από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018
 
 
Μασσαλάς Χρήστος Β. Καθηγητής, π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων 

Το μάθημα της διαπραγμάτευσης...

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Τα αραβικά παραμύθια περικλείουν μια πολιτική ανάλυση της αιώνιας σχέσης εξουσιαστή και εξουσιαζόμενου.

Η διδασκαλία έχει ως βάση τη μεταφορά εμπειριών  από τον κόσμο του ζωικού βασιλείου σε αυτό των ανθρώπων.

Σε μια διαπραγμάτευση μεταξύ του βασιλείου των λαγών και των ελεφάντων ο βασιλιάς των λαγών έστειλε ως διαπραγματευτή κάποιον με τη συμβουλή[1]: «Πήγαινε στους ελέφαντες εκ μέρους μου και διαπραγματεύσου μαζί τους κατά την κρίση σου. Πρέπει, όμως να ξέρεις ότι η κρίση, ο λογισμός, η νοημοσύνη, η ευελιξία και η λεπτότητα του αγγελιοφόρου πρέπει να αντικατοπτρίζουν τη δύναμη και την ευστροφία εκείνου που σε έστειλε. Γι’ αυτό πρέπει να φερθείς στους ελέφαντες με μεγάλη ευγένεια, καλοσύνη και υπομονή. Ο αξιοσέβαστος αγγελιοφόρος είναι αυτός που μπορεί να μετριάσει την οργή του ισχυρού και ο σκληρός αγγελιοφόρος αυτός που θα τον εξοργίσει».

Σύμφωνα με το παραμύθι ο αγγελιοφόρος αποφάσισε να κρατήσει αποστάσεις και να παρασύρει τους ισχυρούς ελέφαντες σε κάτι που τους έβαλε να σκεφτούν. Το γεγονός αυτό ενίσχυσε τη διαπραγματευτική του δύναμη και οδήγησε τους ελέφαντες να σκεφτούν τους πιθανούς κινδύνους από την σκληρή τους στάση απέναντι στους λαγούς.

Ο διαπραγματευτής λαγός είχε κατά νου ότι οι πληγές που προκαλεί η γλώσσα, τα λόγια που λέει κανείς, δεν επουλώνονται ποτέ. Η φλόγα εξαφανίζεται με το νερό, το δηλητήριο με το φάρμακο και η θλίψη με την υπομονή. Όμως η φλόγα που είναι αποτέλεσμα της υποτίμησης των ισχυρών δεν μπορεί να σβήσει ποτέ.

Το δίδαγμα του παραμυθιού είναι: ο διαπραγματευτής με τους ισχυρούς πρέπει πρώτα να ξεριζώσει κάθε αδιάλλακτη περηφάνια και παθιασμένο ζήλο από μέσα του και να μάθει να έχει υπομονή.

Και κάτι ακόμη...Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στη διαπραγμάτευση βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση εκείνος που έχει μεγαλύτερο κύρος και υψηλότερη κοινωνική θέση.

Στην περίπτωση της χώρας μας εμείς έχουμε το ρόλο των λαγών και οι δανειστές το ρόλο των ελεφάντων. Το γεγονός αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι κινήσεις μας πρέπει να είναι προσεκτικές και να μην προκαλούν. Το κύριο μέλημά μας είναι να οδηγήσουμε με τα επιχειρήματά μας τους ισχυρούς στο να σκεφτούν τις συνέπειες των αποφάσεών τους με τρόπο που να είναι κατανοητός χωρίς να διασαλεύεται η εμπιστοσύνη τους στις προθέσεις μας.

Οι αλληλοσυγκρουόμενες θέσεις μας για το ίδιο θέμα και οι λεονταρισμοί δεν οδηγούν σε συγκλίσεις παρά σκληραίνουν τις στάσεις των ισχυρών.

Ο διαπραγματευτής μας αντί να ακολουθήσει το παράδειγμα του λαγού-διαπραγματευτή θεώρησε σκόπιμο να πάρει τη θέση του ισχυρού-ελέφαντα και να οδηγήσει τα πράγματα στην πόλωση και στην εγωιστική στάση των ισχυρών.

Η υπεροψία αργά ή γρήγορα οδηγεί στην απομόνωση. Ένας λογικός και έξυπνος διαπραγματευτής δεν δυσανασχετεί και δεν χάνει την υπομονή του, όταν μάλιστα του έχει ανατεθεί καθήκον υψίστης σημασίας, που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για ένα ολόκληρο λαό.

Από τα συμφραζόμενα των δηλώσεων των δύο πλευρών φαίνεται ότι η συμφωνία αργεί. Μήπως πρέπει να αναθεωρήσουμε τη διαπραγματευτική μας τακτική;

 

 * Ο  Καθηγητής Χρήστος Β. Μασσαλάς είναι π. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων


[1] Από το βιβλίο του Καλίλα και Ντίμνα: Εκδοτικός οίκος Α.Α. Λιβάνη, 2006, σ.250.Γνώμες περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (2)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΞΕΧΝΑΣ, ΚΙ ΑΔΙΚΕΙΣ ΣΕΒΑΣΤΕ ΑΝΔΡΑ... | 04/06/2015 12:41
  Καλά τα αραβικά παραμύθια, σεβαστέ καθηγητή, όπως όλα τα παραμύθια. Αλλά αν βυθιστείτε στον κόσμο τους με άμετρο τρόπο κινδυνεύετε να ξεχάσετε την ιστορία, πράγμα που ήδη συνέβη με Σας. Κρίμα να ξεχνάτε, ότι πολύ συχνά οι «λαγοί» νίκησαν τους ελέφαντες. Η σημερινή Ευρώπη οφείλει την ύπαρξη και την ταυτότητά Της σ’ εκείνες τις Νίκες. Ο παραλληλισμός Σας είναι ατυχής. Η παρακμή ακουμπά πάντα στην άκρα μιας αναγέννησης, πράγμα που για να συμβεί στη χώρα μας απαιτείται Υψηλή Παιδεία. Και θα έπρεπε Εσείς, ο Δάσκαλος, να το βροντοφωνάζετε συνεχώς, σε τούτο φαίνεστε ικανός. Κι αν η Ευρώπη πρέπει να σηκωθεί ξανά στο μπόι και στις αρχές που Της ταιριάζουν, ας το ευχηθούμε. Αλλιώς, ν’ αλλάξει όνομα!
  φΑ
  απάντηση412
   
   
  Το χάσαμε το πρόσωπο πατριώτη! | 04/06/2015 08:19
  Ένας λογικός και έξυπνος διαπραγματευτής, πράγματι, αυτά που λέτε θα έκανε. Εμείς όμως από αδιαλαξ'ία και αυθάδεια, πήγαμε σε απειλές. Αν τώρα αλλάξουμε πάλι διαπραγματευτική τακτική δε θα υποψιαστούν ότι κάτι τους στήνουμε; Μήπως αναθαρρύσουν και μας πάρουν καταπόδι:
  α.κ.
  απάντηση91