Σήμερα θα σας αποκαλύψω ένα άγνωστο και συνάμα απίστευτο περιστατικό ανάμεσα σε κυβερνητικά στελέχη με τον σκληρούς του Δ.Ν.Τ Απ΄αυτό αποδεικνύεται ότι κυβερνητικά στελέχη όχι μόνον δεν έκοψαν τις επαφές μαζί τους , αλλά καμιά φορά βρίσκονται εκτός προγράμματος σε… μπαράκια των Βρυξελλών, συζητώντας χαλαρά (τι άλλο;) για τη συμφωνία. Οσο πράξενο κι αν φαίνεται ένα μεγάλο μέρος της συμφωνίας, κυρίως αυτό που αφορά τους συντελεστές του ΦΠΑ συζητήθηκε, μεταμεσονυκτίως σε… μπαράκι του ξενοδοχείου των Βρυξελλών, όπου είχαν κατακλύσει εκπρόσωποι των θεσμών, μαζί με τους δικούς μας. Μου λένε, πάντως έτσι γίνεται συνήθως…

***
Ηταν περασμένα μεσάνυκτα και η αλήθεια ήταν ότι οι σκληροί του ΔΝΤ είχαν σπάσει τα νεύρα των δικών μας με την εμμονή τους για ένα ενιαίο συντελεστή του ΦΠΑ σ΄όλη την Ελλάδα. Κανένα επιχείρημα δεν έδειχνει να τους κατευνάζει, ούτε ακόμα αυτό για μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά (λόγω ανταγωνισμού). Εδειχναν αμετάπειστοι στις απόψεις τους, ήθελαν ενιαίο ΦΠΑ, το πολύ με δύο συντελεστές.

***
Η ώρα περνούσε, κόντευε να ξημερώσει, μέσα στο μπαράκι του πολυτελούς ξενοδοχείου είχαν απομείνει μόνον οι… διαπραγματευτές και ο… μπάρμαν που άκουε όλα αυτά τα περί ενιαίου ΦΠΑ κάπως νυσταγμένος και παρακαλούσε να έρθουν σε κάποια συμφωνία ώστε να πάνε όλοι για ύπνο.

***
Οι δικοί μας σε κάποια στιγμή εξανέστησαν και λένε στους ξένους: «Συμφωνούμε 6,5% και 15% ΦΠΑ, να τελειώνουμε;». Οι σκληροί του ΔΝΤ είπαν: «Ναι, συμφωνούμε». Οπως, έμαθαν όλοι καμάρωναν γιατί επήλθε συμφωνία: «Δώσαμε τα χέρια, κάναμε τσιν- τσιν στα ποτήρια μας, δηλαδή τα τσουγκρίσαμε και συμφωνήσαμε…». Νόμιζαν όμως ότι συμφώνησαν. Πέρασαν μόλις τέσσερις ημέρες και σ΄ένα διάδρομο του χώρου όπου διεξάγεται το Eurogroup συναντούν και πάλι τους σκληρούς δανειστές: «Εντάξει συμφωνήσαμε με τον ΦΠΑ;», ρώτησαν ευθύς αμέσως. Οι ξένοι φαίνονταν κάπως διστακτικοί και είπαν: «Θα συμφωνήσουμε μόνον εάν μας δώσετε και το εργασιακό». Ο δικοί μας, όπως μου το εξιστόρισαν, άρχισαν να τα παίρνουν στο κρανίο: «Μα δεν τσουγκρίσαμε τα ποτήρια, δεν συμφωνήσαμε; Δουλειά έτσι δεν γίνεται», είπαν και απομακρύνθηκαν.

Η Πληροφορική και τα «γουναράδικα»

Τη φράση του Άρη Βελουχιώτη «Ραντεβού στα γουναράδικα», κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ την λένε απροκάλυπτα και άλλοι την υπονοούν. Στους πρώτους ανήκει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος. Στους δεύτερους ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Μιχάλης Χατζηθεοδώρου. Πως αλλιώς να ερμηνευθεί το γεγονός ότι ο Χατζηθεοδώρου, Διδάκτορας του Πανεπιστήμιο Columbia, αποφάσισε να τοποθετήσει στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για σύμβουλό του έναν κατ’ επάγγελμα… βυρσοδέψη.

***
Ο εν λόγω σύμβουλος, απόφοιτος Λυκείου, έχει αναλάβει τον τομέα του προσωπικού. Προσοχή όχι της ΓΓΠΣ, αλλά ολόκληρου του υπουργείου Οικονομικών, καθώς ο κ. Χατζηθεοδώρου είναι αρμόδιος για το σύνολο του προσωπικού του ΥΠΟΙΚ που δεν ανήκει στην φορολογική διοίκηση (εκεί επιλαμβάνεται η Κατερίνα Σαββαΐδου). Μάλιστα, μαθαίνω πως σύμβουλος του κ. Χατζηθεοδώρου είναι πολύ δραστήριος. Παίρνει τηλέφωνα και δίνει διαταγές σε διευθυντές και υπαλλήλους, αλλάζει προτάσεις των υπουργών και γενικά επιδεικνύει εξαιρετικό – αλλά και υπερβάλλοντα- ζήλο. Μάλιστα, ο περί ου ο λόγος εμφανίζεται και να είναι ακραιφνής κομμουνιστής. «Μας βλέπω για Σιβηρία αφού μας αργάσει το τομάρι ο κ. Σύμβουλος», μετέφερε σε πράκτορα μου στέλεχος της ΓΓΠΣ θέλοντας να δείξει το πόσο «ολοκληρωτικά» ασκείται η διοίκηση από το συνεργάτη του κ. Χατζηθεοδώρου.

Η Ραχήλ και ο Ρήγας Φεραίος

Μισή ώρα προτού σημειωθεί ο μεγάλος σεισμός στο Τόκιο, η Ραχήλ Μακρή ξεσήκωσε τα πλήθη στο συνεδριακό κέντρο όπου διεξαγόταν η διεθνής κοινοβουλευτική διάσκεψη για τους νέους βουλευτές. Προσπαθούσε να τους πείσει ότι πρέπει να βοηθήσουν την Ελλάδα, ότι πρέπει να δείξουν αλληλεγγύη για συνεργασία λαών για τη Δημοκρατία. Αλλά μάλλον δεν τους συγκινούσε. Τους είπε ότι στην Ελλάδα γεννήθηκε η Δημοκρατία, ότι έχει ουσιαστικά καταλυθεί από τα μνημόνια, ότι ο ελληνικός λαός υποφέρει. Σε κάποια στιγμή σταμάτησε την ομιλία της και αναφέρθηκε στον Ρήγα Φεραίο που είπε ότι όταν αδικείται ενας πολίτης αδικείται η Δημοκρατία και τον παράφρασε: «Οταν αδικείται ένα έθνος αδικείται όλος ο κόσμος», τους είπε και σηκώθηκαν όλοι και την χειροκρότησαν. Και μετά ήρθε ο σεισμός…

Ο Βαρουφάκης στη Βουλή για την Παναρίτη

Και όμως στις 12 το μεσημέρι της Τρίτης ο Γιάνης Βαρουφάκης θα εμφανιστεί στη Βουλή και θα υποστηρίξει την επιλογή της Ελενας Παναρίτη ως εκπροσώπου της χώρας μας στο ΔΝΤ. Θα υποστηρίξει την επιλογή του, παρά την μη αποδοχή της θέσης που ήδη υπέβαλε με επιστολή της η κυρία Παναρίτη. Οπως μαθαίνω θα πει και ποιοι άλλοι στήριξαν αυτή την επιλογή και ποιοί όχι. Το θέμα όμως είναι αλλού. Ποιος τελικά θα πάει στο ΔΝΤ; Ποιος θα αποφασίσει γι΄αυτό; Εκείνο που μπορώ να σας πω είναι ότι αυτός που αποφασίζει είναι (πάλι) ο κ. Βαρουφάκης. Ανήκει στην αποκλειστική του αρμοδιότητα. Όπως, μαθαίνω επίσης, ότι δεν έχει ακόμα αποφασίσει το πρόσωπο.