Ο κ. Νίκος Κοτζιάς ποιητής, διανοούμενος, φιλόσοφος και υπουργός των Εξωτερικών είναι ένας ευχάριστος και χαρισματικός άνθρωπος. Διαθέτει χιούμορ, διαθέτει φωνή (τον είδαμε προ καιρού να τραγουδά) και οι γνώσεις του είναι απίστευτες. Τόσο που δεν παύει να μας εκπλήσσει ευχάριστα. Πριν από λίγες μέρες τον είχαν καλέσει στο τρίτο φεστιβάλ Φιλοσοφίας της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR) (κάτι πρέπει να ξέρει ο κ. Κοτζιάς από αυτή την πλευρά της Γερμανίας) όπου ανέλυσε την οικονομική μας κατάσταση «με όπλο του τη φιλοσοφική σκέψη και όχι μόνο». Όταν τελείωσε την ανάλυσή του για την ελληνική κρίση, ένας ενοχλητικός δημοσιογράφος παρατήρησε ότι ύστερα από όλα αυτά «δεν θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα να μην υπογράψει τη συμφωνία, να επιλέξει τη χρεοκοπία και να επιστρέψει σε εθνικό νόμισμα, όπως υποστηρίζει τμήμα της κυβερνητικής παράταξης
Τότε ο κ. Υπουργός είπε στον κακόβουλο δημοσιογράφο
«Ξέρετε από πού προέρχεται το όνομα Ευρώπη; Ο Δίας κατέβηκε από τον Όλυμπο και πήγε στη Λιβύη. Εκεί συνάντησε μια όμορφη γυναίκα, την Ευρώπη. Την ερωτεύτηκε. Μεταμορφώθηκε σε ταύρο και τη μετέφερε στην Κρήτη. Ποιο είναι το επιμύθιο; Πρόκειται για μια αντιρατσιστική ιστορία. Η πιο όμορφη γυναίκα που μπόρεσε να βρει ο Δίας, δεν ήταν στην Ευρώπη, αλλά στην Αφρική. Και δεύτερον, πως είναι δυνατόν να υπάρχει ΕΕ χωρίς την Ελλάδα, χωρίς αυτή την όμορφη γυναίκα του Δία; Αυτή είναι η ιστορία, πρόκειται για θέμα ταυτότητας».
Δεν γνωρίζουμε τι απάντησε στον Υπουργό μας ο άσχετος με τη μυθολογία μας δημοσιογράφος, αλλά καλά να πάθει ο αστοιχείωτος. Όμως εμείς εδώ στην Ελλάδα νιώσαμε μεγάλη εθνική ικανοποίηση με τις μυθολογικές γνώσεις του κ. Κοτζιά και χαρήκαμε πάρα πολύ που ο κ. Υπουργός μέσα σε λίγη ώρα ανέτρεψε ένα παμπάλαιο παραμύθι ότι τάχατες η Ευρώπη ήταν από τη Φοινίκη και μάλιστα από τη Σιδώνα, από όπου την άρπαξε ο Δίας κλπ. Χαζομάρες. Ο Δίας πήγε στην Αφρική και συγκεκριμένα στη Λιβύη (την προ Καντάφι, εννοείται) και εκεί πέτυχε την Ευρώπη και την έφερε στην Κρήτη. Πρόκειται δηλαδή για μια άλλη περίπτωση «μαύρης Αθηνάς». Καθώς μάλιστα η ερμηνεία του κ. Υπουργού είναι και «αντιρατσιστική» μπορούμε πια να υποστηρίζουμε ότι η Ευρώπη ήταν μια τσαχπίνα αραπίνα, λάγνα και ερωτιάρα. Με αυτό άλλωστε συμφωνούν όλες οι αρχαίες και μετέπειτα εξεικονίσεις της αρπαγής της Ευρώπης: όλοι οι σχετικοί πίνακες δείχνουν μια μαύρη καλλονή να φεύγει από τη Λιβύη πάνω σε ένα ταύρο, πάνω σε έναν λευκό άριο αντιρατσιστή Δία. Ζήτω, λοιπόν, του κυρίου Υπουργού που ανέτρεψε (για άλλη μια φορά) τις ψευδείς διαδόσεις για την Ελλάδα και την κατασκευασμένη μυθολογία από ρατσιστές βλακο – συγγραφείς όπως ο Ησίοδος, ο Ηρόδοτος, ο Αχιλλέας Τάτιος, ο Μόσχος και άλλοι πολλοί. Το σημαντικότερο: μας εφοδίασε με νέα «ταυτότητα».