Ηταν άκαιρο, άτοπο και επιζήμιο, όπως αποδεικνύεται, το θέμα του capital control που κίνησε η Ντόρα Μπακογιάννη, προκαλώντας αναστάτωση σε πολλούς καταθέτες που έσπευσαν στα τραπεζικά γκισέ να σηκώσουν χρήματα από τους λογαριασμούς τους. Την περασμένη εβδομάδα μαθαίνω ότι οι αναλήψεις ήταν υπερδιπλάσιες από αυτές των προηγούμενων εβδομάδων. Για να υπάρξει ένα τέτοιο γεγονός, όπως μου λένε οι τραπεζίτες, πρέπει να προηγηθεί κάτι σημαντικό, όπως φέρ’ ειπείν χρεοκοπία, αθέτηση δηλαδή των υποχρεώσεων του κράτους προς τους δανειστές. Κάτι τέτοιο προς το παρόν δεν διαφαίνεται. Οπότε η Ντόρα όφειλε να είναι πιο προσεκτική.
Το μπλοκάκι του Βαρουφάκη


Οι πιο παρατηρητικοί θα πρόσεξαν από τις φωτογραφίες που διέρρευσαν δύο ξένα ονόματα στο μπλοκάκι που είχε μπροστά του ο Ι. Βαρουφάκης στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία και του Πρωθυπουργού. Τα ονόματα Glen και Daniel και δίπλα από αυτά δύο… αεροδρόμια, το JFK και αυτό των Βρυξελλών. Ποιοι είναι αυτοί οι ξένοι που παρουσιάστηκαν μάλιστα και στον Πρωθυπουργό και γιατί ο υπουργός έδωσε συνθηματικά αεροδρόμια;
nnn
Σας πληροφορώ ότι πρόκειται για τον Κορεάτη Γκλεν Κιμ, πρώην κορυφαίο στέλεχος της Lehman Brothers και για ένα φεγγάρι σύμβουλο του κ. Σόιμπλε, και τον Κολομβιανό Ντάνιελ Μουνεβάρ Σάστρε («κολλητός» του γνωστού μας Τζέιμς Γκαλμπρέιθ), όλοι μαζί σύμβουλοι εξ απορρήτων του κ. Βαρουφάκη. Και οι δύο είχαν αποσυρθεί για ένα διάστημα, μετά την αναβάθμιση του Ευκλ. Τσακαλώτου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, αλλά τώρα φαίνεται πως επανέρχονται, αφού ο κ. Βαρουφάκης πληροφόρησε τον κ. Τσίπρα ότι τους στέλνει από το αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης στις Βρυξέλλες, ως ενίσχυση στο Brussels Group. Στις Βρυξέλλες πηγαινοέρχεται και ο κ. Τσακαλώτος, βρίσκεται εκεί και ο Ν. Παππάς ενώ σε λίγες ημέρες πρόκειται να μεταβεί και ο γενικός γραμματέας της κυβέρνησης και εξ απορρήτων του Αλ. Τσίπρα, Σπ. Σιαγιάς για εποπτεία των διαπραγματεύσεων.
Αλλος έχει τη χάρη


Στο Brussels Group τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά και ας λένε συνεχώς οι εδώ ότι υπάρχει πρόοδος ή ότι η συμφωνία όπου να ‘ναι κλείνει. Γιατί, όπως μαθαίνω, άλλος έχει το όνομα (Βαρουφάκης) και άλλος τη χάρη (Κατρούγκαλος). Τους έχει τρελάνει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την επιμονή του στις προσλήψεις κάθε απολυμένου. Οι δανειστές μάς ζητούν μείωση των δαπανών και βλέποντας τις επαναπροσλήψεις τρελαίνονται.
nnn
Είθισται οι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών κάθε χώρας να είναι… αθέατοι. Αυτό δεν συμβαίνει με τον Ι. Ρουμπάτη, τον δημοσιογράφο που προΐσταται της πιο σκοτεινής υπηρεσίας, της ΕΥΠ. Μπαινοβγαίνει καθημερινώς στο Μέγαρο Μαξίμου, μετέχει σε κυβερνητικές συσκέψεις (ακόμη και σε μίνι υπουργικά συμβούλια), παίρνει μέρος σε διάφορες συζητήσεις, καβγαδίζει συχνά με τους συνομιλητές του για… πολιτικά ζητήματα και γενικά συμπεριφέρεται ως… κομματικό στέλεχος παρά ως μυστικός πράκτωρ 007!

Ποιοι απειλούν τον Πανούση
Οταν ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δέχεται απειλές κατά της ζωής του, τότε υπάρχει πρόβλημα. Μεγαλύτερο πρόβλημα όμως υπάρχει όταν διαπιστώνει ο ίδιος από πού προέρχονται οι απειλές. Ο Ι. Πανούσης λέει ότι δέχεται απειλές από τρεις κατηγορίες ατόμων: από τους αντιεξουσιαστές, από τους εμπόρους ναρκωτικών και από τους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου. Το σημαντικότερο όμως είναι, όπως παραδέχεται, ότι και οι τρεις αυτές κατηγορίες λειτουργούν εναντίον του ως συγκοινωνούντα δοχεία, δηλαδή με δυο λόγια συνεργάζονται μεταξύ τους τουλάχιστον ως προς την εκτόξευση απειλών. Εάν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις υπογραφές που συγκεντρώνονται από στελέχη (και βουλευτές) του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούν την παραίτησή του, τότε η κατάσταση γίνεται εκρηκτική. Παρά ταύτα ο υπουργός δηλώνει: «Δεν θα τους κάνω τη χάρη, δεν παραιτούμαι, ενημερώνω συνεχώς τον Πρωθυπουργό». Είπε και κάτι στα… γαλλικά για όλους όσοι τον απειλούν (κυρίως αυτούς της δεύτερης κατηγορίας και για τους συντρόφους του με τις υπογραφές), πλην όμως δεν είναι του παρόντος να σας τα μεταφέρω.
Μετάθεση με ρουσφέτι;


Τι είναι πάλι τούτο; Μαθαίνω ότι βρίσκεται στα σκαριά μετάθεση υπαλλήλου του υπουργείου Εξωτερικών από την Αγκυρα στο Βελιγράδι. Καλά, θα πείτε, πού είναι το παράξενο; Η μετάθεση γίνεται, μου λένε, ρουσφετολογικά, αφού ο υπάλληλος δεν έχει συμπληρώσει τον απαραίτητο χρόνο στην Αγκυρα, έχει στενή σχέση με συγγενή μεγαλο-υπουργού αλλά έχει και παρελθόν. Κάποιες ψευδείς αναφορές έστειλε προς την κεντρική υπηρεσία, οι οποίες, όπως μου λένε, τον βαρύνουν. Ελπίζω ο πληροφοριοδότης μου να κάνει λάθος και να μη συμβαίνουν τέτοια πράγματα. Σε διαφορετική περίπτωση, θα επανέλθω.
nnn
Πολλοί μιλούν κατά καιρούς για τις σχέσεις του Αντ. Σαμαρά με τον Κ. Καραμανλή. Να σας ενημερώσω ότι υπάρχει καλή σχέση, δεν έχει διαταραχθεί στο ελάχιστο και όταν χρειάζεται υπάρχει επικοινωνία. Μάλιστα, πληροφορήθηκα ότι την πρωτοβουλία για να τηλεφωνήσει όταν ο ίδιος νομίζει αναλαμβάνει ο Αντ. Σαμαράς με τον οποίο μίλησε πρόσφατα για όλα και κυρίως για τη στάση της ΝΔ επί της συμφωνίας.

Η «Ρετσινούλα» του Φούχτελ
Νοστάλγησε την Ελλάδα ο εκλεκτός της κυρίας Μέρκελ Γιοακίμ Φούχτελ και δεν κρατιέται. Εχει να πατήσει σε ελληνικό έδαφος από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και δεν τολμά να έρθει, αν δεν κλείσει πρώτα η συμφωνία. Εως ότου όμως έρθει αυτή η πολυπόθητη ημέρα της συμφωνίας ο κ. Φούχτελ άρχισε τα τηλεφωνήματα σε διάφορους πολιτικούς με τους οποίους συνεργάστηκε (όπως τον Ευρ. Στυλιανίδη) και τους λέει συνεχώς πόσο του έλειψε η Ελλάδα, πόσο επιθυμεί να συνεχίσει τη δουλειά που άρχισε με την ελληνογερμανική συνεργασία και διάφορα άλλα νοσταλγικά για τη χώρα μας. Μεταξύ μας τώρα, ο κ. Φούχτελ (τον οποίο η κυρία Μέρκελ αποκαλούσε και… «Φούχτελο»), πέραν όλων όσων έπραξε με την ελληνογερμανική συνεργασία, προφανώς θα έχει επιθυμήσει και το χταποδάκι στα κάρβουνα, καθώς και τη ρετσίνα. Τόσο πολύ αγάπησε τη ρετσίνα που «βάφτισε» μια γερμανίδα συνεργάτιδά του… «Ρετσινούλα».

Βόμβα μεγατόνων
Διορία ως το τέλος Ιουνίου έδωσαν, όπως εγκύρως πληροφορούμαι, οι οικονομικοί εισαγγελείς στον πρωτοκλασάτο πολιτικό ώστε να προσκομίσει αποδείξεις για το σκάνδαλο φοροδιαφυγής για το οποίο ελέγχεται. Αν ως τότε δεν προσκομίσει τις αποδείξεις, ο φάκελος θα διαβιβαστεί πάραυτα στη Βουλή και θα ζητηθεί η άρση της ασυλίας του, οπότε, όπως αντιλαμβάνεστε, σκάει πολιτική βόμβα μεγατόνων. Ο ίδιος προς το παρόν σφυρίζει αδιάφορα και περιμένει, όπως λέει, στα μέσα Ιουνίου μια διοικητική δικαστική απόφαση η οποία θα τον δικαιώνει, αν και πολλοί είναι οι συνάδελφοί του που διερωτώνται πώς είναι δυνατόν να γνωρίζει εκ των προτέρων τις δικαστικές αποφάσεις. Ο εν λόγω πολιτικός, ο οποίος έχει απασχολήσει και στο παρελθόν το ΣΔΟΕ, συνεχίζει ακάθεκτος τις τηλεοπτικές του εμφανίσεις και συχνά κουνάει και το δάχτυλο στους συντρόφους του.
Το γινάτι του Γιάνη

Η Ελενα Παναρίτη από τις 19 Ιουνίου θα είναι η νέα εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Και το οφείλει στη Φωτεινή Μπακαδήμα. Τη γραμματέα του Γιάνη Βαρουφάκη, που με μεγάλη εχεμύθεια χειρίστηκε τη σχετική αλληλογραφία με το ΔΝΤ. Πέρασε δηλαδή το γινάτι του κ. Βαρουφάκη.
nnn
Η κυρία Παναρίτη θα βρίσκεται από μεθαύριο στην Ουάσιγκτον ώστε να φροντίσει τα της διαμονής της. Οι κακές γλώσσες λένε πως το Μαξίμου αντιδρούσε και έμαθε από δημοσιεύματα ότι η κυρία Παναρίτη μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον, κάτι που όμως ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Δ. Τζανακόπουλος δεν επιβεβαιώνει.
nnn
Ο Γιάνης Βαρουφάκης επιμένει ότι τα 17.500 ευρώ (!) των μηνιαίων αποδοχών της στο ΔΝΤ είναι η σεμνότερη αμοιβή που μπορεί να λάβει η πρώην σύμβουλός του για τις… καλές υπηρεσίες που παρείχε. Τις οποίες όμως στο Μαξίμου ουδείς είχε αντιληφθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ