104 ημέρες συζυγικής κανονικότητας και 261 ημέρες ακολασίας. Τις καθημερινές τις περνούσε μακριά από τον επί 18 χρόνια σύζυγό της, σε νοικιασμένα δωμάτια, με περιστασιακούς εραστές, απολαμβάνοντας το σεξ που δεν τόλμησε στην πρώιμη νιότη της. Τα Σαββατοκύριακα επέστρεφε στο σπίτι της και στη ρουτίνα της, μια μονογαμική σύζυγος με μια σχετικά καλή σεξουαλική ζωή. Στο «πείραμα» στο οποίο συναίνεσε και ο σύζυγός της –πρώην πλέον για ευνόητους λόγους –υπήρχαν μόνο τρεις κανόνες: «Οχι σοβαρές δεσμεύσεις», «Οχι σεξ χωρίς προφύλαξη», «Οχι σεξ με κοινούς φίλους». Η ίδια η Ρινάλντι, μέλος σήμερα της νεο-ταντρικής ομάδας «Οne Taste», με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, θα δηλώσει σε συνεντεύξεις της ότι ποσώς τη νοιάζει που οι μισές αναγνώστριές της τηβλέπουν ως την ιέρεια του γυναικείου οργασμού και οι άλλες μισές την αποκαλούν «εύκολη» και «εγωίστρια».

Το αυτοβιογραφικό πόνηµα της «νεο-χίπισσας» Ρινάλντι έχει τα ίδια εγγενή προβλήματα με το μυθιστόρημα της καταπιεσμένης νοικοκυράς Ε. Λ. Τζέιμς. Αποτολμά για τους λάθος λόγους και με τον λάθος τρόπο να πει υπερβολικά πολλά –π.χ., ότι η Αναστάζια χρειάζεται το Κόκκινο Δωμάτιο του Πόνου για να δοκιμάσει την αληθινή ηδονή ή ότι η κλειτορίδα της Ρινάλντι είναι εξαιρετικά «κυκλοθυμική» –για κάτι εύθραυστο, μυστηριώδες, αυστηρά «ιδιωτικό».
Μένει μόνο να ελπίσουμε ότι στο επερχόμενο «Grey» ο Κρίστιαν θα εμφανιστεί λουσμένος στις αχτίδες του ήλιου –όπως οι ρωμαίοι αυτοκράτορες το μεσημέρι του θερινού ηλιοστασίου -, αποφασισμένος να ρίξει άπλετο φως στην πεισματικά αχαρτογράφητη γυναικεία σεξουαλικότητα.

* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 14 Ιουνίου 2015

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ