Υπάρχουν ακόμη κάποιοι μισθοί χρυσοί, προκλητικοί, που εξακολουθούν να καταβάλλονται και επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μισθοί που δεν μπορεί να τους χωρέσει το μυαλό του μέσου Ελληνα, ο οποίος υπέστη μείωση αποδοχών τη στιγμή που δίνεται μάχη με τους δανειστές για το αν θα πρέπει να αυξηθεί ή όχι ο κατώτατος μισθός. Πρόκειται για τους μισθούς της διοίκησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που εξακολουθούν να βρίσκονται στα ύψη, παρά τη μείωση κατά 40% που είχε αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών Ι. Βαρουφάκης. Εχω στα χέρια μου το μισθολόγιο των χρυσών παιδιών του ΤΧΣ, το πόσα εισέπρατταν πριν από τη μείωση και πόσα εισπράττουν σήμερα. Οι ετήσιες αποδοχές του διευθύνοντος συμβούλου είναι σήμερα 129.000 ευρώ από 215.000 που ήταν πριν από τη μείωση. Ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος εισπράττει 111.000 ευρώ από 185.000 και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής εισπράττουν από 99.000 ευρώ έκαστος από τις 165.000 ευρώ που εισέπρατταν. Οσον αφορά τις ετήσιες αποδοχές του προέδρου του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου, αυτές μειώνονται σε 105.000 ευρώ από τις 175.000 ευρώ, ενώ αμετάβλητες, στις 30.000 ευρώ, παρέμειναν οι αποδοχές του Γενικού Συμβουλίου.
nnn
Ο νέος πρόεδρος του ΤΧΣ Γ. Μιχελής έπεσε κατευθείαν στη μείωση και θα εισπράττει ετήσιες αποδοχές 105.000 ευρώ, ενώ η προσφάτως παραιτηθείσα από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Αναστασία Σακελλαρίου (φωτογραφία δεξιά) εισέπραττε ως την τελευταία στιγμή που βρισκόταν σε αυτή τη θέση 215.000 ευρώ ετησίως. Και τώρα ψάχνει για δουλειά (βολιδοσκοπεί, όπως μαθαίνω, εφοπλιστικές εταιρείες) αλλά μάλλον κανείς δεν πρόκειται να της προσφέρει τέτοιες αποδοχές στον ιδιωτικό τομέα. Αλλωστε η ίδια είχε φροντίσει να ανεβάσει πολύ τον πήχη, όταν τον Ιούλιο του 2014 το Bloomberg την είχε αποθεώσει χαρακτηρίζοντάς την τη «γυναίκα που κατάφερε να αναζωογονήσει τον τραπεζικό τομέα», από μια θέση που κατείχε από τον Φεβρουάριο του 2013.
BRICS, Gazprom και ρούβλια

Ηταν μια ειδική αποστολή για τον Π. Λαφαζάνη η μετάβασή του στη Μόσχα, μυστική μεν αλλά προετοιμασμένη εδώ και δύο εβδομάδες. Συναντήθηκε με το που πάτησε το πόδι του στη ρωσική πρωτεύουσα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Σεργκέι Στορκτσάκ (και όχι με κάποιον ομόλογό του) και ζήτησε πιστωτικές διευκολύνσεις προς την ελληνική εταιρεία που θα συμμετάσχει στην κατασκευή του αγωγού. Ζήτησε, δηλαδή, την προκαταβολή. Ο ίδιος μου είπε ότι το κλίμα ήταν θετικό αλλά απέφυγε να πει οτιδήποτε άλλο. Εν συνεχεία βολιδοσκόπησε τον ρώσο υπουργό αν η Ρωσία είναι διατεθειμένη να στηρίξει την Ελλάδα όταν υποβάλει αίτημα για την ένταξή της στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS, λέγοντάς του μάλιστα ότι το τίμημα θα είναι συμβολικό ώστε να μπορεί να υπάρξει μελλοντική αναπτυξιακή χρηματοδότηση προς τη χώρα μας. Ο Ρώσος του είπε «ντα» και ο κ. Λαφαζάνης έφυγε από τη συνάντηση ενθουσιασμένος. Εν συνεχεία είχε προγραμματίσει ραντεβού με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ αλλά και με τον υπουργό Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβα για το θέμα του ρωσικού αγωγού.

Στη ΝΔ προβλέπουν εκλογές

Αυξάνονται τα στελέχη της ΝΔ που προβλέπουν ότι ο Αλ. Τσίπρας μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Ολο και περισσότεροι στοιχηματίζουν ότι ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να καθαρίσει το τοπίο στο κόμμα του με τη λίστα. Ομως και ο Αντ. Σαμαράς, λένε άλλοι, θα επιχειρήσει να ελέγξει το κόμμα του με τη λίστα, αλλά μια νέα ήττα θα τον οδηγήσει εκτός ΝΔ το ίδιο βράδυ!
Ο φράκτης της ΕΡΤ

Χρειάστηκαν καμιά δεκαριά υπογραφές, επίκληση 14 υπουργικών αποφάσεων, διατάξεων και κανονισμών και ανάμειξη τριών υπουργών για να συγκροτηθεί μια τριμελής επιτροπή (αποτελούμενη από δύο μηχανικούς και μία μηχανολόγο) για να κατασκευάσουν φράκτη στην ΕΡΤ. Με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών αναφέρεται ότι είναι αναγκαίος αυτός ο φράκτης στην ΕΡΤ «για λόγους ασφαλείας». Τα παλιά κάγκελα όπου σκαρφάλωναν και έδιναν μάχη τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ θα είναι πλέον παρελθόν.

Υanis αντί… souvlaki

Σας έχω νέα από το Τόκιο όπου βρίσκεται η Ραχήλ Μακρή, απεσταλμένη της Βουλής των Ελλήνων και της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη Διεθνή Κοινοβουλευτική Συνέλευση Νέων Βουλευτών. Βουλευτές από την Αφρική και τη Λατινική Αμερική περικύκλωσαν τη Ραχήλ και τη ρωτούσαν (τι νομίζετε;) τι γίνεται με τη συμφωνία. Τους απάντησε γενικά ότι ο Πρωθυπουργός της χώρας είναι νέος (σε ηλικία), όπως και η Πρόεδρος της Βουλής, και θα βρουν λύση. Δεν γνωρίζω αν με αυτή την απάντησή της έπεισε ότι βρισκόμαστε ή όχι κοντά στη συμφωνία. Συνάντησε όμως και μια βουλευτίνα από τη Ναμίμπια, όπως μου είπε, η οποία ήταν… fan του Βαρουφάκη. Της ζήτησε να τoυ δώσει τους χαιρετισμούς της και της είπε (μάλλον στα σοβαρά) ότι όλοι οι βουλευτές σε όλον τον κόσμο ξέρουν πλέον τον Βαρουφάκη. Μάλιστα, όταν η Ραχήλ τούς έλεγε ότι ήταν από Ελλάδα, αντί άλλης απαντήσεως από τους ξένους βουλευτές άκουγε το όνομα… Υanis. Κάποτε έλεγαν στους ξένους Ελλάδα και αυτοί απαντούσαν «Melina Merkouri, Akropolis, syrtaki», άντε και «souvlaki».