από metereologos.gr
Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
 
 

Η δεύτερη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Η άμεση ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος στην Τουρκία οδηγεί στο συμπέρασμα ότι άρχισε για τον πρόεδρο Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν η καθοδική πορεία.

 Για πρώτη φορά έπειτα από 13 χρόνια το συντηρητικό-ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δεν κατορθώνει να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

 Οι Τούρκοι ψηφοφόροι απέρριψαν τα σχέδια του Ερντογάν να προωθήσει συνταγματική αναθεώρηση, προκειμένου το πολιτικό σύστημα να γίνει προεδρικό, με τη μεταβίβαση στον πρόεδρο, δηλαδή στον ίδιο, εξουσιών που θα τον αναδείκνυαν σε εκλεγμένο «σουλτάνο»,

 Το εκλογικό σώμα αντέδρασε στη διαφθορά, τον αυταρχισμό και την ναπολεόντεια διακυβέρνηση του Ερντογάν.

 Όμως παρά τα εμφανή σημάδια της φθοράς, το κόμμα του -με ποσοστό που ξεπερνά το 40%,-παραμένει κυρίαρχο στις πολιτικές εξελίξεις και θα αποτελέσει πιθανώς το κορμό μίας κυβέρνησης συνεργασίας. Αλλιώς η χώρα θα οδηγηθεί εκ νέου σε εκλογές.

Η δεύτερη ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος έχει να κάνει με την επιτυχία του κουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10% και να εισέλθει στην Εθνοσυνέλευση.

 Το γεγονός ήλθε ως αποτέλεσμα βαθιάς μεταβολής αντιλήψεων στην τουρκική κοινωνία, δηλωτικό του κυριάρχου πνεύματος που, αν και μειοψηφικό ακόμη, κερδίζει έδαφος υπέρ μίας διαφορετικής αντιμετώπισης του Κουρδικού.

 Με το πείραμα του HDP οι Κούρδοι επιχειρούν να ανοίξουν τους ορίζοντες τους πέρα από τα όρια της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου πλειοψηφούν, και να πολιτευτούν χωρίς όπλα στο σύνολο της χώρας, ως  κόμμα της Τουρκίας (και όχι του Κουρδιστάν).

 Παρά την αριστερή πολιτική του ταυτότητα, το HDP κατόρθωσε να κερδίσει τις ψήφους και της συντηρητικής μερίδας των Κούρδων ψηφοφόρων, που τα τελευταία χρόνια στήριζαν τον Ερντογάν ενάντια στις εθνικιστικές και μιλιταριστικές αντιλήψεις του κεμαλικού κράτους.

 Στους νομούς της δυτικής Τουρκίας το HDP κατόρθωσε να γίνει εκφραστής και των αριστερών Τούρκων ψηφοφόρων. Ίσως για πρώτη φορά από την έναρξη του κουρδικού ανταρτικού στα μέσα της δεκαετίας του ’80 η τουρκική Αριστερά και οι Κούρδοι βρίσκονται υπό κοινή σκέπη.

 Επιπλέον, ο πόλεμος κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ και κυρίως η μάχη του Κομπάνι ανέδειξε το ρόλο τον Κούρδων στην περιοχή ως περιφερειακή δύναμη σταθερότητας, γεγονός καθοριστικό και για τις εξελίξεις στην Τουρκία με τα 15 και πλέον εκατομμύρια Κούρδων.

 Η δεύτερη αυτή ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος ίσως είναι σημαντικότερη από την πρώτη, δηλαδή την αρχή του τέλους του Ερντογάν, καθώς αγγίζει τις πιο ευαίσθητες χορδές στον πυρήνα του τουρκικού εθνικού κράτους.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Η μετεξέλιξη της Τουρκικής Δημοκρατίας... | 09/06/2015 11:08
  Είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων και σύντομα αν οι στρατηγοί έχουν αποφασίσει να κάτσουν στα αυγά τους, θα δούμε κυβερνήσεις συνεργασίας και μείωση της διαφθοράς και του αυταρχισμού που προκύπτει από τις μονοκομματικές κυβερνήσεις. Στο μέλλον θα πρέπει να συνηθίσουμε το κουρδικό κόμμα καθώς και τους εθνικιστές,σε λίγο μεγαλύτερα ποσοστά. Ας ευχηθούμε, καλύτερη τύχη, στους γείτονές μας.
  naive
  απάντηση111
   
   
  Παρά την αριστερή πολιτική του ταυτότητα, το HDP | 09/06/2015 10:34
  Αυτό που δεν καταλαβαίνετε ή κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε, είναι η πραγματικότητα. Ο Καπιταλισμός έχει σαπίσει, δεν αποτελεί πλέον, προωθητική της κοινωνίας δύναμη. Βαρίδι της είναι, είτε μιλάμε για την Ισλανδία, είτε μιλάμε για την Τουρκία. Το πολιτικό του προσωπικό είναι λαμόγια, Σουλτάνοι κά, πάντως ηγέτες ικανοί να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ. Και αίφνης εμφανίζονται από τα αριστερά, νέες δυνάμεις. Στην Ελλάδα, στην Ισπανία, στην Τουρκία εδραίωσαν την θέση τους στην κεντρική πολιτική σκηνή, και αρθρώνουν λόγο. Μιλάνε για το μέλλον, προτείνουν σχέδια, έξω από τη λογική του παλιού φθαρμένου συστήματος. Και βρίσκουν ώτα, και εξαπλώνουν τις ιδέες τους. Και αποτελούν λύση..
  Μετανάστης
  απάντηση515